ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πονοκέφαλο» φαίνεται να προκαλεί στη Γερμανία η συζήτηση για την μορφή που θα πάρει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να συμφωνηθεί (σύμφωνα με το στόχο Ελλάδας και Ευρωπαίων) στο Eurogroup του Ιουνίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το αυριανό Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας, αναφέρεται ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ είναι πρόθυμη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό αυστηρούς όρους. «Μία αδύναμη ανάπτυξη δεν θα νομιμοποιεί αυτομάτως την Ελλάδα να μην αποπληρώσει το χρέος της», αναφέρει συγκεκριμένα το έγγραφο. Η ρήτρα ανάπτυξης θα ενεργοποιείται μόνο σε συνδυασμό με τακτικές αξιολογήσεις της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, σημειώνεται.
Επίσης, στο εν λόγω έγγραφο προτείνεται να υπάρχει και μία ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση μη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την άποψη των δανειστών, αναφέρει η εφημερίδα.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα της Handelsblatt, η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ανέφερε πως η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει ληφθεί ακόμη, σε μια απόπειρά της να δώσει τέλος στις εικασίες.
«Η απόφαση θα χρειαστεί σίγουρα μερικές ακόμα εβδομάδες», τόνισε η ίδια.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχει στη βοήθεια της Ελλάδας με ένα ποσό της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ, ζητώντας ωστόσο ως όρο συμμετοχής του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ασκώντας έτσι πίεση στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών.
Όπως εξηγεί η γερμανική Die Welt σε ανάλυσή της για την Ελλάδα, «Ο Σολτς, βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.sex
«Το ΔΝΤ πάλι, παρά το σκεπτικισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι περισσότερο ευέλικτο από πριν. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητο όσο θέλει να δείχνει. Οπότε, δεν θα επιμείνει αναπόφευκτα για τα 100 δισ. ευρώ. Μόνο που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Die Welt: Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ για την Αθήνα-Τι λέει η Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Washington Group: Οι τρεις όροι του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η διαφωνία της Γερμανίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος: Μετά το μνημόνιο οι δανειστές θα μας ελέγχουν 3-4 φορές τον χρόνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εμμανουέλ Μακρόν: Ευχαριστώ Ζιζέλ Πελικό – Άνοιξες το δρόμο για τις γυναίκες
- Μεγάλα παιχνίδια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με περισσότερες από 1.000 αγορές από το Πάμε Στοίχημα
- Castor Maritime (Πέτρος Παναγιωτίδης): Πούλησε πλοίο έναντι 19,3 εκατ. δολαρίων
- Alpha Bank: Συμφωνία με την Davidson Kempner για τιτλοποιήσεις αξίας 1,1 δισ.