Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Το… λεβέντικο φλερτ του Μαξίμου πυροδοτεί σενάρια οικουμενικής

Μπορεί από την κυβέρνηση να διαμηνύεται σε αυστηρούς τόνους ότι τα σενάρια περί οικουμενικής αποτελούν «ευσεβείς πόθους» και δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα, ωστόσο στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης πυροδοτούν τα σενάρια αυτά, διατηρώντας «ζεστό» το φλερτ με την Ένωση Κεντρώων, η οποία όμως για την ώρα ρίχνει… πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το «φλερτ» αυτό αναζωπυρώθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης τη Δευτέρα, με τον Δημήτρη Μάρδα να δηλώνει πως το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη έχει κάποιες «ενδιαφέρουσες» θέσεις και «δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν», παίρνοντας τη σκυτάλη από αντίστοιχες δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο Νίκος Παππάς (που αναγνώρισε «πολιτική ωριμότητα» στον Βασίλη Λεβέντη) και λίγο παλιότερα ο Αλέκος Φλαμπουράρης (που αναγνώρισε στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων ότι για 30 χρόνια έδινε μάχη «υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων»).

Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αλλά αντίθετα σχετίζονται με το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση είναι αρκετά δύσκολες, εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, και εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αρνηθούν να τις στηρίξουν, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση, που ψάχνει στήριγμα στη μοναδική ίσως παράταξη που δεν έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αλέξης Τσίπρας. Ετών 42. Πρωθυπουργός

Όμως η Ένωση Κεντρώων για την ώρα δεν ανταποκρίνεται στο κυβερνητικό φλερτ, και αντίθετα ρίχνει… χυλόπιτα στα κυβερνητικά στελέχη που την εκθειάζουν. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό σχόλιο του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Καρρά: «To φλερτ του κύριου Φλαμπουράρη στην Ένωση Κεντρώων δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης. Εμείς δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συζητήσουμε τέτοια πράγματα. Το μνημόνιο είναι ψηφισμένο. Έχει χρονοδιαγράμματα και θα εφαρμοστεί».

Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, σχολιάζοντας ότι «ενώ δήλωναν ότι προστατεύουν τους δανειολήπτες, τώρα τους παραδίδουν στα σαρκοφάγα θηρία των ξένων οίκων», αλλά και κατά του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου για τη στράτευση των γυναικών, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες απόψεις «εφαρμόζονται σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση».

Ψεύτικη κόντρα;

Όμως ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στο στόχαστρο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης αντιδρούν στα σχέδια του υπουργού Άμυνας, κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» του και βγάζοντας προς τα έξω μία εικόνα ενδοκυβερνητικής ρήξης για ιδεολογικούς λόγους, τη δεύτερη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά τη διαφωνία των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Ωστόσο, εδώ δε φαίνεται να υπάρχει κάποια ουσιαστική ρήξη, αλλά απλώς μία κίνηση από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι δεν είναι «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορούν να προωθήσουν τις συντηρητικές τους θέσεις σε αυτήν  την αταίριαστη κυβερνητική συνεργασία με ένα αριστερό κόμμα – επομένως για την ώρα δεν τίθεται θέμα κατάρρευσης του κυβερνητικού σχήματος. Όμως φαίνεται δύσκολη και η επέκτασή του, δεδομένου ότι ο Βασίλης Λεβέντης μπορεί να τρέφει μία κάποια συμπάθεια προς τον Αλέξη Τσίπρα, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον Πάνο Καμμένο…