• Πολιτική

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

    • NewsRoom
    Από παλαιότερη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν

    Φωτογραφία αρχείου


    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Στις ελληνικές Αρχές έχει σημάνει συναγερμός καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η επέλαση των Ταλιμπάν θα έχει ως συνέπεια ένα νέο κύμα Αφγανών προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ μέσω του Έβρου.

    Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νέων προσφύγων στις 500.000.

    Εν μέσω των διεθνών εξελίξεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκαν σήμερα τον Έβρο.

    «Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

    «Αποτελεί απόφασή μας -κι αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς- η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας».

    Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

    Ενιαία ευρωπαϊκή στάση

    Εξάλλου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δεν θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση των προσφύγων, όπως συνέβη τον χειμώνα του 2020.

    «Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Άτακτη εκκένωση: Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έφυγαν από το Αφγανιστάν – Νέο μήνυμα Μπάιντεν απόψε

    Στον Έβρο σήμερα Χρυσοχοΐδης και Παναγιωτόπουλος – Συναγερμός για νέες προσφυγικές ροές από Αφγανιστάν



    ΣΧΟΛΙΑ