Στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρονται σε σχετικά τους δημοσιεύματα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το Bloomberg γράφει: «Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από το Μάρτιο σε τουρκική φυλακή με την υπόνοια της κατασκοπείας, αφέθησαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. (…) Το δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσισε την αποφυλάκισή τους σε μια κίνηση για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, δήλωσε ότι θα ενισχύσει την φιλία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την σταθερότητα στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα τον Ιούλιο, κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τσίπρα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία πιέζει για την έκδοση από την Ελλάδα οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016. Οι δύο αυτές υποθέσεις έθεσαν σε δοκιμασία τις παραδοσιακά κακές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».
Από την πλευρά της η εφημερίδα FT αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία άμβλυνε τις τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα απελευθερώνοντας δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν με την υποψία κατασκοπείας, σε μια κίνηση που η Αθήνα περιέγραψε ως ‘”πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη φιλία, στις καλές γειτονικές σχέσεις και στη σταθερότητα στην περιοχή”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειωνει, άσκησε πίεση στην Τουρκία για να ελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς στους οποίους δεν είχαν αποδοθεί κατηγορίες, μετά από σχετικά αιτήματα τα οποία η χώρα είχε απορρίψει αρχικά. Η απελευθέρωσή τους καθώς και του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Kilic, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ευρώπη σε μια χρονική στιγμή που τίθεται σε αμφιβολία η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας εν μέσω της κρίσης τους νομίσματός της. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών είχε θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών, που είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά και παραδοσιακοί αντίπαλοι. (…) Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο άνδρες, ενέργεια που ώθησε την Τουρκία να κατηγορήσει τις Βρυξέλλες για ανάμειξη στην δικαστική της εξουσία. Η αποφυλάκιση των δύο μπορεί να εκληφθεί σαν κίνηση καλής θέλησης προς την Ευρώπη, μετά την στήριξη που προσέφεραν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας, εν μέσω της νομισματικής κρίσης που έχει απομειώσει την τουρκική λίρα κατά το ένα τέταρτο της αξίας της. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τον Απρίλιο την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016. Ο κ. Ερντογάν έχει εμπλακεί και σε άλλη διπλωματική σύγκρουση με τις ΗΠΑ για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, έχοντας μάλιστα προτείνει την ανταλλαγή του με τον Fethullah Gulen, στον οποίο η Άγκυρα αποδίδει τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.
Η Τουρκία απελευθερώνει Έλληνες στρατιωτικούς, ενώ επιβάλλει 140% τελωνειακούς δασμούς σε είδη αλκοόλ, καπνού, καλλυντικών και σε οχήματα από την Αμερική στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης διένεξης με τις ΗΠΑ για τον φυλακισμένο Αμερικανό πάστορα που έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, γράφουν οι Times και προσθέτουν ότι η Τουρκία κινήθηκε προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των εντάσεων με τη γειτονική Ελλάδα, απελευθερώνοντας τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Μητρετώδη και Κούκλατζη.
Από την πλευρά του το Reuters γράφει: «Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία στην Τουρκία, αφέθησαν ελεύθεροι, μετά από απόφαση δικαστηρίου της Αδριανούπολης, απόφαση που η Αθήνα εκτιμά πως θα συμβάλει στην βελτίωση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση. “Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλει στη φιλία, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη σταθερότητα της περιοχής”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του. Ελλάδα και Τουρκία αντιδικούν για μια σειρά ζητημάτων, από το Κυπριακό μέχρι τα δικαιώματα στο Αιγαίο. Πρόσφατα οι τόνοι είχαν υψωθεί και από τις δύο πλευρές, κυρίως μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο, ο Τσίπρας δήλωσε πως συμφώνησαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην άμβλυνση των εντάσεων στο Αιγαίο. Η Άγκυρα ζητά από την Ελλάδα να παραδώσει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που φέρονται αναμεμειγμένοι στο πραξικόπημα του 2016. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως “η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβάται από τους ευρωπαίους γείτονές της. Θέλουμε μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα Τουρκία”».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συγχαρητήρια στο ελληνικό ΥΠΕΞ για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η (ευτυχής) συγκυρία που ανάγκασε τον «σουλτάνο» να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επικοινωνιακή ρελάνς επιχειρεί το Μαξίμου: «Έτσι φτάσαμε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών…»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή