Ένα απαιτητικό και σφιχτό χρονοδιάγραμμα περιμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνηθες διάστημα των 100 πρώτων ημερών θα συμπυκνωθεί σε 30 ημέρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η λογική είναι να μην χαθεί ούτε μία ημέρα και να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ώστε να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο και η δουλειά στα υπουργεία.

Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 17 Ιουλίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και στις 22 Ιουλίου θα αρχίσει το νομοθετικό έργο.

Η Βουλή θα κλείσει μόνο για περίπου δέκα μέρες, στις 10 Αυγούστου.

Όσον αφορά στο νομοθετικό έργο, όπως έγραφε το mononews.gr την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του έχει αναφέρει ότι ήδη υπάρχει προγραμματισμός νομοθετικού έργου. Σε περίπτωση αυτοδυναμίας, τα χέρια του προέδρου της ΝΔ θα είναι λυμένα, ώστε να προχωρήσει γρήγορα στην κατάθεση νομοσχεδίου ή νομοσχεδίων που θα αφορούν σε ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως:

* η οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης

* η διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας των δήμων, λόγω ισχνών πλειοψηφιών που μπορεί να προέκυψαν εξαιτίας της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές

* η τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος ξεκινά να εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν άρθρα που προβλέπουν ηπιότερες ρυθμίσεις για τη βαριά εγκληματικότητα, τη διαδικασία των αποφυλακίσεων, τις διαδικασίες των αδειών.

 * η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Όπως έχει πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ένα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθεί άμεσα είναι το φορολογικό, το οποίο θα προβλέπει τις μειώσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι στις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του θα είναι και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο (απλή αναλογική), σημείο στο οποίο φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και με το ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. «Στόχος δεν είναι να επανέλθουμε κατ’ ανάγκη στο σύστημα ενός μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά να ξεφύγουμε από την απλή αναλογική, να εξασφαλίσουμε κυβερνησιμότητα» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, η ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι θα καταργηθεί το παλιό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ το κομμάτι που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση θα ενσωματωθεί σε άλλο υπουργείο, πιθανόν ένα υπερ-υπουργείο Εσωτερικών.