• Πολιτική

    Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι… τα Χριστούγεννα – Τα μέτρα που ετοιμάζονται

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω θέρους αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο ανεβάζουν στροφές, αλλά προχωρούν και τον βασικό σχεδιασμό τους που σε πρώτη φάση φτάνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρωί της Πέμπτης προανήγγειλε πως τα περίπου 300 εκ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων θα δοθούν στους πιο ευάλωτους και στους χαμηλοσυνταξιούχους την περίοδο των Χριστουγέννων.

    «Πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση λόγω των πολύ υψηλών κερδών ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στη διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που αναμένεται να είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022, κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ, θα κατευθυνθούν στη στήριξη του Προϋπολογισμού και ασφαλώς στη στήριξη ευάλωτων ομάδων στο τέλος του έτους και δη εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει τη διαδικασία για να εντοπίσει πόσοι είναι οι συνταξιούχοι που χάνουν αύξηση στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου του 2025 λόγω προσωπικής διαφοράς και ανάλογα με τον αριθμό θα υπολογίσει και ποιες άλλες ομάδες θα μπορούν να επιδοτηθούν.

    Στόχος είναι μέχρι το τέλος καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η άσκηση και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

    Παράλληλα με τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και όπως φαίνεται στην περαίτερω ενισχυση των πιο οικονομικά αδύναμων.

    Μετά τις κάλπες…

    Είναι ξεκάθαρο πως στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιδιώκει επανεκκίνηση της κυβέρνησης με στόχο τα άμεσα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό έχει καταρτιστεί ένας οδικός χαρτης, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024.

    • Έτσι με τη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επισκέψεων του πρωθυπουργού στα υπουργεία που υπήρξε αλλαγή της ηγεσία αλλά και σε υπουργεία που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το στίγμα των πρώτων αποφάσεων.

    Ήδη ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με τη νέα ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης και ακολουθεί το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό σειρά παίρνουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

    • Φυσικά αυτή την περίοδο μεγάλο βάρος πέφτει στην Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση ενδεχομένων πυρκαγιών. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως το προηγούμενο διάστημα έτρεξε το προγραμμα “ΑΙΓΙΣ” και έχουν προχωρήσει μεταξύ άλλων παραγγελίες νεων καναντέρ.

    Στο νέο επιχειρησιακό δόγμα στόχος είναι σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές σε πρώτο χρόνο ενώ  έχουν γίνει πιο αυστηρές οι ποινές για τους εμπρηστές, αλλά και για εκείνους που προκαλούν από αμέλεια.

    • Μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν ενημερώσει για την πορεία υλοποίησης των πολιτικών. Παράλληλα κάθε υπουργείο θα κάνει και τις προτάσεις του εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αφού όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να μείνει μόνο στην εξαγγελία για το επίδομα των συνταξιούχων εφόσον φυσικά το επιτρέψουν τς δημοσιονομικά δεδομένα.
    • Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επανεξεταστούν τα μέτρα για την ακρίβεια με τον πρωθυπουργό παράλληλα να συνεχίζει τις επαφές με την Κομισιόν ειδικά στο κομμάτι που αφορούν τις πολυεθνικές και την αύξηση των τιμών στα ίδια προιοντα.

    Επιλογή

    Στο ενδιάμεσο πάντως ο Κυριακος Μητσοτάκης θα αποφασίσει και τον επόμενο επίτροπο της χώρας μας στην Κομισιόν. Αυτή την περίοδο ολοκληρωνεται σιγά σιγά η διαπραγμάτευση για τος θέσεις κλειδιά αλλά και τα χαρτοφυλάκια που θα πάρουν οι χώρες. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως πρώτα θα κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο και μετά θα επιλέξει το πρόσωπο.

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η επόμενη μέρα: Mε κεφαλαιακή δύναμη πυρός άνω των 3 δισ. για επενδύσεις σε υποδομές και παραχωρήσεις

    Γιατί οι ξένοι επενδυτές πωλούσαν μαζικά τράπεζες – Το… μήνυμα για την έκτακτη εισφορά στα διϋλιστήρια

    Ilisian: 1,25 δισ. ευρώ ρίχνει στην οικονομία η ανακατασκευή του πρώην Χίλτον



    ΣΧΟΛΙΑ