ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί η παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος επισήμως να διαψεύδεται ως ενδεχόμενο, όμως είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται για μία πληροφορία που βγήκε από το… στομάχι κάποιου δημοσιογράφου. Το θέμα αυτό έχει τεθεί από την πλευρά των θεσμών, οι οποίοι φέρονται να προβληματίζονται για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται ικανή (ή διατεθειμένη) να υλοποιήσει εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Άλλωστε, μέχρι στιγμής μόνο το 25% αυτών έχει υλοποιηθεί, οπότε είναι μία λογική ανησυχία από την πλευρά των πιστωτών. Όμως φαίνεται πως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο το σκέφτονται.
Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, θα βρούμε άλλη μία περίπτωση όπου οι δανειστές αποφάσισαν να δώσουν “τεχνική παράταση” σε ελληνικό πρόγραμμα. Ήταν το 2014, όταν δόθηκε δίμηνη παράταση στο δεύτερο μνημόνιο, επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Και τότε, βέβαια, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων είχε επιβραδυνθεί, όμως δεν ήταν αυτή η πραγματική αιτία για την παράταση. Η πραγματική αιτία ήταν οι διαφαινόμενες εκλογές. Οι δανειστές ήξεραν πως σχετικά σύντομα η κυβέρνηση Σαμαρά θα έπρεπε να μπει στη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και ήξεραν πως ήταν δύσκολο να περάσει με 180 ψήφους η οποιαδήποτε επιλογή προσώπου της τότε κυβέρνησης. Μπροστά λοιπόν στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ακολούθησαν την τακτική της… καθυστέρησης, παρατείνοντας τη διάρκεια του προγράμματος εν αναμονή της επόμενης κυβέρνησης.
Μήπως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο συζητείται και τώρα το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος είναι ο ίδιος; Μήπως οι θεσμοί βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να πιέζεται αφόρητα και να πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες για να κάνει… ηρωική έξοδο; Είναι πάντως μία πιθανότητα που σίγουρα δεν θεωρείται αμελητέα, και οπωσδήποτε ανησυχεί τους δανειστές.
Βέβαια, το κατά πόσον μπορεί πρακτικά να δοθεί αυτή η τεχνική παράταση, ακόμα και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, είναι μία άλλη ιστορία. Γιατί η απόφαση αυτή θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, πολλά από τα οποία είναι ήδη “εχθρικά” απέναντι στα πακέτα βοήθειας προς τη χώρα μας και σίγουρα οι βουλευτές τους δεν θα… ενθουσιαστούν αν κληθούν να ψηφίσουν ξανά μία “διευθέτηση” για την Ελλάδα. Ειδικά αν φοβούνται ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια – είτε με μνημόνια, είτε με συγκαλυμμένα μνημόνια, είτε με κάποιον άλλο τρόπο…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πληρωμή φόρων με κάρτα: Πώς θα γίνεται. Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαφάρι της ΑΑΔΕ στο Διαδίκτυο: Θα ψάχνει φοροφυγάδες μέσω Facebook και social media
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αirbnb: Πόσα βγάζουν κατά μέσο όρο οι Έλληνες που νοικιάζουν τα σπίτια τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στυλιανίδης: Το κύκλωμα των διακινητών είναι αδίστακτο
- Τεχνητή νοημοσύνη: Πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως χρησιμοποιούν GenAI – mononewsTV
- Spitogatos: Πόσο γρήγορα πωλείται μία κατοικία στην Ελλάδα – Τι ισχύει ανά περιοχή
- Novo Nordisk: Βούλιαξε 27% η μετοχή της μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του νέου φαρμάκου της για απώλεια βάρους