Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τουρκία: Υποχωρεί η δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν και του ακροδεξιού συμμάχου του

Τουρκική λίρα: Η τέλεια νομισματική καταιγίδα - «Βυθιζόμαστε» λένε οι Τούρκοι

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Υποχωρεί η δημοτικότητα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας AREA για τον μήνα Απρίλιο.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 35,8%, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζει το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που συγκεντρώνει μόλις 9,6%, ποσοστό που δεν επιτρέπει στον σχηματισμό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να εισέλθει στο κοινοβούλιο εφόσον το εκλογικό όριο είναι 10%.

Τα πράγματα είναι, μάλιστα, ακόμα χειρότερα στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση, «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές;», το 26,8% θα ψήφιζε AKP, το 18,5% το Ρεπουμπικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP), το 9,1% θα ψήφιζε το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το 7,2% το κόμμα MHP, το 8,8% το ΚΑΛΟ κόμμα, το 1,5% το νέο κόμμα DEVA, το 2,9% άλλο κόμμα, ενώ 25,2% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Τα δύο κόμματα έχουν συμπήξει εκλογική συμμαχία που επιτρέπουν να βρίσκονται στην κυβέρνηση, καθώς απαιτείται να ξεπερνούν  το 50%+ των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές.

Στην ερώτηση, «αν γινόταν τώρα δημοψήφισμα για το σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας, ποιο σύστημα θα ψηφίζατε», το 45% απάντησε “το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα” και το 34,2% “το Προεδρικό κοινοβουλευτικό Σύστημα”, ενώ αναποφάσιστοι δήλωσαν 20,8%.

Στην ερώτηση ποιο είναι πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας, το 32,9% απάντησε “ο κορονοϊός”, το 26,8% η οικονομία / κόστος διαβίωσης / φτώχεια, το 9,7% η ανεργία, το 5,5% το εκπαιδευτικό σύστημα / έλλειψη εκπαίδευσης, το 4,1% η δικαιοσύνη, οι ελλείψεις του νομικού συστήματος, το 3,9% η κυβερνητική κακοδιαχείριση, το 3.0% τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, το 1,8% η αντιπολίτευση, το 1,7% το PKK / Τρομοκρατία, το 1,3% το Κουρδικό πρόβλημα, το 1% η εθνική ομοψυχία, το 0,3% οι Σύροι μετανάστες, το 2,3% κάτι άλλο, ενώ το 6% δεν είχε άποψη.

Σε ερώτηση «Ποια είναι η γενική σας γνώμη για τους πολιτικούς που αναφέρονται παρακάτω;» οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

Ταγίπ Ερντογάν (αρχηγός ΑΚΡ): Θετική 44,3%, Αρνητική 5,6%, 4,1% Δεν έχω γνώμη.

Ντεβλέτ Μπαχτσελί (αρχηγός ΜΗΡ): Θετική 32,8%, Αρνητική 51,8%, Δεν έχω γνώμη 15,4.

Μεράλ Ακσενέρ (αρχηγός του Καλού Κόμματος): Θετική 31,2%, Αρνητική 49,3%, 19,5% Δεν έχω γνώμη.

Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου (αρχηγός ΡΛΚ): Θετική 28.6% Αρνητική 59,3% Δεν έχω γνώμη 12,1%.

Σελαχατίν Ντεμιρτάς (πρώην συμπρόεδρος HDP): Θετική 16,5% Αρνητική 67,3% Δεν έχω γνώμη 16,2%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 12 μητροπολιτικές πόλεις στο διάστημα 27-29 Απριλίου με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων CATI (Computer Assisted Telephone Interview) με 2.220 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.