Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Τι θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Σταθμός για την κυβέρνηση η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Στη τελική ευθεία μπαίνει ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αποτελέσει ουσιαστικά και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης εν όψει του φθινοπώρου και της νέας χρονιάς με το βάρος να πέφτει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ήδη αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πετάξει για την Θεσσαλονίκη όπου θα έχει σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ακούσει από πρώτο χέρι τις προτάσεις τους πριν την επίσημη παρουσία του στη ΔΕΘ.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος να πέσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών ενώ βασικό κομμάτι των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αφορά ακόμα την στήριξη των οικογενειών και την στεγαστική πολιτική.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα έχουν να κάνουν με βάση το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει.

Σε αυτό το πλαίσιο πέρα από τις εσωτερικές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο αρχής γενομένης από σήμερα τις επόμενες μέρες θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης. Να σημειωθεί πως πέρα από τις οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οριστικοποιούνται και οι αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στις συσκέψεις όμως θα συμμετάσχουν και υπουργοί που τα χαρτοφυλάκια τους έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφού στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον χώρο της υγείας υπενθυμίζοντας παράλληλα τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Προτάσεις

Στο ενδιάμεσο όμως ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος συγκεντρώνει τις προτάσεις των υπουργών που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο βασικός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών ηλικιών και κάθε οικογένειας όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος. Κομβικό ρόλο στον όλο σχεδιασμό έχει η οικογένεια και η περαιτέρω στήριξη της.

Έτσι οι παροχές αναμένεται να εστιάζουν στην στήριξη της οικογένειας με κίνητρα για την απόκτηση περισσότερων παιδιών και στην προστασία των πιο ευάλωτων. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν επιπλέον παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες ενώ εξαγγελίες θα υπάρχουν και για τη στέγαση ειδικά των νέων ζευγαριών αλλά πλέον τα ηλικιακά όρια να διευρύνονται και να αφορούν ακόμα και μεγαλύτερους.

Όσον αφορά τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα όπως φαίνεται θα ενισχυθούν ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο επίδομα ανεργίας αφού πλέον θα το τελικό πόσο θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια που κάποιος έχει εργαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Τραπεζικές μετοχές: Οι αποδόσεις τριών ταχυτήτων, ποιες είναι φθηνότερες και ποιες έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου
Στα 800 εκατ. δολάρια τα κέρδη των εισηγμένων ναυτιλιακών: Ποιοι «σέρνουν» τον «χορό των κερδών»
Κυριάκος Μητσοτάκης: 950 νέα λεωφορεία στην Αττική το καλοκαίρι του 2025