ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ζάεφ, μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑ της γειτονικής χώρας, ουσιαστικά αποκάλυψε πως η ΠΓΔΜ δεν αποδέχεται τον βασικό όρο που θέτει η Ελλάδα για να υπάρξει συμφωνία στο ονοματολογικό: η ονομασία που θα συμφωνηθεί να είναι erga omnes, δηλαδή να ισχύει τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, όσο και στο εξωτερικό, κάτι το οποίο απαιτεί αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Ο Ζάεφ στη συνέντευξή του υποστήριξε πως αυτό δεν χρειάζεται να γίνει, εφόσον το πώς ονομάζεται η χώρα στο εσωτερικό της δεν είναι κάτι το οποίο έχει αφορά ή αντίκτυπο στην Ελλάδα.
Εφόσον αυτό που λέει ο Ζάεφ το εννοεί και δεν είναι μία δήλωση για εσωτερική κατανάλωση, σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας, επομένως κάποιος θα πρέπει να κάνει πίσω για να βρεθεί η λύση. Και κανένας από τους δύο δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, αφού αυτό θα ισοδυναμούσε με… πολιτική αυτοκτονία και στις δύο περιπτώσεις.
Είναι επομένως λογικό να συμπεράνουμε ότι λύση στο ζήτημα της ονομασίας δεν θα βρεθεί, τουλάχιστον όχι άμεσα. Και είναι λογικό να αναρωτηθούμε: εφόσον δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, προς τι όλο αυτό το θέατρο; Προς τι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, τα ταξίδια και οι βαρύγδουπες δηλώσεις, αφού δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ;
Θέατρο σκιών
Η μοναδική λογική απάντηση είναι ότι αυτό το θέατρο βόλευε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και κυρίως τους ΑΝΕΛ, που στις δημοσκοπήσεις “σκοράρουν” πολύ χαμηλά και σε κάθε περίπτωση κάτω από το 3% και έχουν ανάγκη από μία ώθηση που θα τους φέρει πιο κοντά στην είσοδό τους στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Η υπόθεση του Σκοπιανού αξιοποιήθηκε από τον Πάνο Καμμένο ως ευκαιρία για την ώθηση αυτή. Ο πρόεδρος του κόμματος με κατά καιρούς σκληρές δηλώσεις διεμήνυσε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα δεχθούν ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”, συσπειρώνοντας έτσι τους ψηφοφόρους του και διαχωρίζοντας φαινομενικά τη θέση του από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Τα έκανε όλα αυτά εκ του ασφαλούς, αφού γνώριζε ότι συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, οπότε δεν θα χρειαστεί και ποτέ να “ζοριστεί” σε μία ψηφοφορία στη Βουλή. Και τα έκανε με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρά τις διαφωνίες του με τους ΑΝΕΛ, τους θέλει για συμμάχους, και ελπίζει ότι και μετά τις επόμενες εκλογές θα μπορέσει να συνεργαστεί ξανά μαζί τους, εφόσον ξαναμπούν στη Βουλή.
Και ίσως έτσι εξηγείται και όλη αυτή η παρατεταμένη μυστικοπάθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις. Να ενημέρωναν την αντιπολίτευση για ποιο πράγμα; Για το ότι συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει; Δεν θα είχε κανένα νόημα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην Τουρκία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατέρας Λοχία Κούκλατζη: Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίσημη παραδοχή του πρέσβη των ΗΠΑ: η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ ισχυρότερη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές