ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κλειδώνει για μέσα στον Μάιο σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr η συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, της τριμερούς τριμερούς δηλαδή συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, με περισσότερες ειδήσεις να αναμένονται όπως πληροφορούμαστε από τον ίδιο τον κ.Δένδια μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η τοποθεσία της συνάντησης μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει κλειδώσει, με τις εθνικές αντιπροσωπείες να εξετάζουν τοποθεσία ακόμη και σε τρίτη χώρα, πχ. στις Βρυξέλλες, αν κάτι τέτοιο βολέψει καλύτερα το πρόγραμμα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.
Η συνάντηση θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να στηρίζουν τις συμμαχίες συνεργασίας στην περιοχή παρά το ότι αλληθωρίζουν τελευταία προς την Άγκυρα, διαρρέοντας πως εξετάζουν την πώληση μαχητικών F16 στον Ερντογάν, «συμβουλεύοντας» τις χώρες της περιοχής να εμπλέξουν και την Τουρκία στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, «γειώνοντας» τον αγωγό East Med και αγνοώντας το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Πηγές του mononews στην Ουάσινγκτον σχολιάζουν πως “ναι μεν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία με κανέναν τρόπο, δεν είναι όμως τυφλοί στο τι είναι η Τουρκία, δεν θέλουν να θυσιάσουν τις σχέσεις τους με όλους τους άλλους”.
Καταδικάζει τις υπερπτήσεις αλλά συζητά πώληση F-16
Είναι σίγουρο πως η Ουάσινγκτον «μέτρησε» τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε σε πολλούς η επίσκεψη της κυρίας Νούλαντ στην περιοχή. Ίσως για αυτό η Αμερικανίδα Υφ. Εξωτερικών να επανήλθε με… μισές διορθώσεις.
Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ για το αν η Ουάσινγκτον προβληματίζεται πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει F16 που μπορεί να της δοθούν για υπερπτήσεις ελληνικών νησιών έσπευσε να πάρει ξεκάθαρη θέση.
«Προφανώς, οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι προκλητικές και δεν τις στηρίζουμε», ξεκαθάρισε, χωρίς όμως να διαψεύδει πως το State Department συζητά την πώληση επιπλέον F16 στην Τουρκία.
«Η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα F-16, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει τις συνομιλίες» δήλωσε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών.
«Η επίσκεψή της άφησε περίεργη γεύση»
Με παρέμβασή του στο mononews.gr ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς σχολιάζει τη στάση της κυρίας Νούλαντ και του State Department εκφράζοντας φόβους ακόμη και για «προσωπικές πολιτικές».
«Η επίσκεψη της υφυπουργού αρμόδιας για πολιτικές υποθέσεις κυρίας Νούλαντ άφησε περίεργη γεύση. Απέκλινε, αν δεν υπονόμευσε, της δημόσια εκπεφρασμένης πολιτικής του Προέδρου Μπάιντεν, ειδικά ως προς τον αυταρχισμό στην Τουρκία. Εάν δεν σφάλλω, ενθάρρυνε Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα να ξαναδούμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν. Λυπάμαι, αλλά δεν άκουσα καμία δημόσια παρότρυνση προς την Τουρκία να αναθεωρήσει την επιθετική της πολιτική» σημειώνει.
«Θυμίζω ότι η Τουρκία αποβλήθηκε, από το “συνέδριο των δημοκρατικών χωρών” του Προέδρου Μπάιντεν ως μη δημοκρατική χώρα. Ο Ερντογάν αγόρασε ρωσικούς S400 για να τους χρησιμοποιήσει… εναντίον F16 και σήμερα η administration σκέφτεται να του δώσει F16 τα οποία πάντως αποκλείει ο ίδιος να τα χρησιμοποιήσει εναντίον ρωσικών αεροσκαφών και στόχων. Άρα ποιος είναι ο στόχος της;
Τώρα, μετά προφανώς τις άσχημες εντυπώσεις που άφησε, προσπαθεί να τα “μπαλώσει”. Κάτι δεν πάει καλά στην κορυφή της ιεραρχίας του state. Υπάρχει άραγε χώρος για προσωπική πολιτική;» αναρωτάται ο έμπειρος διπλωμάτης στο mononews.gr.
«Δεν επιμένουμε για τον East Med»
Στις δηλώσεις της στην ΕΡΤ η κα Νούλαντ επανέρχεται στο θέμα του αγωγού East Med και αυτή τη φορά δηλώνει πως οι Η.Π.Α. δεν επιμένουν στην μη υλοποίησή του, απλά διαφωνούν…
«Δεν επιμένουμε σε τίποτα και, αν οι χώρες της περιοχής αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτό το έργο, θα το κάνουν. Η ανησυχία μας είναι αυτή που διατύπωσα στην Ελλάδα, δηλαδή ότι το έργο είναι εξαιρετικά ακριβό, τα ύδατα πολύ βαθιά, και μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια ή περισσότερα, για να ολοκληρωθεί, όταν όλοι χρειάζονται ενέργεια τώρα.
«Απόκλιση από τις θέσεις Μπάιντεν»
Ο έμπειρος διπλωμάτης ασκεί οξεία κριτική για τους χειρισμούς του State Department με αφορμή και το θέμα του αγωγού East Med.
«Η εντύπωση που σχηματίζω γνωρίζοντας προσωπικώς από την προηγούμενη θητεία μου ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα περισσότερα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του State Department, συνοψίζεται ως εξής:
Σε αντίθεση με την περίοδο Trump-Pompeo είναι εμφανής η απουσία ενός στιβαρού χεριού στην κορυφή του State. Αυτό είναι το καλό σενάριο της ερμηνείας.
Διότι δεν μπορώ να δικαιολογήσω αλλιώς τα μπρος πίσω, τις υπαναχωρήσεις, τις υπερβάσεις από την εκφρασμένη από τον ίδιο τον Μπάιντεν πολιτικής, κυρίως όμως τις θέσεις εκείνες που συνιστούν σταθερή απόκλιση.
Για παράδειγμα. Ενώ η Ουάσινγκτον και προσωπικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ενημερώνοντας ήδη από τον Οκτώβριο τους ευρωπαίους συμμάχους ότι υπήρχε κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αξιωματούχος του State, προσέφερε δώρο στους Προέδρους Πούτιν και Ερντογάν την κατάργηση του East Med.
Μετά την βαρβαρότητα της ρωσικής εισβολής και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, φαίνεται ότι τον ξαναφέρνουν στο προσκήνιο, δηλώνει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike