Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Τετάρτης να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά με τηλεοπτικό μήνυμα την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας έλυσε και τον πρώτο μεγάλο πολιτικό γρίφο για το 2025.

Ο πρωθυπουργός παρά τα ονόματα που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα είχε πάρει ουσιαστικά τις αποφάσεις του από τα τέλη του 2024 και την περασμένη εβδομάδα ρύθμισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

1

Την τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την γνώριζαν ελάχιστοι από τους στενούς συνεργάτες με κάποιους μάλιστα τις τελευταίες ώρες να περιγράφουν και την άποψη του ότι «τα πρωτεία της συναίνεσης δεν τα μονοπωλούν πρόσωπα της κεντροαριστεράς» απαντώντας έτσι και στο γιατί ο ο πρωθυπουργός τελικά δεν προχώρησε στην επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου που ήταν πάνω στο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε και στο τηλεοπτικό μήνυμα πως ένα πρόσωπο που προέρχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να έχει ευρύτερη αποδοχή. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε στο μήνυμα του «γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς».

4 + 1 λόγοι

Γιατι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε σε μια λύση από τα σπλάχνα της παράταξης του, αυτή του Κώστα Τασούλα ο οποίος μάλιστα έχει μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία και έχει αποδείξει ότι είναι θεσμικός;

– Πρώτον η εκλογή Τασούλα φέρνει περαιτέρω ηρεμία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και τη βάση του κόμματος.

– Δεύτερον το 2025 δεν είναι το 2020 τότε που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θεωρήθηκε ότι απαντούσε στις ανάγκες εκείνης της εποχής. Πλεον οι εποχές έχουν αλλάξει, οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν και ο πρωθυπουργός ήθελε ένα πολιτικό πρόσωπο.

– Τρίτον δεν ενίσχυσε τα σενάρια για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ενώ αφαίρεσε και το όπλο από τα κόμματα δεξιά της ΝΔ να κάνουν λόγο για υπόγειες μετεκλογικές συμφωνίες.

– Τέταρτον με την πρόταση του στο πλαίσιο της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης για μία και μόνο εξαετή θητεία έστειλε και ένα μήνυμα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι δεν μπορούσε να ανανεωθεί η θητεία της.

Την ίδια ώρα όμως πετάει τη μπάλα και στην πλευρά της αντιπολίτευσης που πρέπει να δικαιολογήσει γιατί δεν θα ψηφίσει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα έναν πρόεδρο της Βουλής που έχει πάρει τις περισσότερες ψήφους και τον είχαν ψηφίσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

167 βουλευτές

Ο Κώστας Τασούλας εκτός από την γαλάζια Κ.Ο. που αριθμεί 156 βουλευτές μπορεί να στηριχθεί και από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του με τους συνεργάτες του να λένε ότι θα τοποθετηθεί την κατάλληλη στιγμή. Παντως Σαμαρας και Τασούλας συνδέονται από τα χρόνια του Ευάγγελου Αβέρωφ ενώ ο πρώην πρωθυπουργός είχε αξιοποιήσει και τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση του.

Απο εκεί και πέρα ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτή Μάριος Σαλμάς θα υπερψηφίσει ενώ αναμένεται να στηρίξουν τον Κώστα Τασούλα και οι 5 εναπομείναντες βουλευτές των Σπαρτιατών. Ακόμα οι ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό και άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης φαίνεται πως θα στηρίξουν τον Κώστα Τασούλα όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής από την Ελληνική Λύση Παύλος Σαράκης.

Κάτι που σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα πως 167 βουλευτές θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Τασούλα και θα χρειαστούν τέσσερις ψηφοφορίες για να εκλεγεί. Οι δύο πρώτες απαιτούν 200 ψήφους, η τρίτη 180 και η τέταρτη ψηφοφορία 151 βουλευτές.

Κακλαμάνης

Διάδοχος του Κώστα Τασούλα στην θέση του προέδρου της Βουλής όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρώην υπουργός μάλιστα το μεσημέρι της Τετάρτης πέρασε την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου και σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συζήτηση που έγινε σε καλό κλίμα κλείδωσε η υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη για την προεδρία της Βουλής.

Πρόκειται για ένα έμπειρο κοινοβουλευτικό που έχει περάσει από θέσεις ευθύνης, ως υπουργός Υγείας, δήμαρχος Αθηναίων αλλά και αντιπρόεδρος της Βουλής μέχρι τις εκλογές του 2023.

Ενημερώθηκε

Πάντως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ενημερωθεί εδώ και μέρες για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ανανεωθεί η θητεία της. Πέρα από τα μηνύματα που λάμβανε είχε επικοινωνία και με τον Άκη Σκέρτο προ ημερών όπου την ενημέρωσε για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Φυσικά το απόγευμα της Τρίτης επικοινώνησε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την νυν πρόεδρο και της γνωστοποίησε την τελική του απόφαση.

Μάλιστα εκεί αποφασίστηκε να αναληφθεί η συνάντηση της Τετάρτης ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου είχε ενημερωθεί και για το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τους πολίτες για την ολοκλήρωση της θητεία της.

Διαβάστε επίσης

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης υπέταξε τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του προβλήματα