ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Το σίγουρο είναι ότι η αποχώρηση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, μια θέση που κατείχε από τον Ιανουάριο του 2015 -ήταν ένας από τους μακροβιότερους υπουργούς των κυβερνήσεων Τσίπρα-, περιπλέκει την κατάσταση αφού ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της συμφωνίας. Δίνει, μάλιστα, στην αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας, το εθνικιστικό VMRO, τη δυνατότητα να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «πολιτικά νεκρή».
Η αναταραχή που προκλήθηκε στην Ελλάδα, την ώρα που το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ετοιμάζεται να ψηφίσει επί των συνταγματικών αλλαγών, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τις 80 ψήφους. Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ έχει στα χέρια της το -στρεβλό- επιχείρημα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει με τον πολέμιο της συμφωνίας και όχι με εκείνον που υπέγραψε την συμφωνία.
Οι βουλευτές του VMRO αποχώρησαν χθες από τη Βουλή, πριν ολοκληρωθεί η τρίτη ημέρα της συζήτησης. Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι οι βουλευτές της εγκαταλείπουν τη συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές ενώ καλούν τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές.
Τα καθησυχαστικά μηνύματα που έστειλε χθες ο κ. Τσίπρας ότι ο ίδιος θα εγγυηθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας και ότι πλέον «δεν θα επιτρέψει διγλωσσία», όπως και το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Ζόραν Ζάεφ, που αποκαλύπτει σήμερα η Αυγή, δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα ανησυχίας.
Στο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, που έγινε μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτή τη διαδρομή, κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις, καθώς κοινός στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη.