Τρεις βασικούς άξονες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την προνοιακή πολιτική, το οποίο παρουσίασε στη Βουλή και καλείται να υλοποιήσει η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας θα ξεκινήσουν άμεσα παρεμβάσεις σε τρεις άξονες: α) την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, β) την ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής και γ) την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμΕΑ.

Παράλληλα, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσοι λαμβάνουν μέχρι σήμερα οικονομική ενίσχυση ορθώς την δικαιούται.

Για τον έλεγχο δεν αποκλείεται, πέρα από την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης των επιδομάτων, να ζητηθεί η συμβολή κι άλλων υπουργείων όπως του υπουργείο Οικονομικών.

Υπάρχουν καταγγελίες για φορολογούμενους που δηλώνοντας ελάχιστα εισοδήματα απολαμβάνουν όλα τα κοινωνικά επιδόματα και την ίδια στιγμή δεν δικαιολογούνται αγορές ή ενοικιάσεις κατοικιών που έχουν στην κατοχή τους που προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα. Στόχος του υπουργείου δεν είναι το «ψαλίδισμα» του αριθμού των δικαιούχων, αλλά η καταβολή βοηθημάτων σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Εντός των επόμενων ημερών μέσω των διαθέσιμων στοιχείων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα ξεκινήσει η διασταύρωση των στοιχείων όσων λαμβάνουν επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης και τα επιδόματα αναπηρίας, ενώ θα εξετασθούν και οι προϋποθέσεις για την λήψη επιδομάτων.

Στόχος της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από 760 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στα 1 δισ. ευρώ.

Για την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας:

Αναφορικά με την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, τα μέτρα που προωθούνται είναι τόσο ποιοτικού όσο και ποσοτικού χαρακτήρα:

* 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα

* Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

* Ενίσχυση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα ώστε το πρόγραμμα να εκτελείται με διαφάνεια και ακόμα μεγαλύτερο όφελος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

* Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το 30 ο έτος.

* Διασφάλιση θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά

* Ενίσχυση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στη κατεύθυνση της αύξησης της γυναικείας απασχόλησης

* Ενθάρρυνση της κοινωνικοποίησης των παιδιών σε νεαρή ηλικία

Παιδικοί σταθμοί

Ο πρώτος στόχος της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου είναι η εξασφάλιση περισσότερων διαθέσιμων πόρων για την ένταξη επιπλέον παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι από τις βασικότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι ότι για κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα καταβάλετε ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» σχολικού έτους 2019-2020 που αφορούν στην χορήγηση των ειδικών voucher στις ενδιαφερόμενες μητέρες για την ένταξη των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2019 – 2020, από 234 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, (με 60 εκατ. ευρώ ) και από εθνικούς πόρους (με 210 εκατ. ευρώ ). Φέτος αναμένεται να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, (το 2018 είχαν δοθεί 141.000 voucher), με μία οριστική κατανομή, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν εξαρχής τα οριστικά αποτελέσματα και εάν δικαιούνται voucher.

Υπενθυμίζουμε ότι, έως πέρυσι η διαδικασία ολοκληρώνονταν σε δύο φάσεις. Μία κατανομή το καλοκαίρι και μία τον Σεπτέμβριο.

Στόχος της υφυπουργού είναι να στηριχθούν με επιπλέον μόρια οι άνεργες μητέρες, προκειμένου να μπορούν να εντάξουν και εκείνες τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα.

Στα κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑΜΕΑ). Εκτός κριτηρίων είναι οι αιτούντες ΑΜΕΑ, των οποίων όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Στη κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου θα προχωρήσει στην αύξηση του κονδυλίου από το 2020 στο 1 δισ. ευρώ από τα 850 εκατομμύρια με στόχευση στις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Για τον ΟΠΕΚΑ

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΑ και τον τρόπο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων βασικός στόχος του Υπουργείου είναι να μην υπάρχει ούτε ένας δικαιούχος που να μην έχει πρόσβαση σε όλη τη σχετική πληροφόρηση.

Το Υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στα εξής:

1. Ηλεκτρονική ένταξη όσων παροχών δεν καλύπτονται ακόμα από υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, όπως είναι τα επιδόματα Ορεινών περιοχών, στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, και το επίδομα αναδοχής.

2. Διαμόρφωση Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση σε μια μοναδική εγγραφή και ενιαία παρακολούθηση του συνόλου των παροχών που λαμβάνει κάποιος.

Για την προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ΑμΕΑ

Για τον κρίσιμο τομέα των πολιτικών ΑμΕΑ η κα Μιχαηλίδου θα κάνει πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση και την Προσβασιμότητα, αρχές που κατοχυρώνονται στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ΑμΕΑ.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προωθούνται οι εξής παρεμβάσεις:

– Ρυθμιστική διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.
– Αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και καθιέρωση προγραμμάτων ειδικής αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
– Θεσμοθέτηση της ειδικότητας του «προσωπικού βοηθού» με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.