ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως μια επίδειξη δύναμης με αποδέκτες στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και τις δυτικές πρωτεύουσες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, ερμηνεύουν έγκυροι αναλυτές την επιτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου «Τayfun» («Τυφώνας»), που πραγματοποίησε το καθεστώς Ερντογάν, προσδίδοντας επιπρόσθετα επικίνδυνη τροχιά στο νέο-οθωμανικό αναθεωρητισμό του.
Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι η χθεσινή δοκιμή δείχνει πως δεν είναι η πρώτη αυτού του πυραύλου, «παραπέμπει σε ένα ώριμο σύστημα», σε ένα «έτοιμο όπλο για τον τουρκικό στρατό». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι αν και πρόκειται για την πρώτη δημόσια εκτόξευση αυτού του βεληνεκούς (όλως τυχαίως τα σχετικά πλάνα …διέρρευσαν στο Bloomberg), τα 561 χιλιόμετρα που διένυσε ο «Τυφώνας» μπορεί να αυξηθούν στην πορεία, φτάνοντας ακόμα και τα 800 χιλιόμετρα.
Ενδεικτικό αυτής της προσέγγισης είναι το γεγονός ότι με την επίτευξη βεληνεκούς 750 χιλιομέτρων, η Άγκυρα, εκτός από όλα τα αστικά κέντρα της Ελλάδος, θα δύναται να επιτυγχάνει πλήγματα και σε όλες τις πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού.
Πέρα από την αυτονόητη πρώτη ανάγνωση της απειλής, εκτιμάται επίσης ότι η Τουρκία εντάσσει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων βαλλιστικών πυραύλων στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη -και όχι μόνο- επιβάλλοντας στην πράξη συνθήκες στρατιωτικής επιβολής.
Κρίσιμο κρίκο αποτελεί και το γεγονός ότι η παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων γίνεται από την τουρκική πολεμική βιομηχανία, με την εταιρεία Rokestan που κατασκεύασε το εν λόγω οπλικό σύστημα- όπως και πολλά άλλα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στον τουρκικό στρατό- να έχει έτος ίδρυσης μόλις το 1988.
Διπλωματική πίεση με … στρατιωτική πανοπλία
Η δεύτερη ανάγνωση αυτής της εξέλιξης εστιάζει στην περαιτέρω διπλωματική πίεση που εκ των πραγμάτων, θα επιχειρήσει να ασκήσει ο Ερντογάν. Τόσο προς τις ΗΠΑ, με στόχο όχι πλέον τον εκσυγχρονισμό αλλά την άνευ όρων αγορά των F-16, πιθανότατα και άλλων ανταλλαγμάτων. Όσο και προς όλες τις δυτικές πρωτεύουσες, με στόχο την επιστροφή τους στις «ίσες αποστάσεις» απέναντι στην ελληνοτουρκική διαμάχη ή ακόμα και την εξώθηση της Αθήνας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά, στη λογική της επιβολής των όρων και της ατζέντας της Τουρκίας, σε έναν «εφ΄ όλης της ύλης διάλογο» με την Ελλάδα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στην κατεύθυνση αυτή, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από χθες στα …γεράκια της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών μπήκε και το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο εξ απορρήτων του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος, μέχρι τώρα, θεωρείτο εκ των …περιστερών, μιας και διατηρούσε χαμηλούς τόνους και προτιμούσε τις κινήσεις στο διπλωματικό παρασκήνιο, με προνομιακή συνομιλήτρια την Ε. Σουρανή, μέχρι πρότινος επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη.
Η στρατηγική Ερντογάν αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο Καλίν δεν δίστασε να αποκαλύψει και το περιεχόμενο της νέας επικοινωνίας που είχε, μέσα σε δύο εβδομάδες, με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν.
«Του είπα τα οπλικά συστήματα που τους παραχωρείτε τα μεταφέρουν στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Το έχετε αντιληφθεί αυτό; Εκείνος μου είπε πως (σσ οι ΗΠΑ) θα κάνουν κάποια βήματα, δεν παίρνουν το μέρος κανενός, δεν είναι υπέρ της έντασης».
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ, σε δημόσια ανακοίνωση, τόνισε πως «Η Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει τη θέση της στο Αιγαίο και δεν υποστηρίζουμε καμία πλευρά. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα έχει στόχο την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ο πρωταρχικός στόχος που μοιραζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή»
Κυβέρνηση: Έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα – Εντείνεται η διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, για πολλοστή φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε δημόσιες δηλώσεις του μετά από την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μπορεί να μην χρησιμοποίησε τον όρο «απειλή»- όπως έχει κάνει κατ επανάληψη εσχάτως- ήταν όμως κάτι παραπάνω από σαφής: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς.
Ενώ, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist, χωρίς καμία διπλωματική φειδώ, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία πέρα από την απαράδεκτη, καταδικαστέα και συνεχή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, προχωρεί και σε πράξεις που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία στη Μεσόγειο». Στο ίδιο μήκος κύματος έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας, αν όχι παραλογισμού» εκ μέρους της Άγκυρας.
Κυβερνητικά στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζουν την απήχηση των ελληνικών θέσεων στους συμμάχους. Και επαναφέρουν στη συζήτηση την επικείμενη άφιξη στην Αθήνα του Γερμανού Καγκελάριου Σόλτς, στην πρώτη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα, κατά την οποία αναμένονται ανακοινώσεις για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και στο στρατιωτικό επίπεδο, ακόμα και με την συμπαραγωγή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σε λίγες μέρες και το αν οι Ευρωπαίοι θα ενεργοποιήσουν το «όπλο» των κυρώσεων- που βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι- απέναντι στην Τουρκία, τόσο για την τακτική που ακολουθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο βεβαίως, απέναντι στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Bloomberg: Το σχέδιο Typhoon και η μυστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τους Τούρκους