ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Φουντώνει το διπλωματικό παζάρι εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, που έχει στην ατζέντα της τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε εξέλιξη και η επίθεση γοητείας από την Άγκυρα προς τις Βρυξέλλες, που φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Να μείνουν στο τραπέζι και το μαστίγιο και το καρότο επιδιώκει η Αθήνα.
Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, προπαρασκευαστική της Συνόδου της ερχόμενης Πέμπτης. Tην Δεύτερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για τα ευρωτουρκικά, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Διττή προσέγγιση – Μαστίγιο και καρότο
Η Αθήνα πάντως στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να μείνουν στο τραπέζι και το «μαστίγιο και το καρότο». Ο Νίκος Δένδιας, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρεσβύτες της ΕΕ στην Αθήνα, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτούρκικα, τονίζοντας ότι δεν υφίστανται εχέγγυα πως η Τουρκία θα απόσχει από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ, επί τη βάσει και της έκθεσης που θα υποβάλουν ο κ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εξέταση αφενός μίας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών-μελών».
Ωστόσο, η επιχείρηση γοητείας της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες αποδίδει καρπούς. Όπως μετέδωσε χθες το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει τον σχεδιασμό της για κυρώσεις σε βάρος και άλλων ανώτατων στελεχών της Τουρκικής Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO).
Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικαλούνται την νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ πως κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις, σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί.
Δεν λείπει βέβαια και ο προβληματισμός στις Βρυξέλλες: «Η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη. Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας» ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Θα υπάρξει συζήτηση κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι θέσεις των κρατών μελών θα επιτρέψουν στον κ. Μπορέλ να βάλει την τελευταία πινελιά στις συστάσεις του» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ, διότι είναι υποψήφια για ένταξη. Όμως εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα. Παρατηρούμε μια απουσία αρνητικών ενδείξεων από την αρχή της χρονιάς, όμως δεν είναι κανείς αφελής, διότι υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά: η αλλαγή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο. Όμως οφείλει να επαγρυπνεί. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή στο θέμα της Κύπρου ή σε άλλα θέματα, θα πρέπει να ξαναφύγει προς την άλλη κατεύθυνση», προειδοποίησε.
Διαβάστε ακόμη:
Reuters: Η ΕΕ «παγώνει» τις κυρώσεις εναντίον στελεχών της τουρκικής πετρελαϊκής (TPAO)
Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike