ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ που αποτύπωσε την ενόχληση της Άγκυρας για την ελληνο – ισραηλινή προσέγγιση, ιδίως σε θέματα άμυνας και γεωπολιτικής στρατηγικής.
Ίσως οι Τούρκοι τώρα να καταλαβαίνουν ότι η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει επιτευχθεί σε επίπεδο πολιτικών, αμυντικών και ενεργειακών συνεργασιών στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Κι αν ακόμα προστεθεί και η πρόθεση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο ενεργειακό σχήμα 3+1 τότε τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Ήδη οι ισραηλινοί και το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ αντιτίθεται στην προμήθεια F-35 στην Τουρκία και επιμένουν στη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, επειδή προμηθεύτηκε ρωσικές αντιπυραυλικές και αντιαεροπορικές συστοιχίες S-400.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός (με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης) θεωρείται ο πιο ισχυρός σύμμαχος και φίλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στον τουρκικό τύπο για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Η γενικότερη στάση των τουρκικών ΜΜΕ αποτυπώνουν την ενόχληση της Άγκυρας για την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση, ιδίως σε θέματα άμυνας και γεωπολιτικής στρατηγικής.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ισραήλ (μια επίσκεψη που προετοιμαζόταν από καιρό), όπου είχε συνάντηση τόσο με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Χέρτζογκ, όσο και τον ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου.
Μεταξύ άλλων μίλησαν και για θέματα Αμύνης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε και εκπροσώπους της SIBAT, της Διεύθυνσης δηλαδή Αμυντικών Εξοπλισμών του Υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ, (ανάλογη της δικής μας ΓΔΑΕΕ).
Τα εξοπλιστικά που «τρέχουν»
Γιατί μίλησαν; Υπάρχουν ήδη προγράμματα που τρέχουν και υλοποιούνται, όπως οι συλλογές κατευθυνόμενων βομβών SPICE 2000 και οι πύραυλοι RAMPAGE για τα μαχητικά μας F – 16.
Οι αντιαρματικοί πύραυλοι SPIKE NLOS για τον Στρατό Ξηράς, για τις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων APACHE.
Με τη βοήθεια δε του Ισραήλ φτιάχτηκε και το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, όπου έχει ήδη γίνει πασίγνωστο. Η Αθήνα ενδιαφέρεται ακόμα για τα Ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα SPYDER & BARAK MX για την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Ενώ το ΓΕΣ ενδιαφέρεται να προμηθευθεί και τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων PULS, για να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες. Τέλος υπάρχει μια κινητικότητα και για τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων M -113.
Πρώτοι οι Ισραηλινοί τα αναβάθμισαν (καθ’ όσον έχουν κι αυτοί μεγάλο αριθμό) και είναι πρωτοπόροι. Πολλές δουλειές με το Ισραήλ… Είπαμε: στρατηγική εταιρική σχέση.
Εξάλλου ο Bibi Νετανιάχου είναι ο μόνος στην Ανατολική Μεσόγειο, που τα έχει καλά με τον Τραμπ.
Διαβάστε επίσης:
WP: Δασμούς 20% στις περισσότερες εισαγωγές αγαθών σχεδιάζει ο Τραμπ
Ενοπλες Δυνάμεις: Τι περιλαμβάνει το εξοπλιστικό που θα ανακοινώσουν Μητσοτάκης και Δένδιας – Η «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα drones, οι φρεγάτες
Βρούτσης: Καταργείται το ψηφιακό τέλος και εξοικονομούνται επιπλέον 3 εκατ. ευρώ για τον αθλητισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Φτωχότεροι» κατά 208 δισ. δολ. οι billionaires του πλανήτη σε μία ημέρα – Ζούκερμπεργκ, Μπέζος και Μασκ οι μεγάλοι χαμένοι
- Η στιγμή που οι αστυνομικοί ακινητοποιούν τον μεθυσμένο «ραλίστα» της Συγγρού (βίντεο)
- Νότια Κορέα: Οριστική καθαίρεση του Προέδρου Γιουν με δικαστική… βούλα – Πρόωρες προεδρικές εκλογές μέσα σε 60 μέρες
- Προς λήξη τα μέτρα για την ακρίβεια – Σήμα από την αγορά με λιγότερες προσφορές
