ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αγριεύει» το ΔΝΤ, προϊδεάζοντας για σκληρές απαιτήσεις και «θερμό καλοκαίρι» που απειλεί να χαλάσει το «ραντεβού» της 21ης Ιουνίου και την «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει συστηματικά στην επιβολή ενός χρόνου νωρίτερα (το 2019 αντί το 2020) της μείωσης του αφορολόγητου.
Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές «πηγές», το ΔΝΤ, εμφανίζεται αρνητικό και στην εφαρμογή των αντιμέτρων, για τα οποία υπάρχει πρόβλεψη να τεθούν σε ισχύ από την ελληνική κυβέρνηση το 2019 και το 2020. Επίσης ζητά διπλό μαχαίρι σε συντάξεις γεγονός που αν τελικά συμβεί το 2019, όταν θεωρητικά η Ελλάδα θα οδεύει σε εκλογές, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και δύο συντάξεις, καθώς εκτός από το μαχαίρι των αποδοχών τους κατά 18% θα υποστούν και καθήλωση του αφορολογήτου σε έως 5.700 ευρώ.
Παρά λοιπόν την αισιοδοξία που εξέφρασαν χθες οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετά τη λήξη του Eurogroup, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στους θεσμούς και την Ε.Ε., με το ΔΝΤ να θέτει και πάλι συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, που θα ανοίξουν τη συζήτησης συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η τελική απόφαση θα παρθεί στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα της Εurostat που θα δείχνουν αν έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2017.
Μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλει να εξετάσει ενδελεχώς τα στοιχεία που αφορούν το ελληνικό ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά και να καταγράφει την τελική ετυμηγορία που θα προκύψει από τα stress tests των τραπεζών. Με συγκεκριμένα δεδομένα στα χέρια του και με τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο εκ νέου με τους Ευρωπαίους, τόσο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για το χρέος.
Συγχρόνως, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει στα μέλη του Εurogroup μέχρι το Πάσχα το αναπτυξιακό της σχέδιο, με το οποίο θα εξηγεί ποιο είναι το όραμά της για την ελληνική οικονομία αλλά και ποια βήματα πρέπει να γίνουν όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας.