ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστα Χατζηδάκη.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους δικηγόρους όσο τους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, καθώς δεν έχει προχωρήσει στην αναστολή του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες, την επέκταση του αφορολόγητου ορίου τους από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ, την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών τους εισοφορών και την απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος.
Αναφορικά με τον κ. Χατζηδάκη, ζητούν την παραίτησή του επειδή μόλις ένας μικρός αριθμός από τους επιστήμονες που έκαναν αίτηση θα καταφέρουν να λαβουν το επίδομα, λόγω των κριτηρίων που έχουν υπάρξει σε αυτό (κυρίως για την πτώση του τζίρου). Οι δικηγόροι ζητούν να ληφθεί από το σύνολο των επιστημόνων, (ανεξαρτήτως κριτηρίων).
Υπενθυμίζεται πως από τις περίπου 80.000 αιτήσεις για το επίδομα των 400 ευρώ, που υποβλήθηκαν από τους επιστήμονες, μόλις 44.248 έγιναν δεκτές, ενώ οι υπόλοιπες κόπηκαν. Οι περισσότερες απορρίψεις αφορούσαν την μη εκπλήρωση του κριτηρίου για πτώση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο αναφοράς (Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020). Το υπουργείο αναμένεται να δώσει παράταση δέκα ημερών, προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ) καθώς και για συμπληρωματική υποβολή αιτήσεων για όσους δεν πρόλαβαν την προηγούμενη προθεσμία (5-15 Φεβρουαρίου 2021).
Ειδικότερα, το κείμενο της ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:
«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας, τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά στις ουσιώδεις λειτουργίες τους, οι πολίτες δεν τυγχάνουν της δέουσας δικαστικής προστασίας και οι δικηγόροι βρίσκονται σε επαγγελματική και οικονομική απόγνωση, χωρίς να υπάρχει στις γνωστές “ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου” προηγούμενη ad hoc γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής covid 19.
Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στα προβλήματα των δικηγόρων, η στήριξή της σε αυτούς είναι ανεπαρκής και υπολείπεται σημαντικά της στήριξης που έλαβαν λοιποί πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι.
Ακόμη και σήμερα, στην τρίτη φάση της πανδημίας, που οι αρνητικές της συνέπειες επιδρούν πολλαπλασιαστικά, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των δικηγόρων, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση του ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ, η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, παρότι οι δικηγόροι έχουν αναστείλει, εν τοις πράγμασι, την επαγγελματική τους δραστηριότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, που συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση των πολιτών, και δη των οικονομικά ευάλωτων, στη Δικαιοσύνη και που υπάρχει και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας για συμμόρφωση, θέτουμε προ των ευθυνών τους έναντι του κλάδου τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας για την μη επίλυσή του.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμη και στην καταβολή του χορηγήματος 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που έχει σχηματιστεί από τις ετήσιες εισφορές των δικηγόρων και των λοιπών επιστημόνων, οι μεθοδεύσεις του υπουργού Κ. Χατζηδάκη οδήγησαν το χορήγημα να το λάβει τελικά μόνο ένας μικρός αριθμός επιστημόνων (44.248 σε σύνολο 180.000) και το διατιθέμενο ποσό να είναι μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 130 εκατομμυρίων, που είναι το αποθεματικό. H Κυβέρνηση όφειλε να καταβάλει το χορήγημα σε όλους τους δικαιούχους, όπως είχε δεσμευτεί.
Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης είναι εξόχως προσβλητική προς το δικηγορικό σώμα. Τραυμάτισε την αξιοπρέπειά μας, μας απαξίωσε. Και όχι μόνο σε θέματα οικονομικής στήριξης αλλά και σε θεσμικής φύσεως ζητήματα, που προωθούνται χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με το δικηγορικό σώμα και χωρίς συμμετοχή εκπροσώπων του σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Η Κυβέρνηση στα μάτια των δικηγόρων κατέστη αναξιόπιστη.
Το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανοχής.
Η Ολομέλεια διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη. Όσοι επιχειρούν να την πλήξουν, με οποιονδήποτε τρόπο, θα αντιμετωπίσουν την σθεναρή και συντεταγμένη στάση όλου του δικηγορικού σώματος και σε κάθε επίπεδο. Οι μέχρι σήμερα αγώνες και οι παραδόσεις του δικηγορικού σώματος αποτελούν την παρακαταθήκη μας για τους νέους αγώνες.
Στα πλαίσια αυτά, η Ολομέλεια αποφάσισε τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τις ακόλουθες ΔΡΑΣΕΙΣ:
1. Να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, λόγω της αναξιόπιστης και προσβλητικής συμπεριφοράς του έναντι του δικηγορικού σώματος, για το ζήτημα των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τους χειρισμούς του για το χορήγημα ΟΑΕΔ και την παράλειψη επιστροφής από τον ΕΦΚΑ προπαρακρατηθεισών ασφαλιστικών εισφορών στην πηγή, μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικών αμοιβών έτους 2020.
2. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να οργανώσουν «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων», με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στην περιφέρεια στο χώρο των δικαστηρίων και στην Αθήνα στα αρμόδια Υπουργεία, σε ημέρες, που θα καθορίσει η συντονιστική επιτροπή, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας.
3. Να ζητήσει την ποινική διερεύνηση για τα αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011.
4. Να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας δικηγόρων σε πανελλαδικό επίπεδο.
5. Να ενταθεί η καμπάνια στο διαδίκτυο για την ανάδειξη των κυβερνητικών ανακολουθιών και τη συνολική στάση της έναντι των δικηγόρων».
Διαβάστε επίσης:
Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή 400 ευρώ σε 44.248 ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες