ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας» τις εξαγωγές ενώ επισήμανε την σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών εν μέσω πανδημίας.
«Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε επίσης ότι “δεν μπορούμε να κατακτήσουμε αγορές του εξωτερικού εάν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και προφανώς η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα και λιγότερη, ενδεχομένως, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες” και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό και να τους πούμε: “Ελάτε, επιστρέψτε στην Ελλάδα, εμπιστευθείτε την Πατρίδα μας και εμπιστευθείτε το μέλλον σας στην πατρίδα μας, γιατί πια μπορούμε να σας προσφέρουμε πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας”» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό και στις ξένες επενδύσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας υπεραξιών που βλέπουν οι επενδυτές, διότι η Ελλάδα έχει μπει-όπως είπε- σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.
«Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η χώρα μας έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση. Μια χώρα η οποία δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της, μια χώρα η οποία έχει αντιμετωπίσει μέσα από μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο πρόερδος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής.
Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:
«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι,
Με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχω σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021. Και θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας, που πιστεύω ότι αποτυπώνει μία κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας, την οποία υλοποιούμε με μεθοδικότητα και πιστεύω με αποτελεσματικότητα.
Όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση του τόπου, αμέσως προχωρήσαμε στην υλοποίηση μιας κεντρικής προεκλογικής μας δέσμευσης, η οποία αφορούσε τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της εξωστρέφειας, της οικονομικής διπλωματίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Θυμάμαι ότι όταν συζητούσαμε προεκλογικά τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής επέμενα ιδιαίτερα σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας απόλυτα ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει και μία σημαντική οικονομική διάσταση. Και βήμα – βήμα αυτή την κεντρική πολιτική μας επιλογή την κάνουμε πράξη.
Προφανώς -και σωστά αναγνωρίσατε, κ. Υφυπουργέ, κ. Γενικέ Γραμματέα- ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί έναν μόνο κρίκο σε μία συνολική αλυσίδα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και λίγα πράγματα θα μπορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών μόνο του να κάνει αν δεν είχε, παραδείγματος χάρη, την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροταξία και τις χρήσεις γης.
Όμως, η ιστορική αλλαγή της εικόνας της χώρας -μία χώρα δυναμική η οποία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση- περνάει, κ. Υπουργέ και κ. Γενικέ Γραμματέα, μέσα από τη δουλειά την οποία έχουμε κάνει.
Περνάει -επιτρέψτε μου απευθυνόμενος, εδώ, πιο ειδικά στους διπλωμάτες μας- και μέσα από μία αλλαγή αντίληψης για το ρόλο της παρουσίας της χώρας μας και στο εξωτερικό. Διότι πια θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν συνίσταται μόνο στην ανάδειξη των βασικών γεωπολιτικών ζητημάτων που ιστορικά απασχολούσαν το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά απαιτούν και τη μεταλαμπάδευση μιας νέας αντίληψης, μιας νέας νοοτροπίας στα ίδια τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε το φιλόδοξο σχέδιο το οποίο έχουμε θέσει σε κίνηση να δείξει σε βάθος χρόνου απτά αποτελέσματα. Και νομίζω ότι, ήδη, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Το καλό, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, με τα ζητήματα που αφορούν την εξωστρέφεια είναι ότι αποτελούν πολιτικές οι οποίες είναι από τη φύση τους άκρως μετρήσιμες. Κατά συνέπεια, είναι πολύ εύκολο να αξιολογήσει κανείς τα αποτελέσματα της πολιτικής κοιτώντας μόνο κάποιους συγκεκριμένους δείκτες.
Και ποιοι είναι οι δείκτες που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν πέρα και πάνω από όλα; Οι εξαγωγές μας. Χαιρετίζω σήμερα την παρουσία πολλών εκπροσώπων των εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα δεδομένα τα οποία παρουσίασε και ο κ. Υφυπουργός.
Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας. Δεν μπορούμε να κατακτήσουμε αγορές του εξωτερικού εάν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και προφανώς η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα και λιγότερη, ενδεχομένως, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος.
Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραδοσιακούς τομείς, αλλά και σε νέους τομείς οι οποίοι καταδεικνύουν το συνολικό δυναμισμό της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, την ανθεκτικότητά της κατά την διάρκεια της δεκαετούς κρίσης που ταλαιπώρησε τη χώρα. Την ανθεκτικότητά της και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και την διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών να βγουν πέρα και μακριά και πάνω από τα σύνορα της Πατρίδας μας.
Ο δεύτερος σημαντικός δείκτης που καταδεικνύει την εξωστρέφεια μιας χώρας είναι η ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός. Και εκεί δεν χρειάζεται να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες. Δεν στέκομαι μόνο στα απόλυτα νούμερα των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 24 μήνες όσο και στις αποτιμήσεις των επενδυτών οι οποίοι σπεύδουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Αποτιμήσεις οι οποίες ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας και οι οποίες καταδεικνύουν κάτι απλό: ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η χώρα μας έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση. Μια χώρα η οποία δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία της, μια χώρα η οποία έχει αντιμετωπίσει μέσα από μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό είναι που καθιστά τη δική σας δουλειά «να πουλήσετε» την Ελλάδα στο εξωτερικό πολύ πιο εύκολη.
Πράγματι, θα έπρεπε να είναι κανείς πολύ κακόπιστος να μην αναγνωρίσει ότι η συνολική εικόνα της χώρας σήμερα ως προς τους επενδυτές του εξωτερικού και τα ξένα κεφάλαια που αναζητούν νέους επενδυτικούς προορισμούς είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα της Ελλάδος όπως την παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.
Έχουμε, λοιπόν, ακόμα να κάνουμε πολύ σημαντική δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Και χαίρομαι που αυτή η δουλειά έχει την απαραίτητη μεθοδολογική πειθαρχία και αποτυπώνεται στο φυλλάδιο στο οποίο σας έχει διανεμηθεί, που θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, προσδιορίζει συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες, βέβαια, στην συνέχεια, θα αξιολογηθούν και για την αποτελεσματικότητα τους.
Αποτελούν, με άλλα λόγια, τον μπούσουλα μιας σύγχρονης, αισιόδοξης, εξωστρεφούς και γεμάτης αυτοπεποίθηση διπλωματίας, η οποία βλέπει τον έξω κόσμο όχι φοβικά, αλλά με αισιοδοξία, βλέπει ευκαιρίες και όχι απειλές. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ και τον Υπουργό ο οποίος συμμετέχει στην συζήτηση μας, διότι και ο ίδιος στήριξε όλη αυτή την πρωτοβουλία μέσα από τις αλλαγές οι οποίες έγιναν στον Οργανισμό του Υπουργείου, που μας επιτρέπουν πια να κάνουμε πράξη αυτή την πολιτική.
Εξωστρέφεια -και να κλείσω με αυτή την παρατήρηση- σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό και να τους πούμε: «Ελάτε, επιστρέψτε στην Ελλάδα, εμπιστευθείτε την πατρίδα μας και εμπιστευθείτε το μέλλον σας στην πατρίδα μας, γιατί πια μπορούμε να σας προσφέρουμε πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας».
Κατ’ εξοχήν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας, είτε οι επιχειρήσεις που εξάγουν είτε οι κλάδοι εκείνοι οι οποίοι είναι υποδοχείς ξένων επενδύσεων, είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, οι οποίοι έχουν δυναμική και μπορούν και πατάνε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.
