ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρό και η κυβέρνηση «κλειδώνει» στο συρτάρι ένα plan B με νέα μέτρα, το οποίο και θα αξιοποιήσει, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας – οι αντοχές του οποίου ήδη δοκιμάζονται. Άλλωστε, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μία μετά την άλλη, οι χώρες παίρνουν μέτρα.
Στις ΜΕΘ, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, η κατάσταση είναι οριακή έως εκρηκτική, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και η αγωνία κορυφώνεται καθώς κυρίαρχη εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση. Όπως όλα δείχνουν, με αργά μεν βήματα, αλλά πάντως, βρισκόμαστε προ των πυλών λήψης μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας – όχι πάντως σε lockdown, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει σε κάθε ευκαιρία.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν δείχνουν να έχουν αυταπάτες για το τι τελικώς μπορεί να συμβεί και δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν: αυτό που θα κρίνει το περιεχόμενο και την έκταση των μέτρων που θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν στις επιβαρυμένες περιοχές ή πανελλαδικά, συναρτάται με τη σφοδρότητα του εν εξελίξει κύματος της πανδημίας.
Αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδύσεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, έχουν επίγνωση και της κατάστασης που διαμορφώνει η ακρίβεια εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Και γι’ αυτό, εν αναμονή της κλιμάκωσης της νέας υγειονομικής κρίσης, ιεραρχούν διαφορετικά τις προτεραιότητες της περιόδου.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε στην πρόσφατη συνέντευξη του ότι ούτως ή άλλως ξεκινά σύντομα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, καθώς ακόμη και με τον εκλογικό ορίζοντα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023, απομένει περίπου ενάμισης χρόνος έως τις κάλπες.
Εν όψει αυτών, επιχειρείται η επιτάχυνση διαδικασιών και ενεργειών στο πεδίο της πράσινης μετάβασης, η οποία κρίνεται, αφενός, πολιτικά και κοινωνικά επιβεβλημένη, αφετέρου, ως ένα πεδίο το οποίο θα προσδώσει και της διασύνδεσής της με τα κονδύλια και τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά την πρώτη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση ο κλιματικός νόμος, με κεντρικούς στόχους τους σταδιακούς περιορισμούς των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, 80% ως το 2040 και 100% ως το 2050.
Πέραν των όσων ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη περιγράψει, ο νέος νόμος περιλαμβάνει και μια σειρά παρεμβάσεις στο πεδίο της εντατικοποίησης των επενδύσεων και την αξιοποίηση των υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η πρόκληση των αιολικών πάρκων
Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας βρίσκονται σε αυτή τη φάση οι ρυθμίσεις για την ανάπτυξη των θαλάσσιων, υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με στόχο την παραγωγή ενεργειακού όγκου 2 GW από το 2030. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, με ιδιωτική χρηματοδότηση, το οποίο ωστόσο προβλέπει και προϋποθέτει εντατική προεργασία σε πολλά πεδία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες ενέργειες θα είναι η χαρτογράφηση των ενδεδειγμένων περιοχών για την εγκατάσταση υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να πληρούν πολλές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα: να μην είναι σεισμογενείς, να βρίσκονται σε λογική απόσταση από τις ακτές και να μην περιλαμβάνονται στις αμφισβητούμενες από την Τουρκία ζώνες. Η τελευταία προϋπόθεση εφάπτεται κατά κάποιες πηγές και με τη διαδικασία καθορισμού ΑΟΖ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για το έργο.
Όπως πάντως λένε κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο είναι πολυδιάστατο και με πολλαπλές συνέπειες , οι οποίες απαιτούν μελέτη και αξιολόγηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα , η μείωση των δημόσιων εσόδων από την φορολόγηση της χρήσης των πετρελαιοειδών, αλλά και οι θετικές συνέπειες στο ισοζύγιο, αφού την ίδια στιγμή θα μειώνονται και οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την εισαγωγή τους.
Διαβάστε επίσης
Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ συγκαλεί την Τρίτη ο Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Πρώτη φορά δρομολογούμε έργα άρδευσης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ
Δένδιας: Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!