ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία διαφορετική ανάρτηση από τον Πρωθυπουργό: Όλοι έχουμε βιώσει απώλειες και, καθώς τα χρόνια περνούν, ξεχωρίζουμε όσα είναι αληθινά σημαντικά.
Η πολυπόθητη Συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την άρση του βέτο της πρώτης στην ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με την αποδοχή εκ μέρους τους κάποιων όρων που έθετε η Άγκυρα, υποτίθεται ότι ήταν μια ιστορική στιγμή για το ΝΑΤΟ. Τη στιγμή μάλιστα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το Νέο Στρατηγικό Δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι έτοιμο να περάσει από τα χαρτιά στο πεδίο.
Ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι η Συμφωνία υπεγράφη την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη το δείπνο του Βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας προς τιμήν όλων των ηγετών και πριν αρχίζουν ουσιαστικά οι εργασίες της Συνόδου σήμερα.
Η χρονική αλληλουχία των πραγμάτων αποδεικνύει πως η χθεσινή εξέλιξη ήταν μια ακόμα πολύ καλά προγραμματισμένη στο παρασκήνιο Συμφωνία που κρατήθηκε μακριά από τις κάμερες όπου, αντιθέτως, επί μέρες, παιζόταν το «δράμα» Ερντογάν μαινόμενος.
Το νέο ερώτημα πλέον, είναι ποια είναι τα ανταλλάγματα που έχει ήδη εξασφαλίσει ο Ερντογάν, προκειμένου να αφήσει τον Υπουργό Εξωτερικών του να βάλει την υπογραφή του κάτω από το κείμενο της Συμφωνίας. Και όπως όλα δείχνουν, τα ανταλλάγματα αυτά διαφαίνονται ανάλογα της… συνεισφοράς της Τουρκίας στην ομόνοια του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.
Και κατά πόσο αυτά τα σχεδόν βέβαια ανταλλάγματα αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένο τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος ουδείς στην Κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υποσταλεί μακροπρόθεσμα.
Πάντως, συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι στο περιθώριο του χθεσινού δείπνου, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν περίπου μήνα τον Αμερικανό πρόεδρο και λίγες ώρες πριν το τετ α τετ του Τζο Μπάιντεν με τον κ. Ερντογάν. Το κλίμα της συζήτησης «ήταν εξαιρετικό» και οι δύο άντρες κουβέντιασαν για την επιτυχημένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική και το επίσης «εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων». Δεν έγινε γνωστό αν ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μέσω Μπάιντεν, και μήνυμα στον Ερντογάν.
Η Κυβέρνηση, μέσω πηγών, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «θετική εξέλιξη», για το «ιδιαίτερα θετικό γεγονός» ότι «το παζάρι του Ερντογάν δεν κράτησε πολύ».
Κάνοντας λόγο για «υποχώρηση της Τουρκίας» που «δεν μας ακουμπά αφού δεν προκύπτουν ζητήματα που να θιγούν συμφέροντα της χώρας ή δεν διαφοροποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας». Παράλληλα με την εκτίμηση ότι η προσθήκη δυο ακόμη χωρών μελών της ΕΕ ενισχύει την ευρωπαϊκή πτυχή της συμμαχίας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη Συμφωνία, τόνισε με νόημα: «Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Στην Τουρκία, όπως είναι φυσικό, χρησιμοποιούν διθυραμβικούς τόνους για την επιτυχία Ερντογάν. Με τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ να λένε πως: «Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε», πως «Δόθηκαν 9 εγγυήσεις στην Τουρκία», «αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε».
Ενώ, πηγές της τουρκικής Προεδρίας τόνιζαν το γεγονός ότι το FETO (σσ «Γκιουλενιστές») θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση μαζί με το PKK/YPG/PYD, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, «έχει δηλωθεί τόσο ξεκάθαρα σε μια διεθνή συμφωνία».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η τουρκική Προεδρία δεν κάνει καμία αναφορά στο σημείο 7 της Συμφωνίας στο οποίο ρητώς αναφέρεται πως οι τρεις συνυπογράφουσες χώρες: Επιβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται κανένα embargo στις μεταξύ τους πωλήσεις όπλων.
Η Σουηδία τροποποιεί το εθνικό καθεστώς που διέπει τις εξαγωγές όπλων προς συμμάχους του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, αμυντικές εξαγωγές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα είναι σύμφωνες με τη συμμαχική αλληλεγγύη, το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Ενώ, ακολούθως, γίνεται μνεία και σε στήριξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στη συνεργασία αμυντικών δομών της Ε.Ε. με την Τουρκία.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τελετή υποδοχής των ηγετών από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez.
11.30 Καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία»
Σύνοδος με παρέμβαση Ζελένσκι κατά την έναρξη
14.30 Γεύμα ηγετών
16:00 Διευρυμένες Συνομιλίες με τη συμμετοχή της Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Γεωργίας
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας
Πέδρο Σάντσεθ προς Πούτιν: «Δεν θα νικήσεις»
Στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης