ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα, του ανθρώπου που εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής στην προσέγγιση μεταξύ του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και των λιβανέζικων κεφαλαίων της CCC με σκοπό τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ξεκίνησαν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμπρας κατέθεσε πως ο κ. Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας που προσεγγίσθηκε, προκειμένου να αποτελέσει το ένα μέρος της περιβόητης συμφωνίας που στόχο είχε να εξασφαλίσει στην τότε κυβέρνηση ένα φιλικό προς την ίδια και τις θέσεις της τηλεοπτικό σταθμό. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως οι πρώτοι στους οποίους απευθύνθηκε ήταν ο Γιώργος Κουρής και ο Φίλιππος Βρυώνης.
«Ο Κουρής μού ζήτησε 48 ώρες προθεσμία για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Τελικά με πήρε και μου είπε: ‘Δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται’. Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, και σημείωσε: «Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδερφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι».
Στη συνέχεια και με βάση την αφήγηση του μάρτυρα, ο κ. Καλογρίτσας ήταν το τρίτο πρόσωπο στο οποίο και απευθύνθηκε (στο πλαίσιο της αναζήτησης συνεταίρου προκειμένου οι Χούρι να βάλουν τα χρήματα), ο οποίος και εμφανίστηκε θετικός: «Όλη η αγορά τον φώναζε κόκκινο εργολάβο! Δεν θα παιδευόμουν πολύ να πείσω τους Χούρι ότι είναι φιλικός στην κυβέρνηση. Όλοι τον ήξεραν».
Η συνάντηση στο Μαξίμου
Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ποτέ παρών σε συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρι -Παππά, υποστήριξε ωστόσο ότι την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό, ο κ. Καλογρίτσας τον κάλεσε στο τηλέφωνο λέγοντάς του ότι μαζί με τον Σάμερ Χούρι ήταν στο γραφείο του Νίκου Παππά.
«Επειδή ο Καλογρίτσας δεν γνώριζε αγγλικά με έβαλε σε ανοικτή ακρόαση. Με είχαν παρακάμψει, γιατί διαφωνούσα με την ιδέα η εγγυητική να εκδοθεί από τράπεζα των Χούρι» είπε και σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε το πώς η ιδέα για την υπεργολαβία επινοήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τόμπρας δεν θέλησε να κατονομάσει τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τους κωδικούς «White Porscha» και «White House», επικαλούμενος -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- τον φόβο ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.
«Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;», φέρεται να είπε.
Ο κ. Τόμπρας σημείωσε επίσης πως του τηλεφώνησε ο Καλογρίτσας λόγω του γεγονότος πως δεν γνώριζε αγγλικά και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τις άλλες πλευρές: «Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα, ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα.
» Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό, επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρι και ο Παππάς ήξεραν αγγλικά, αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοιχτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι “σκ@τά” και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρι μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρι έριξε την ιδέα για υπεργολαβία» είπε ο κ. Τόμπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις τεταμένες σχέσεις των Καλογρίτσα και Χούρι λέγοντας πως υπήρχε μεμοράντουμ με υπογραφές -τις οποίες έχει στην κατοχή του- για συνεργασία των δύο πλευρών ώστε να «βγάλουν» τη ζημιά των 3 εκατ. ευρώ (της εγγυητικής).
Διαβάστε ακόμη:
Εξώδικο Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή: Ζητά την εξέταση της οικογένειας Χούρι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»