Μια χώρα, λοιπόν, η οποία πατάει καλά στα πόδια της, η οποία πιστεύει στις δυνατότητές της, μπορεί να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρο τον κόσμο. Να απευθυνθεί, προφανώς, στις παραδοσιακές μας αγορές, τους φίλους συμμάχους μας, όπως είναι παραδείγματος χάρη οι χώρες των Βαλκανίων, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσει να στρέψει την ματιά της και σε αγορές που ενδεχομένως στο παρελθόν ήταν πολύ έξω, πέρα και πάνω από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Θα αναφέρω ενδεικτικά δύο: την Ινδία -αναφερθήκατε σε αυτήν- μια τεράστια αγορά με μια μεγάλη αναδυόμενη μεσαία τάξη που προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και για εξαγωγές αλλά και για προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα είναι η κοντινότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Κύπρο, στην Ινδία. Αλλά ταυτόχρονα και οι πολύ μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Αφρική. Η πιο δυναμική ίσως ήπειρος σε ρυθμούς ανάπτυξης, η πιο νέα ήπειρος σε πληθυσμό. Και παρότι η Ελλάδα γειτνιάζει γεωγραφικά με την Αφρική είναι μια ήπειρος η οποία -τολμώ να πω- στο παρελθόν είχε εγκαταλειφθεί από την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Ξεκινώντας με κάποιες γενναίες κινήσεις που έχουμε κάνει στο επίπεδο των εμβολίων, ανοίγοντας καινούργιες πρεσβείες στην Αφρική, αξιοποιώντας την ήπια ισχύ μας της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες στην Αφρική. Διότι εξάλλου -και να απευθυνθώ εδώ στον έτερο Υφυπουργό μας αρμόδιο για τα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού- δεν υπάρχει γωνιά της Γης όπου να μην υπάρχει ελληνική παρουσία. Και αυτό φυσικά από μόνο του συνιστά ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους σχεδιαστές αυτής της προσπάθειας. Καλή δύναμη σε όλα τα στελέχη που καλούνται να την υλοποιήσουν, γιατί -όπως σας είπα- η εξωστρέφεια είναι το άλλο όνομα της αλλαγής και της προόδου. Και η αλλαγή, όπως έλεγε αγαπητέ ‘Αδωνι και ο Ηράκλειτος, είναι το μόνο σταθερό στοιχείο της ζωής. Για αυτό και εμείς τολμάμε, αλλάζουμε, νικάμε και προχωράμε.
Σας ευχαριστώ πολύ»
Νίκος Δένδιας: Απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης είναι η υλοποίηση μίας ευρείας μεταρρύθμισης στη χώρα
Στον χαιρετισμό του, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «πρόταγμα της Κυβέρνησης, αλλά και απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης είναι η υλοποίηση μίας ευρείας μεταρρύθμισης στη χώρα».
«Στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι και η πλήρης αλλαγή του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή είναι η εντολή σας», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
«Η πρόκληση είναι προφανής. Το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να περάσει από τον 19ο στον 21ο αιώνα. Αυτό επιδιώκεται μέσω δύο αξόνων μεταρρύθμισης. Ο πρώτος άξονας εκφράζεται με τον νέο Οργανισμό που εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο. Ο οργανισμός, μεταξύ άλλων, νομοθετεί το αυτονόητο σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ενσωματώνει στη δομή του Υπουργείου την Οικονομική Διπλωματία, τη Δημόσια Διπλωματία και τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. Ενοποιεί, δηλαδή, το διπλωματικό έργο», πρόσθεσε.
«Παράλληλος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που παρέχονται από το Υπουργείο μέσα από την αλλαγή φιλοσοφίας και την ψηφιοποίηση ώστε οι υπηρεσίες να καταστούν φιλικές και προσβάσιμες χωρίς μάλιστα να απαιτείται η φυσική παρουσία. Πρέπει να εκφράσω στο σημείο αυτό τις ευχαριστίες μου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη για τη βοήθεια που μας παρέχουν στην υλοποίηση αυτού του δεύτερου άξονα», ανέφερε.
