• Πολιτική

    Τι ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λοριάν της Γαλλίας: Οι φρεγάτες Belh@rra και τα Rafale

    • NewsRoom
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν


    Διάλειμμα ενός 24ώρου από την προεκλογική περίοδο, κάνει από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος τη Γαλλία.

    Και μπορεί η αφορμή να είναι η πρόσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να παρευρεθεί στους εορτασμούς της επετείου από την απόβαση στη Νορμανδία, ωστόσο το ταξίδι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο.

    Κατ’ αρχάς, στους εορτασμούς της D Day θα δώσουν το «παρών» σημαντικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να έχει άτυπες συνομιλίες με κάποιους από αυτούς.

    Το δεύτερο όφελος από το σημερινό ταξίδι είναι ότι πρόκειται για μια καλή ευκαιρία προκειμένου να αναθερμανθούν οι σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Εμ. Μακρόν. Σχέσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες ήταν ελαφρώς παγωμένες για διάφορους λόγους.

    Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της θητείας του στην προεδρία της χώρας του και αναζητεί και διεθνή στηρίγματα προκειμένου να αντιμετωπίσει και την επελαύνουσα ακροδεξιά στο εσωτερικό της χώρας τους.

    Όμως, το πιο ουσιαστικό μέρος του ταξιδιού του πρωθυπουργού, είναι η επίσκεψή του στο Λοριάν της Γαλλίας όπου έχουν έδρα τα ναυπηγεία της Navale Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

    Με βάση τον σχεδιασμό, ο κ. Μητσοτάκης θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό σε ένα χρόνο από τώρα, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.

    Νέο εξοπλιστικό;

    Στο ταξίδι του στη Γαλλία και ιδιαίτερα στην επίσκεψή του στο Λοριάν ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια.

    Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τι θα δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης καθώς υπάρχουν σενάρια για επέκταση του εξοπλιστικού προγράμματος.

    Συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να συζητηθεί το σενάριο παραγγελίας και τέταρτης φρεγάτας FDI ή/και τριών κορβετών, όπως και η απόκτηση ακόμη έξι γαλλικών μαχητικών Rafale, ώστε ο συνολικός τους αριθμός στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας να φθάσει τα τριάντα.

    Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Action 24 είχε πει: «Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30 (τα Rafale), αυτή είναι και η εισήγηση της Αεροπορίας», αλλά πρώτα «πρέπει να δούμε αν και πόσο αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει για να το αντέξει ο προϋπολογισμός».

    Αντίστοιχα και για τις κορβέτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην ίδια συνέντευξη:  «Επαναξιολογούμε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Αναμένουμε τις τελικές εισηγήσεις. Είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοσκόπηση ALCO: Πάνω από τα ποσοστά του 2019 το «πικ» της ΝΔ παρά την μεγάλη αποχή

    Reuters: Πράσινο φως από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος

    Morgan Stanley για Mytilineos: Η σημασία του rebranding σε «Metlen»



    ΣΧΟΛΙΑ