• Πολιτική

    Το μίνι «λίφτινγκ» στο Υπουργείο Οικονομικών και τα δύο νομοσχέδια για «μικρές ΔΕΗ» και τέλος Χαρτοσήμου

    Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απερχόμενο υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και το νέο υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα.

    Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απερχόμενο υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και το νέο υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα. Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απερχόμενο υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και το νέο υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα.


    Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν έφερε μεγάλες ανατροπές στο Υπουργείο Οικονομικών, παρά μόνο στον τομέα επί των φορολογικών, με την αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη και την τοποθέτηση στη θέση του τον Χρίστο Δήμα, γιο του πρώην υπουργού και Ευρωπαίου επιτρόπου Σταύρου Δήμα.

    Ο Χάρης Θεοχάρης, που είχε βοηθήσει σημαντικά στην κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές του 2023, αποχώρησε από το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου, έχοντας αφήσει ως παρακαταθήκη μια σειρά από με τα ρυθμίσεις, όπως είναι: ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με την επιβολή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο με το Τέλος Χαρτοσήμου. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που «έτρεξαν» υπό την καθοδήγηση του Κωστή Χατζηδάκη και σχεδιάστηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό.

    Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας

    Τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας με τον οποίο, όπως ανέφερε και ο Κωστής Χατζηδάκης στην τελετή παράδοσης παραλαβής, γνωρίζεται χρόνια και αποτελεί έναν πολιτικό της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις.

    Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Πολιτική στο London School of Economics and Political Science (LSE).
    Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στις εκλογές του Μαΐου 2012 και επανεξελέγη σε αυτές του Ιουνίου 2012, του Ιανουαρίου 2015, του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου του 2019.
    Την 8η Ιουλίου 2019 τοποθετήθηκε υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Έρευνας και Τεχνολογίας) στην Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
    Επανεξελέγη βουλευτής στις Εκλογές Μαΐου και στις Εκλογές Ιουνίου 2023. Τοποθετήθηκε Υφυπουργός Πολιτισμού, από τον Ιούλιο 2023 έως και τον Ιούνιο 2024. Ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στις 14 Ιουνίου 2024.

    Τα δύο νομοσχέδια που έρχονται

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν δύο σημαντικά νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν:

    α) το Ψηφιακό τέλος συναλλαγών,

    β) την Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του και τη σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

    Τέλος Χαρτοσήμου: Αποτελεί ένα απαρχαιωμένο πλαίσιο, καθώς εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με νομοθετικό διάταγμα του 1930. Πλέον, αντικαθίσταται από το Τέλος Συναλλαγής, το οποίο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

    • επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,
    • αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,
    • επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,
    • ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια:
    – υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης
    – υπόχρεος προς απόδοση του φόρου
    – βαρυνόμενος με τον φόρο
    • περιέχει ψηφιακή διαδικασία απόδοσης του τέλους,
    • καταργεί πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου.
    • θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.
    «Μικρές ΔΕΗ»: Επιπλέον, με τις διατάξεις που εισηγείται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεσπίζεται νέο, πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕΣΥΠ. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως «μικρές ΔΕΗ», δηλαδή οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη ΔΕΗ και η κυβέρνηση το θεωρεί άκρως επιτυχημένο.
    Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου οικονομικών προέβλεπε την παρουσίαση των νέων διατάξεων μέσα στην άνοιξη του 2024, ωστόσο λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλούσε στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, αποφασίστηκε να μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές.
    Οι διατάξεις προβλέπουν πως:
    • υιοθετείται μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ,
    • διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ,
    • το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από την ΕΕΣΥΠ και συγχωνεύονται με αυτήν,
    • συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο, με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετοχή του στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας

    Ιράν: Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας καταδικάζουν την επέκταση του πυρηνικού προγράμματός

    Στο αστυνομικό τμήμα ο Κέντρικ Ναν μετά από φραστικό επεισόδιο με τη σύζυγό του



    ΣΧΟΛΙΑ