• Πολιτική

    Τουρκία: Νέα NAVTEX – Επιμένει στα περί «τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

    • NewsRoom


    Σε έκδοση νέας NAVTEX το μεσημέρι της Πέμπτης (24/10) προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές όπου και πάλι ισχυρίζονται ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου αφορούν περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

    Προχθές ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη NAVTEX για έρευνες του σκάφους στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

    Αφορμή είχε αποτελέσει η ελληνική NAVTEX που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου και αναφέρει ότι το διάστημα 25-30 Οκτωβρίου το πλοίο «O/V AEGAEO» θα κάνει ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών.

    Έτσι, ο ναυτικός σταθμός της Σμύρνης στην τότε NAVTEX, είχε υποστήριξε:

    «Ένα μέρος που ανακοινώθηκε με τη NAVTEX LA63-199/24 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο Πέλαγος, τα όρια της οποίας δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί από τα παράκτια κράτη. Όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα πρέπει να συντονίζονται με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές».

    Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν μόλις δύο εβδομάδες πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα σε αναζήτηση βάσης συζήτησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ακριβώς για την οριοθέτηση ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Έξοδος των hedge funds από τις τράπεζες, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γύρισαν την αγορά πάνω από τις 1.400 μονάδες και τα… 6 κομμάτια στον Καρέλια

    Στέφανος Γκίκας: Το Υπουργείο Ναυτιλίας παραμένει προσηλωμένο για ένα καλύτερο θαλάσσιο περιβάλλον

    Μαρινάκης: Απόφαση – σταθμός της Δικαιοσύνης να βγουν οι «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