ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται από την Τρίτη έως την Πέμπτη και πέρα από τις εργασίες της Συμμαχίας και τις προγραμματισμένες συναντήσεις που έχει στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος μπορεί να βρεθούν για διαφορετικούς λόγους η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία αλλά και η Αλβανία.
Στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ δεν αποκλείεται να υπάρξει τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αν και για την ώρα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψη του στην Άγκυρα τον περασμένο Μάιο είχε αναφέρει πως οι δυο ηγέτες θα μπορούσαν να τα πουν και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Πέρα όμως από το αν πραγματοποιηθεί ή ο η αυτό το τετ α τετ μπορεί να υπάρξει και συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, δηλαδή μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν.
Σκόπια
Από εκεί και πέρα η Αθήνα στη Σύνοδο αναμένεται να θέσει το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας αν συνεχίσει να προκαλεί. Με τον αναβαθμισμένο ελληνικό ρόλο εντός του ΝΑΤΟ όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός είναι δεδομένο πως θα αντιμετωπίσει από θέση ισχύος στην πρώτη τους επαφή, το νεο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που αποκαλεί την χώρα του Μακεδονία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο έχει ήδη αναδείξει το θέμα στους ευρωπαίους ηγέτες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά έχει προαναγγείλει πως ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα βρεθεί «σε πολύ άβολη θέση» εφόσον συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Από εκεί και πέρα ενδιαφέρον έχει και η παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αφού πέρα από την απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης να καθαιρέσει τον Φρεντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρας, τα Τίρανα τουλάχιστον για την ώρα αρνούνται να δώσουν άδεια στον ευρωβουλευτή της ΝΔ να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωκοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.
Ατζέντα
Όσον αφορά την Σύνοδο που φέτος συμπίπτει με την επέτειο 75 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ στην ατζέντα θα βρεθούν:
– η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας
– η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις,
– η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας,
– η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4, δηλαδή Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).
Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει από κοινού με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.
Μπάιντεν
Όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Στην Ουάσιγκτον θα έχει ακόμα συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου ενώ έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη o πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ ενώ την Τετάρτη θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου.
Mε την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ άλλων θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Διαβάστε επίσης:
Attica Bank: Πώς έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Ο ρόλος Εξάρχου