ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία διαφορετική ανάρτηση από τον Πρωθυπουργό: Όλοι έχουμε βιώσει απώλειες και, καθώς τα χρόνια περνούν, ξεχωρίζουμε όσα είναι αληθινά σημαντικά.
Σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο ισχυροί άνδρες είχαν έναν μικρό διάλογο ενώπιον των δημοσιογράφων που συνοδεύτηκε με… πολλά χαμόγελα. Ακούστηκαν στις κάμερες να συζητούν για τον καιρό και το νέο μουσείο Γουλανδρή που εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, χαμογελαστός κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα του Κάνσας, απ’ όπου κατάγεται λέγοντας πως «ευελπιστώ να τα πάμε καλά, διαφορετικά θα μου τα πουν».
Η συνάντηση συνεχίστηκε εντός του Μεγάρου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Δένδια.
Μητσοτάκης: Κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου
Στον χαιρετισμό του πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίας της Αμερικής και τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς.
Παράλληλα δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιηήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της τουρικής προκλητικότητας στο ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με αφορμή «την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που ενισχύει το στρατηγικό αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας».
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των παραβιάσων του διεθνούς δικαίου και την ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα».
«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.
Πομπέο: Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να επενδύσουν
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», είπε ο Μ. Πομπέο.
Αμέσως μετά επισήμανε πως «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
Επίσης, ο κύριος Πομπέο επισήμανε πως θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωργαφική περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή, και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».
«Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας», είπε με χιούμορ ο υπουργός Εξωτερικών, κλείνοντας την τοποθέτησή του.