ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενίσχυση του, έτσι κι αλλιώς ισχυρού, εκσυγχρονιστικού προφίλ, θα προσπαθήσει να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τους πρώτους μήνες του 2024, έχοντας ωστόσο το βλέμμα του και στους λεγόμενους συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Λίγες ημέρες διακοπών για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση καθώς από τις αρχές του Ιανουαρίου τρία νομοσχέδια θα προωθηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφιστούν. Και σε τουλάχιστον 2 από αυτά το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να βάλει τη σφραγίδα του εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα της κυβέρνησης.
Ολες οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν την πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο, κι εκεί θέλει να «χτυπήσει» και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θεωρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου ως τομή για τη Δημοκρατία και τη χώρα. Ως πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση και τα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν υπέρ. Αλλά αν καταψηφίσουν θα πρέπει να έχουν ορθή και ισχυρή αιτιολόγηση.
Ειδικά τα 30 άρθρα του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο που θα εφαρμοστεί από τις επόμενες ευρωεκλογές, είναι για το Μαξίμου το μεγάλο στοίχημα για μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.
Μη κρατικά ΑΕΙ
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις και εντός και εκτός της Βουλής, ήδη το ΚΚΕ ετοιμάζεται για «ανένδοτο» στα Πανεπιστήμια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται μπαράζ καταλήψεων.
Πάντως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί τα μη κρατικά πανεπιστήμια αρκεί να είναι ξεκάθαροι οι όροι λειτουργίας τους. Και η ίδρυσή του με διακρατικές συμφωνίες να είναι το «κλειδί» για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του άρθρου 16.
Αυτή η «ιστορική μεταρρύθμιση» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Κ. Μητσοτάκης, είναι μια ακόμη παρέμβαση που στοχεύει στο πολιτικό κέντρο και στην ισχυροποίηση της δυναμικής της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο αυτό. Μάλιστα το Μαξίμου θα θελήσει να «τεστάρει» και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, προκαλώντας τους να ψηφίσουν ένα μέτρο που θεωρείται εκσυγχρονιστικό.
Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Αναρωτιούνται στην κυβέρνηση. Και πώς θα αντιδράσει ο Στέφανος Κασσελάκης των πτυχίων σε μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής;
Με τα δύο αυτά νομοθετήματα η κυβέρνηση θέλει επίσης να δείξει στην κοινωνία ότι είναι «δύναμη αλλαγής», ότι δεν εφησυχάζει τη δεύτερη τετραετία και ότι είναι αποφασισμένη να αλλάξει καταστάσεις που δεν έχει αγγίξει κανείς εδώ και δεκαετίες.
Το δόγμα του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» είναι ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να διατηρήσει και τη δική του πολιτική υπεροχή.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν θα παίρνει μέτρα που στοχεύουν στη λογική του νόμου και της τάξης, στην ασφάλεια του πολίτη.
Η ασφάλεια του πολίτη
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, στοχεύει στην έκτιση των ποινών και στην αποφυγή να παίρνουν συνεχείς αναστολές ποινών άνθρωποι που συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση.
«Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια. Θέλουν οι εγκληματίες να τιμωρούνται για τα αδικήματα που καταδικάζονται και να μη μένουν ελεύθεροι», λένε κυβερνητικές πηγές.
Και πάνω σ’ αυτή τη λογική πατάει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος βλέπει άλλωστε και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν ότι οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια όταν βλέπουν εγκληματίες να μην μπαίνουν στη φυλακή.
Η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές θα «φορτσάρει» στον εκσυγχρονιστικό τομέα αλλά και σε τομές για τη βελτίωση του χώρου της υγείας, για τη βελτίωση των οικονομικών των Ελλήνων, για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ακόμη και με τη δημιουργία ειδικού υφυπουργείου που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις τιμές, με τους ελέγχους στην αγορά, με τον ανταγωνισμό.
Διαβάστε επίσης:
Politico: Ο «Aγιος Βασίλης» αποφασίζει ποιοι πολιτικοί ήταν καλοί και ποιοι άτακτοι – Το δώρο που αξίζει στον Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Ιανουάριο νόμος του κράτους η μεταρρύθμιση για την Παιδεία
Γιατί πανηγυρίζουν στο Μαξίμου – Ποια τα «καμπανάκια» που χτυπούν οι πολίτες για την κυβέρνηση