ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η συμφωνία έχει την έντονη υποστήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που θέλουν να φέρουν την χώρα (σ.σ. Μακεδονία στο αγγλικό κείμενο) στη δυτική τροχιά.
Οι FT λένε χαρακτηριστικά για τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θυμίζει πλέον αμυδρά τον αριστερό πυρπολητή που κάποτε απειλούσε να αποκηρύξει τη διάσωση της Ελλάδας, να απαγορεύσει σε Γερμανούς πολιτικούς να επισκέπτονται την Ελλάδα και να την βγάλει από την Ευρωζώνη. Τέσσερα χρόνια μετά ο κ. Τσίπρας εκπλήσσει με την επιμονή του στην ελληνική δημοσιονομική πειθαρχία. Η κυβέρνησή του δημιουργεί πλεονάσματα που κάποτε οι δανειστές μόνο να ονειρευτούν μπορούσαν. Και έχει εξελιχθεί ο ίδιος σε έναν νοτιοευρωπαίο πραγματιστή πολιτικό, δεσμευμένο στην συνεργασία με την ΕΕ και στην εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ».
«Ο Τσίπρας έχει τώρα ένα νέο διεθνές προφίλ, εκείνο του ώριμου ηγέτη, του έτοιμου να αναλάβει το πολιτικό κόστος, προκειμένου να προωθήσει αντιλαϊκές πολιτικές, είτε πρόκειται για την ΠΓΔΜ είτε για τις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άρης Χατζής.
«Ωστόσο, αυτή η στάση έχει κόστος. Ο κ. Τσίπρας πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης πριν από λίγες ημέρες, αλλά αναμένεται να χάσει τις εκλογές που θα γίνουν αργότερα μέσα στο 2019» σημειώνεται στο άρθρο, το οποίο συνεχίζει με αναφορά στις δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την ΝΔ με «περισσότερες από 10 μονάδες».
Η επίλυση της μακροχρόνιας διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ ίσως βοήθησε τον Αλ.Τσίπρα να κερδίσει αναγνώριση στο εξωτερικό, αλλά δεν αναμένεται να δώσει ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο αναλυτής Wolfango Piccoli της Teneo.
Και το άρθρο συνεχίζει: «Η επίλυση του Μακεδονικού, μιας από τις πιο δύσκολες διαμάχες που προέκυψε μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990, είναι το τελευταίο παράδειγμα της επιθυμίας του κ. Τσίπρα για συμβιβασμό, κάτι που έχει ήδη δείξει στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας».
Ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ένας οικονομολόγος αποφασισμένος να ανασχεδιάσει τα οικονομικά της χώρας, ακόμη και με επιστροφή στη δραχμή, εάν το έκρινε απαραίτητο. Το ταραχώδες διάστημα του καλοκαιριού του 2015, ο απελπισμένος Αλέξης Τσίπρας έδιωξε τον κ. Βαρουφάκη και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο με ακόμη τρία χρόνια καταστροφικής λιτότητας, σημειώνει η εφημερίδα.
Όσον αφορά στο Μακεδονικό, η συμφωνία έκλεισε αναπάντεχα γρήγορα: μόλις έναν χρόνο από τότε που Τσίπρας και Ζάεφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Νταβός και αφού συμφώνησαν στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Έξι μήνες αργότερα, η λεγόμενη συμφωνία Πρεσπών υπογράφηκε στις όχθες της ομώνυμης λίμνης που διασχίζει τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Όμως, οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι συντριπτικά αντίθετοι στη συμφωνία, συνεχίζει το άρθρο και προσθέτει ότι η μεγάλη διαφωνία αφορά στην αναγνώριση από την ελληνική πλευρά «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνότητας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κερδίσει βραχεία κεφαλή την ψηφοφορία της Πέμπτης, όμως ορισμένοι ψηφοφόροι ανησυχούν ότι, την ώρα που ο κ. Τσίπρας καλλιεργεί τη νέα του εικόνα στο εξωτερικό, σπέρνει τον εσωτερικό διχασμό, και επικαλούνται συχνές παρεμβάσεις στο δικαστικό σύστημα, με πιέσεις σε δικαστές ώστε να αποφασίζουν υπέρ των υποστηρικτών τους, και απόπειρες εμπλοκής πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης σε δήθεν οικονομικά σκάνδαλα.
[ft_copy]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί ο Τσίπρας μπορεί να μείνει στην Ιστορία ως προδότης και όχι ως νικητής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσίπρας από «Λένιν του Αιγαίου» έγινε «ντάρλινγκ» του ευρωπαϊκού κατεστημένου
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.