ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί ο Μ. Τσαβούσογλου να αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος και χωρίς να εκφωνήσει την ομιλία του στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, επειδή η Τουρκία δεν περιλαμβανόταν στον λογότυπο- χάρτη της διαβαλκανικής αυτής Διάσκεψης, αλλά η Άγκυρα, παρά την εντεινόμενη προσπάθεια της Αθήνας και τις απανωτές επισκέψεις του ΥΠΕΞ κ. Ν. Δένδια στις πρωτεύουσες όλων των χωρών της βόρειας γειτονιάς μας, εντείνει την επιχείρηση διεύρυνσης της επιρροής της στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο του δόγματος του “Στρατηγικού Βάθους” και του νεο-οθωμανισμού, με τις επίσης συνεχείς επισκέψεις του Ερντογάν (ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει πάλι τις βαλίτσες του για το Βελιγράδι), αλλά, και δια της λεγόμενης ήπιας ισχύος (soft power/ diplomacy)
Οι περισσότεροι θυμούνται τα “σόου” που επιχείρησε κατ επανάληψη, να “στήσει” ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την παρουσία του ακόμα και πρόσφατα στα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου τζαμιού στα Τίρανα, ή των κατοικιών για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του 2020, επίσης στην Αλβανία, τα οποία χτίστηκαν με τουρκικά κονδύλια. Κινήσεις που ήρθαν να προστεθούν σε μια “βεντάλια” εργαλείων: από Τριμερή σχήματα συνεργασίας, είτε σε επίπεδο αρχηγών κρατών είτε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, έντονη οικονομική επενδυτική δραστηριότητα, συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικού προσωπικού, ανοικοδόμηση Ναυστάθμου στην Αλβανία, πώληση UAV’s, αναστηλώσεις οθωμανικών μνημείων και φτάνει ως τις δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων εμβολίων Sinovac.
Η μεγαλύτερη επιρροή της Άγκυρας ασκείται στο Κόσοβο, όπου η τουρκική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες, βάσει Συντάγματος και η Τουρκία ήταν αυτή που έσπευσε από τις πρώτες, να αναγνωρίσει το κράτος και να ανοίξει πρεσβεία. Ξεχωριστή είναι και η διείσδυση στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη, κυρίως μέσω των Βόσνιων Μουσουλμάνων και των σχέσεων Ερντογάν- Ιζετμπέκοβιτς ( Στο Σεράγεβο τον Μάιο του 2018 σε προεκλογική του ομιλία στην οποία ο Τούρκος ήταν φιλοξενούμενος, τον είχε χαρακτηρίσει ως «απεσταλμένο από τον Θεό»).
Ο νεο- οθωμανισμός …στις μικρές οθόνες
Τώρα, το καθεστώς Ερντογάν προχωρά στο επόμενο βήμα του καλοστημένου σχεδίου του. Μετά από τη διείσδυση στα ΜΜΕ, κυρίως της Βοσνίας και της Αλβανίας, με χρηματοδότηση τηλεοπτικών σταθμών και ιστοτόπων, και την τεράστια απήχηση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών και στις χώρες των υπόλοιπων Βαλκανίων, σειρές που αυτονόητα επηρεάζουν τη μαζική κουλτούρα, την Τετάρτη εγκαινίασε και αμέσως έθεσε σε λειτουργία, την βαλκανική έκδοση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού TRT.
Μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα καλύπτει πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά ζητήματα από τις χώρες της περιοχής και θα δημοσιεύει ειδικό περιεχόμενο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο.
Με τον τρόπο αυτό, η Άγκυρα θα έχει άμεση και καθημερινή πρόσβαση σε πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και την βαλκανική διασπορά, μέσω ενός ευρέος φάσματος περιεχομένου σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αλβανικών, των κροατικών, σερβικών και των …. “μακεδονικών”, όπως λένε κορυφαία στελέχη της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης.
Οι Τούρκοι μάλιστα, θα διαχέουν το περιεχόμενο της εν λόγω πλατφόρμας και στις υπόλοιπες που ήδη υφίστανται (TRT World, TRT Arabi, TRT Russian, TRT Deutsch and TRT Francais). Ενώ, δεν αφήνουν απ έξω ούτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το πρόγραμμα του καναλιού θα μπορεί κανείς να το παρακολουθεί και το YouTube, το Facebook, το Twitter, το Instagram και το TikTok. Μάλιστα, στον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό είναι και η ίδρυση τοπικών γραφείων σε όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τα Σκόπια και το Σεράγεβο όπου υπάρχουν ήδη.
Η στρατηγική πίσω από την συγκεκριμένη απόφαση του Ερντογάν αποτυπώνεται ευθέως στο επίσημο σύνθημα της καμπάνιας για τη λειτουργία του TRT Balkans «Κάνοντας τη φωνή της Τουρκίας να ακουστεί», με τον σχεδιασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβλέπει την επέκταση του TRT παγκοσμίως.
Νέο “όχημα” δίπλα στην εργαλειοποίηση πολιτισμού και θρησκείας
Η σημαντική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο πολυεπίπεδο παιχνίδι Ερντογάν. Σαφώς η Άγκυρα, μέχρι τώρα, δεν δίσταζε να έχει ακόμα και ευθεία στρατιωτική παρουσία σε βαλκανικές χώρες, με την επίκληση της εξασφάλισης της ασφάλειάς τους από εξωγενείς “απειλές”.
Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει, τόσο ως θέση στον 21ο αιώνα, όσο και ως αποτέλεσμα, είναι η εκμετάλλευση του Ισλάμ, με την οποία η Τουρκία επιχειρεί να έρθει πιο κοντά με αντίστοιχες θρησκευτικές ομάδες των Βαλκανίων. Εκμετάλλευση, η οποία συνυπάρχει με την δυσαρέσκεια στους πολίτες της περιοχής, που προκαλεί η ευρωπαϊκή αβουλία για τελικές αποφάσεις αναφορικά με τις ενταξιακές διαδικασίες για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έστω υπό προϋποθέσεις, που σχετίζονται με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, σύμφωνες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος δικαίου.
“Κορωνίδα” στην μέχρι τώρα δράση της … soft εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας στα Βαλκάνια αποτελεί η λειτουργία του … πολιτιστικού ιδρύματος Yunus Emre, το οποίο, εκμεταλλευόμενο κι αυτό τις μουσουλμανικές, αλλά και μη, μειονότητες, εξυπηρετεί τα σχέδια της εξ ανατολών γείτονος μέσω της εκπαιδευτικής διπλωματίας και … δωρεάν μαθημάτων τουρκικής γλώσσας. Ίδρυμα που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA), που, επισήμως, υπάγεται στο ΥΠΕΞ της γείτονος….
Διαβάστε επίσης
Νέα επίθεση Ερντογάν: Τελειώσαμε τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα – Να φροντίσει τον εαυτό της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- OceanPal (Σεμίραμις Παληού): Αύξηση εσόδων και ζημιών
- Ίδρυμα Λασκαρίδη: Προκήρυξη δύο υποτροφιών για επισκέπτες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
- Alpha bank: Αγορά ιδίων Μετοχών συνολικού κόστους 2.649.972,32 ευρώ
- Σπίτια για 50.000 δικαιούχους: Ποιοι θα πάρουν φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις – Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά στο Mononews