ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H νευρικότητα και τα φαινόμενα ασυνεννοησίας της κυβέρνησης έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες.
Αντιφατικές δηλώσεις υπουργών καταγράφονται πλέον καθημερινά και μάλιστα για θέματα όχι αδιάφορα, όπως για παράδειγμα τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους εξηντάρηδες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε την Τρίτη ανοιχτό ενδεχόμενο αναβολής τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι θα επιβληθούν κανονικά.
Το νέο κρούσμα κακοφωνίας σημειώθηκε με αφορμή το θέμα των μειώσεων του ΦΠΑ για την αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης , Άδωνις Γεωργιάδης, το άνοιξε την Τρίτη. Αναγκάστηκε όμως να το «μαζέψει» άρον άρον την Τετάρτη, λέγοντας: «Εξετάζεται ως σενάριο, όμως έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του».
Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, το ξέκοψε εντελώς ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας (και αδειάζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη): «Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ».
Της παρέμβασης του υπουργού προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Συγκεκριμένα, την Τρίτη, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Θόδωρου Σκυλλακάκη, Σπήλιου Λιβανού, Γιώργου Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε λάβρος κατά του συναδέλφου του υπουργού Ανάπτυξης γιατί χωρίς προσυνεννόηση με κανέναν, έσπευσε να δημιουργήσει προσδοκίες στο καταναλωτικό κοινό.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας τεκμηρίωσε ανά κατηγορία προϊόντος ( ψωμί, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, άλευρα) το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, το οποίο προσδιόρισε στο περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η δίδυμη κρίση (υγειονομική και ενεργειακή ), καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί με το «καλημέρα» του 2022.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ορθή και αναγκαία κίνηση που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει έμπρακτα τους δοκιμαζόμενους πολίτες, πέραν των σημαντικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και για τις συνέπειες από την υγειονομική κρίση και για τη στήριξη από την ενεργειακή κρίση, είναι η αύξηση των μισθών, η οποία, άλλωστε, έχει προαναγγελθεί.
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε απολύτως με το σκεπτικό του Χρήστου Σταϊκούρα, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει τώρα σε μείωση του ΦΠΑ, αναγκαστικά σε λίγο διάστημα θα πρέπει να τον ξαναφέρει στα σημερινά επίπεδα.
Σε δύσκολη θέση βρέθηκε κατόπιν αυτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος την Τετάρτη αναγκάστηκε να αναφέρει τα προφανή: «Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι μια απλή υπόθεση, η πρόθεσή μας είναι να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές».
Διαβάστε επίσης