Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε λίγες ημέρες και οργανώνεται σειρά δράσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

Τι σημαίνει όμως για την Ελλάδα μια προεδρία και μάλιστα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; Ποιές εκδηλώσεις δρομολογούνται, ώστε η χώρα μας να βρεθεί σε πρωτεύουσα θέση στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών;

1

Πρώτα απ΄όλα οργανώνεται κεντρική εκδήλωση υψηλού επιπέδου (signature event) με θέμα τη Θαλάσσια Ασφάλεια στις 20 Μαΐου, στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Θέμα που πρωτίστως ενδιαφέρει τηνχώρα μας μετά τον θαλάσσιο  χωροταξικό σχεδιασμό που έχει ανακοινώσει και που έχει ενημερώσει και την Κομισιόν.

Επιπλέον:

-Η θαλάσσια ασφάλεια για την Ελλάδα είναι όχι μόνο ένα ζήτημα ζωτικό, υπαρξιακό, λόγω της μεγάλης έκτασης του ελληνικού εμπορικού στόλου. Η κατοχύρωση της ελευθεροπλοϊας, είναι προϋπόθεση για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του εμπορίου, την επισιτιστική ασφάλεια, την ειρήνη, την παγκόσμια σταθερότητα.

-Η Ελλάδα διοργάνωσε, τον Απρίλιο του 2024, το διεθνές συνέδριο «Our Ocean Conference» στην Αθήνα, αναδεικνύοντας τη θαλάσσια ασφάλεια ως τομέα προτεραιότητας για τη χώρα μας. Εξάλλου, οδηγός της στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις είναι το διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

-Μεταξύ των προτεραιοτήτων, είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η ενίσχυση της θέσης των γυναικών για την ειρήνη και την ασφάλεια, η προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις με έμφαση στο ανθρωπιστικό δίκαιο, η αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής της κλιματικής κρίσης και η προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας που έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα, λόγω πολεμικών επιχειρήσεων τρομοκρατικών απειλών.

-Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Η Ελλάδα καθίσταται στην πράξη συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονικής ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις εξελίξεις σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ανασφαλής.

-Η Ελλάδα διανύει τον τέταρτο μήνα της θητείας της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2025 και θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Η χώρα μας αναλαμβάνει αυτή τη θέση για τρίτη φορά μετά το 2005-2006 και το 1952-1953. Μεγάλη επιτυχία η εκλογή της Ελλάδας με 182 θετικές ψήφοι από τα συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που επέδειξαν τα μέλη του ΟΗΕ προς την Ελλάδα και αφετέρου, την ευθύνη την οποία επωμίζεται, ώστε να υπηρετήσει αυτό το ρόλο με σθένος