ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αύριο θα βρίσκονται στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.
Η κοινή απόφαση περιέχει το δόγμα αμυντικής συμβολής μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με το οποίο όταν η μία απειλείται , η άλλη θα σπεύδει να στείλει βοήθεια, ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις συνεκπαίδευσης.
Παράλληλα, η γαλλική παρουσία σε Ελλάδα και Μεσόγειο, πρόκειται να γίνει συχνότερη.
Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Στο «πακέτο» της συμφωνίας θα βρίσκεται και η παραχώρηση τριών φρεγατών Belharra και τριών κορβετών τύπου «Gowind» , ενώ θα υπάρξουν εξελίξεις επίσης για τα 6 Rafale, τα οποία έχει ήδη παραγγείλει η ελληνική πλευρά. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε ανανεωμένη γαλλική πρόταση, με σημαντικές μειώσεις στο κόστος πρόσκτησης ανά μονάδα, αλλά και εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων μονάδων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση, ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας προσδιόριζονται ακόμη και αυτή την ώρα σε τεχνικό επίπεδο.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ενδεχόμενη απόκτηση φρεγατών Belharra από το Πολεμικό μας Ναυτικό αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, ενώ υψηλόβαθμη πηγή του ΓΕΕΘΑ δεν δίστασε να μιλήσει για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που αλλάζουν τους συσχετισμούς Ελλάδος – Τουρκίας στο πεδίο.
Ο ρόλος της AUKUS
Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η γνωστή πλέον AUKUS, ήταν το κομβικό σημείο για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση.
Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δις δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες, ωστόσο, «δεν έχουν ενθουσιάσει» τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη γαλλική πρωτεύουσα για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου.
Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες Belharra – Τρίτη πρωί οι δηλώσεις Μακρόν – Μητσοτάκη
Μητσοτάκης – Μακρόν: Δίνουν τα χέρια για αγορά τριών φρεγατών Belharra από την Γαλλία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- G7: Η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία στο επίκεντρο διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών
- Πλαστικά Θράκης: Αύξηση κύκλου εργασιών και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο 9μηνο, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος
- Κίνα: Προωθεί την ανάπτυξη AI από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Συνεργατικοί χώροι: Το προφίλ των εργαζομένων – Γιατί προτιμούν την Ελλάδα