Για Γαλάζια πατρίδα στην Ανατολική Μεσόγειο μιλούν ανοιχτά πλέον οι Τούρκοι υπουργοί κομβικών υπουργείων.

Μετά τον υπουργό Άμυνας που δείχνει την περιοχή ως τουρκική υφαλοκρηπίδα που φτάνει μέχρι τη Ρόδο και την Κρήτη, και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, με δηλώσεις του την έφερε  στο επίκεντρο και προανήγγειλε προσπάθεια για γεωτρήσεις.

1

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος του Τούρκου υπουργού Ενέργειας που σημειώνεται σε ρεπορτάζτου Μ. Κωστίδη για τον ΣΚΑΙ

Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: Τώρα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι στην πραγματικότητα είναι το πιο σημαντικό τμήμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Στη στρατηγική μας του 2016, η Μεσόγειος βρισκόταν στο επίκεντρο του στόχου της διεξαγωγής αυτών των επιχειρήσεων με δικά μας πλοία και μηχανικούς. Διότι ξεραμε ότι αν δεν είχαμε έναν τέτοιο στόλο, αν δεν το κάναμε με δικούς μας μηχανικούς, τεχνικούς και τους δικούς μας γεωλόγους και ενοικιάζαμε πλοία κτλ. δεν θα πραγματοποιούνταν αυτές οι επιχειρήσεις στη Μεσόγειο. Άρα, ξεκινήσαμε δυναμικά αυτές τις δραστηριότητες στη Μεσόγειο.

Δημοσιογράφος HABER TURK: Πραγματοποιήσαμε γεώτρηση εδώ; Στην περιοχή που είναι πολύ κοντά νότια;

Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ: Ναι, σε πολύ κοντινό σημείο. Στην αριστερή πλευρά είναι όπου είναι η δική μας υφαλοκρηπίδα.Όλα αυτά τα σημεία είναι οι θέσεις όπου κάνουμε γεωτρήσεις. Οι 3 θέσεις στα δεξιά, δηλαδή στα νότια και ανατολικά του νησιού, είναι οι περιοχές που έχει παραχωρήσει άδεια η ‘ΤΔΒΚ’ στην τουρκική κρατική εταιρεία . Εμείς κάναμε τις γεωτρήσεις μας σε αυτές τις περιοχές. Όμως επειδή δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε κάτι που να έχει οικονομική αξία, δηλαδή ένα τέτοιο δυναμικό παραγωγής όπως στη Μαύρη Θάλασσα, σε πρώτη φάση δώσαμε βάρος στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εγκαταλείψει (έχουμε παραιτηθεί) από την Γαλάζια Πατρίδα και τις έρευνες στη Μεσόγειο. Οι τρέχουσες εργασίες μας είναι επικεντρωμένες στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά σίγουρα θα επανέλθουμε στη Μεσόγειο με μια διαφορετική προοπτική.

Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας: «Eξαιτίας των κυρώσεων CATSAA και προσπαθούμε να το λύσουμε – όχι μόνο εξαιτίας των F-35 – αλλά εξαιτίας των κυρώσεων CATSAA. Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια για τη διευθέτηση του πολιτικού θέματος. Αν επιλυθεί αυτό το ζήτημα και παράλληλα λυθεί και το θέμα με τα F-35, φυσικά και θα το επιθυμούσαμε. Αυτό βέβαια θα το κρίνουν στο Υπουργείο Άμυνας και το επιτελείο της Αεροπορίας. Όμως εμείς πολιτικά εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση για να βρεθούν οι δημιουργικές φόρμουλες Βέβαια και η κατεύθυνση, η άποψη του προέδρου μας θα είναι καθοριστική. Όμως παρακολουθούμε στενά το πολιτικό σκέλος αυτού του ζητήματος. Και οι δυο χώρες συμφωνούν (HΠΑ – Τουρκία) οτι αυτό το θέμα πλέον αποτελεί εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις».

Εν τω μεταξύ ενδιαφέρον έχει ότι τα τουρκικά ΜΜΕ: αντεπιτίθενται στο νΕνρτογάν ότι «ι Έλληνες παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα, σχεδόν ήταν έτοιμοι να κολυμπήσουν στις ακτές μας».

Διαβάστε επίσης:

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν θα είμαι υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ευθύμιος Λέκκας: Ανθεκτικό το σύνολο του Αγίου Όρους – Τι μεγέθους σεισμό μπορεί να δώσει

Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: Το κόμμα του καγκελάριου Σολτς κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε