ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντάται σήμερα υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ενώ αρχικά το ραντεβού ήταν μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, ξαφνικά χθες το βράδυ από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το ραντεβού ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά.
Την συνάντηση ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο Νίκος Δένδιας.
Κατά την παραμονή μου στην Άγκυρα, αύριο Πέμπτη 15 Απριλίου, θα γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας @RTErdogan.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 14, 2021
Κατόπιν αυτών, το ταξίδι του Νίκου Δένδια ξαφνικά αναβαθμίζεται με τον ίδιο να αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Η συνάντηση θα γίνει εκτός προγράμματος και εκτός πρωτοκόλλου, ενώ η κίνηση των Τούρκων να ζητήσουν το ραντεβού προκαλεί απορία για την σκοπιμότητά της, αλλά και ως προς το τι θα συζητηθεί. Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Πρόκληση στο παρά πέντε της συνάντησης
Ωστόσο, νωρίτερα χθες ο Ερντογάν προκαλούσε και πάλι ανεβάζοντας τους τόνους, μόλις λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. Ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ εξαπέλυσε απειλές και κατά της Κύπρου:
«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε, διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς. Σε όλες τις εντάσεις για την Ανατολική Μεσόγειο δείξαμε κατανόηση, αλλά δεν αφήνουμε κανέναν να υποτιμήσει τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου και αν είναι απαραίτητο, θα επέμβουμε. Τα πλοία μας είναι έτοιμα, εάν χρειαστούν. Δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να σέβονται την Τουρκία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
Μικρό καλάθι
Η ελληνική πλευρά κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Άγκυρα, ωστόσο θεωρεί σημαντικό οι δύο πλευρές να κάθονται στο τραπέζι και να συζητούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου:
«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε» έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».
Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.
Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) με τον Ερντογάν και ακολούθως με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία.
Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.
Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00).
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.
Ο Νίκος Δένδιας συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί άλλαξε το ραντεβού Δένδια με Τσαβούσογλου – Πώς η Ουκρανία μεταβάλλει την ατζέντα
Συνάντηση Δένδια-Ερντογάν στην Άγκυρα την Πέμπτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike