Όλα για όλα τα δίνει ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει της κάλπης της 7ης Ιουλίου «ψαρεύοντας» ψήφους από όπου μπορεί. Το tweet για την επέτειο θανάτου του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν το άκρον άωτον της ψηφοθηρίας και της καπηλείας, εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη, παρά το «αλλά» στην ανάρτηση για την σχέση «αγάπης και μίσους» της Αριστεράς με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς κανένα πρόσχημα ο Αλέξης Τσίπρας φλερτάρει ανερυθρίαστα με τους ψηφοφόρους του σημερινού ΚΙΝΑΛ, ποντάροντας σε ψήφους από το Κέντρο, προκειμένου αφενός να «ισοφαρίσει» τις ψήφους που χάνει από τα αριστερά του, αφετέρου να «ανοιχτεί» στα κεντροαριστερά. Τακτική που δοκίμασε και πριν από τις ευρωεκλογές, όμως χωρίς επιτυχία. Μένει να φανεί αν κάτι θα αλλάξει τώρα κι αν θα κινητοποιηθούν αυτή την φορά τα αντιδεξιά αντανακλαστικά που υπάρχουν σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Η ανάρτηση Τσίπρα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «κρεσέντο υποκρισίας» του Αλέξη Τσίπρα, θυμίζοντας το «βρώμικο ’89»: «Γνωρίζετε όλοι ότι στα πλαίσια του συνεδρίου μας οργανώσαμε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση αφιέρωμα στη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου και στην προσφορά του στην Ελλάδα, αλλά και στη Δημοκρατική Παράταξη.

» Θα τον θυμόμαστε πάντα με μεγάλο σεβασμό, μας εμπνέει, μας έμαθε να αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό, άλλαξε πραγματικά την Ελλάδα με το έργο του, δημιούργησε τη μεσαία τάξη, έχτισε το κοινωνικό κράτος και το σύνθημα μήνυμα ‘η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες’ απέκτησε πραγματικά περιεχόμενο. Δεν μπορώ να μην κάνω μια αναφορά σήμερα στο tweet του κ. Τσίπρα, το οποίο θα χαρακτηρίσω ως κρεσέντο υποκρισίας. Φαίνεται θυμήθηκε να αναφερθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν το 1989, το βρώμικο ’89».

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν την αλίευση ψηφοφόρων με προφίλ τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ως το τελευταίο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα και σημειώνουν ότι θα διαψευστούν παταγωδώς όποιες τέτοιες προσδοκίες. Κι αυτό γιατί αφενός η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει αρνητικό πρόσημο στην έννοια της Αριστεράς, αφετέρου γιατί το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ταιριάζει με τα «δεξιά» στερεότυπα της Μεταπολίτευσης.

Πάντως, τα πράγματα για το κυβερνών κόμμα δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τουλάχιστον παγιώση της διαφοράς, αλλά και άνοιγμα της ψαλίδας από την ΝΔ. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην υποχωρεί περαιτέρω από το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές, αν και είναι ανησυχητικά τα ευρήματα αρνητικών συναισθημάτων που εκφράζουν οι ερωτηθέντες σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου.

Το νέο κόμμα του Τσίπρα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ του κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει την δημιουργία νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Το νέο κόμμα θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει επισήμως αίτημα για τη συμμετοχή του ως επίσημο μέλος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει και θα αυξήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που σε συνδυασμό με την πτώση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ, για την οποία επίσης μίλησε με βεβαιότητα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Το νέο αυτό κόμμα θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και θα δημιουργηθεί με τη διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου που θα έχει τον χαρακτήρα γενικού προσκλητηρίου προς όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιθυμούν να συμμετέχουν.

Στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να στείλει προσωπικές προσκλήσεις προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε πολιτικούς εκτός του ΚΙΝΑΛ, όπως ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όπως και σε ανένταχτους, να συμμετέχουν σε διάλογο για την «ανασύνταξη του προοδευτικού πόλου που εκτείνεται από τη σοσιαλδημοκρατία ως την Αριστερά».

Στην πρόταση του κ. Τσίπρα θα αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή, αν υλοποιηθεί, θα φέρει αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει πλήρως τον συμφωνημένο σχεδιασμό για δημιουργία συνασπισμού δυνάμεων «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και έχει αποφασίσει να καταστήσει παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή θεωρεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει φθίνουσα πορεία, η οποία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, αφού δεν έχει σταθερούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία που θα του επιτρέψουν να συγκρατήσει δυνάμεις. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θεωρεί τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ πολύ στενά για να χωρέσουν το νέο εγχείρημα.