«Ξεκινήσαμε από την πλήρη αλλαγή του τρόπου παροχής μεταφραστικών υπηρεσιών. Καταργήσαμε το σοβιετικό μοντέλο του κρατικού μονοπωλίου μεταφράσεως που επετύγχανε συγχρόνως τρεις στόχους: να παρέχει άθλιες υπηρεσίες στον πολίτη, να σωρεύει ζημιές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου και στο κράτος, και να απασχολούνται μέσα από μια άχρηστη γραφειοκρατική διαδικασία άνω των 30 διοικητικών υπαλλήλων. Ήδη, από την 1η Σεπτεμβρίου λειτουργεί η νέα, ψηφιοποιημένη διαδικασία επίσημης μετάφρασης εγγράφων», τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Επίσης, έως το τέλος του έτους θα λειτουργεί, σε όλες τις Προξενικές Αρχές, η διαδικασία απευθείας καταχώρησης του συνόλου των ληξιαρχικών πράξεων στο Μητρώο Πολιτών. Και τους πρώτους μήνες του 2022 θα λειτουργούν ψηφιοποιημένες όλες οι διαδικασίες των Προξενικών υπηρεσιών. Και ακολουθούν, μέσα στον επόμενο χρόνο, καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία», ανέφερε.
Μιλώντας για το ζήτημα της Οικονομικής Διπλωματίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε:
«Γνώμονας για την προώθηση της Οικονομικής Διπλωματίας είναι η αναμόρφωσή της, ώστε να υπηρετηθεί η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, μια ενιαία δομή, η οποία ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας.
Έχουν, επίσης, τεθεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών δύο αμιγώς εξωστρεφείς οργανισμοί, το EnterpriseGreece (EG) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).
Το νέο σχήμα του EnterpriseGreece προσανατολίζεται στη λογική του one-stop shop. Ο ΟΑΕΠ θα παρέχει προϊόντα ασφάλισης εξαγωγών και εξαγωγικές πιστώσεις με σκοπό τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια αυτή τον κομβικό ρόλο επιτελούν ο Υφυπουργός, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Σμυρλής.
Βασική, επίσης, επιδίωξη του ανασχεδιασμού του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Προωθούμε την αναδιάρθρωση των Γραφείων αυτών, βάσει χωρών-στόχων.
Η ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού συνιστά μέγιστη πρόκληση. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η δημιουργία μίας ενιαίας πύλης εξωστρέφειας. Με κριτήριο την αποτελεσματική λειτουργία της, αναδιαρθρώθηκε και το σκέλος της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που είχε πάψει να υπάρχει εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Συνιστά ένα κατ’ εξοχήν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Και έχουμε υιοθετήσει τη στοχευμένη διπλωματία των εμβολίων. Έχουν γίνει ήδη δωρεές σε χώρες όπως:
• η Αλβανία,
• η Βοσνία και Ερζεγοβίνη,
• η Ιορδανία,
• η Λιβύη
• η Τυνησία
• η Κένυα και
• η Ρουάντα.
Ακολουθεί η Γκαμπόν και η Γκάμπια.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων καταρτίστηκε, επίσης, το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Στο Σχέδιο αυτό ενσωματώνονται οι δράσεις των Πρεσβειών και τα επιχειρησιακά σχέδια του EnterpriseGreece και του ΟΑΕΠ. Έχουν ενσωματωθεί οι συνέργειες, επίσης, με άλλα Υπουργεία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των εφοδιαστικών αλυσίδων και των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Η μεταρρύθμιση, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, βασίζεται σε μια νέα νοοτροπία και σε μια σταθερή στρατηγική. Στοχεύει να συμπεριλάβει όλους τους φορείς και τις Υπηρεσίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης των δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής εξαγωγικής επιχειρηματικότητας.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι η επιτυχία αυτού του στόχου είναι απαραίτητος όρος της οικονομικής μας επιβίωσης», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παύλος και Νικόλαος: Κατέθεσαν αίτηση για ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών – «Ντε Γκρες» το επίθετο που επέλεξα
- Βαρδής Βαρδινογιάννης: Στο Ρέθυμνο το Σάββατο το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από τον θάνατό του
- Skroutz: Προσφεύγει νομικά κατά Facebook και Instagram
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα