• Πολιτική

    Τι «λένε» για τις ευρωεκλογές οι… αποδόσεις των στοιχημάτων και πόσο πληρώνουν οι εκπλήξεις

    Στέφανος Κασσελάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης

    Στέφανος Κασσελάκης – Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Ανδρουλάκης


    Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για κυριακάτικη προσφυγή στις κάλπες. Απ’ όπου και θα αναδειχθούν οι 21 εκπρόσωποι της χώρας στην Ευρωβουλή, με 5ετή διάρκεια θητείας.

    Αρχής γενομένης από το 1981, οι ευρωεκλογές αυτές είναι οι δέκατες κατά σειράν. Έως τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει το πρώτο κόμμα είναι το 40,01% της Νέας Δημοκρατίας το 2004 με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή. Ενώ το χαμηλότερο είναι το 26,56% του ΣΥΡΙΖΑ, που με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα  το 2014.

    Μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες, μια ξεχωριστή πινελιά δίνουν τα προσφερόμενα στοιχήματα, από τις online εταιρείες, που δραστηριοποιούνται νόμιμα στη χώρα.

    Οι αποδόσεις κρύβουν μέσα τους και τις θεωρητικές πιθανότητες που δίνουν οι μπουκμέικερς σε κάθε εκλογικό ποντάρισμα. Έχοντας ώς πυξίδα τη ροή των δημοσκοπήσεων, αλλά και άλλες παραμέτρους, που βοηθούν στην τελική αξιολόγηση.

    Περί της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας δεν τίθεται καν ζήτημα, ενώ σε αντίθεση τα στοιχηματικά φαβορί που έχουν χαμηλές αποδόσεις, οι εκπλήξεις είναι εκείνες οι οποίες δίνουν τα περισσότερα. Εφ’ όσον φυσικά επιβεβαιωθούν από τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

    Για παράδειγμα το να αναδειχθεί ο Σύριζα δεύτερο κόμμα αποδίδει μόλις 1,16 ευρώ σε κάθε ένα ευρώ πονταρίσματος. Καθώς η πιθανότητα που συγκεντρώνει ανέρχεται στο 86,2% (1/1,16Χ100). Όμως για τους κυνηγούς των εκπλήξεων, αν δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ , τότε το ενδεχόμενο αυτό πληρώνει 4 φορές την αξία του πονταρίσματος. Αν δεύτερη εκλογική δύναμη αναδειχθεί η Ελληνική Λύση, πληρώνει 60 φορές, ενώ σε περίπτωση που το ΚΚΕ είναι δεύτερο κόμμα, οι…γενναίοι που θα το ποντάρουν θα πάρουν… 120 φορές τα λεφτά τους. Δηλαδή τα 100 ευρώ θα γίνουν…12.000. Ενδεχόμενο σαφώς ακραίο αφού η μαθηματική πιθανότητα επιβεβαίωσης αυτής της απόδοσης είναι 1 στις περίπου 12.005 φορές.

    Πού «παίζει» η πρωτιά της Ν.Δ

    Σε πιο συμβατά γεγονότα, η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας έχει απόδοση 1,60 από τη στιγμή που θα κινηθεί σε ποσοστό με εύρος από το 30,01% έως το 34%. Η εν λόγω απόδοση μεταφράζεται σε πιθανότητα 62,5%.

    Κατά κανόνα οι στοιχηματικές αποδόσεις και στις εκλογές, αλλάζουν διαρκώς. Ενσωματώνοντας τα όποια νέα δεδομένα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι ροές των πονταρισμάτων. Αν δηλαδή ένα ενδεχόμενο συγκεντρώνει πολύ στοίχημα, τότε αυτό οδηγεί συνήθως και σε ψαλίδισμα των αποδόσεων. Ενώ αντίθετα εάν κάτι δεν «τραβάει», αυξάνονται οι αποδόσεις για να γίνει πιο ελκυστικό στην προσέλκυση στοιχημάτων.

    Υπό αυτές τις συνθήκες και με τα δεδομένα που ίσχυαν έως αργά χθές το απόγευμα, το ενδεχόμενο να κινηθεί η κινηθεί η Ν.Δ κάτω από το 32%, λογιζόταν ώς το πιο πιθανό στοιχηματικά. Διότι είχε απόδοση 1,75, που αντιστοιχούν σε πιθανότητες 57,1%

    Η περίπτωση να πάει η Ν.Δ πάνω από το 32% πληρώνει 1,97, που μεταφράζεται σε θεωρητική πιθανότητα 50,8%.

    Αθροιστικά οι δύο πιθανότητες ξεπερνούν το 100%, με το επιπλέον 7,9% να συνιστά τη γκανιότα, η οποία αφορά το θεωρητικό περιθώριο κέρδους για τις στοιχηματικές εταιρείες.

    Στα των εκπλήξεων, αν κάποιος ποντάρει στο να λάβει η Ν.Δ άνω του 34,5% θα πάρει 4,4 φορές τα λεφτά του. Ενώ σε περίπτωση που το ποσοστό της Ν.Δ πέσει κάτω από το 30% ,η απόδοση είναι στο 3,60.

    Τα στοιχήματα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ το εύρος του εκλογικού του ποσοστού οριοθετείται ανάμεσα στο 15% έως 17%, με την προσφερόμενη απόδοση να είναι στο 2,60. Αρκετά καλή, καθώς η τιμολογούμενη πιθανότητα είναι στο 38,6%. Και συνεπώς μπορεί να φαντάζει ελκυστική για όσους από τους παίκτες πιστεύουν ότι είναι μεγαλύτερη η πραγματική πιθανότητα να επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο.

    Ακόμη μια στοιχηματική πτυχή, αφορά το εάν ο Σύριζα θα κινηθεί πάνω ή κάτω από το 16%. Το δεύτερο ενδεχόμενο πλεονεκτεί αφού δίνει απόδοση (1,80), η οποία είναι μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο (που αποδίδει 1,90).

    Τα περισσότερα στοιχηματικά κέρδη μπορεί να έρθουν αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 14,5%, οπότε και η απόδοση διαμορφώνεται σε 3 φορές την αξία του πονταρίσματος.

    Επίσης αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πάει πάνω από το 17,5% η απόδοση είναι στο 3,6.

    Στοιχηματικά για το ΠΑΣΟΚ το εκλογικό του ποσοστό κυμαίνεται σε εύρος από το 12% έως 15%. Με απόδοση στο 1,65.

    Ακόμη χαμηλότερη (στο 1,55) είναι η απόδοση εάν το ΠΑΣΟΚ λάβει ποσοστό πάνω από 12,5%, ενώ αν κινηθεί κάτω από αυτό, τότε πληρώνει 3 φορές το πονταρισμένο ποσό.

    Η απόδοση ανεβαίνει στο 4% στην περίπτωση που το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει το 15%.

    Για το ΚΚΕ, το να κινηθεί η εκλογική δύναμη ανάμεσα στο 7% και το 9% είναι το πιθανότερο, στοιχηματικό  ενδεχόμενο με την απόδοσή του να είναι στο 1,40. Αν το ΚΚΕ πάει πάνω από το 9%, η προσφερόμενη απόδοση είναι στο 3,3, ενώ στην περίπτωση που λάβει ποσοστό κάτω από 7,5%, πληρώνει 7,5 φορές το ποσό που έχει στοιχηματιστεί. Δηλαδή τα διακυβευόμενα 100 ευρώ γίνονται 750 στο ενδεχόμενο… ευστοχίας.

    Η Ελληνική Λύση και οι άλλες δυνάμεις

    Η Ελληνική Λύση «παίζει» στοιχηματικά σε εκλογικό ποσοστό ανάμεσα στο 8% και το 11%. Με προσφερόμενη απόδοση στο 1,33, η οποία «απεικονίζει» πιθανότητα 75,2%. Αν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου πάει  πάνω από 11% δίνει 8,5 φορές τα λεφτά του στοιχηματισμού. Ενώ εάν κινηθεί κάτω από το 8% η απόδοση είναι στο 4,2

    Η Νίκη εμφανίζεται να έχει στοιχηματικά ίσες πιθανότητες για να κινηθεί άνω ή κάτω του 4%. Και στις δύο περιπτώσεις η απόδοση είναι στο 1,85.

     Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, δίνει απόδοση 1,65 αν υπερβεί το 3,5% , το οποίο και λογίζεται ώς φαβορί ενδεχόμενο. Η απόδοση ανεβαίνει στο 2,12 εάν το εκλογικό της ποσοστό πέσει κάτω από το 3,5%.

    Για τη Νέα Αριστερά, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίση και συγκροτημένη από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον Σύριζα, το ενδεχόμενο να κινηθεί κάτω από το 3% έχει στοιχηματικά τις περισσότερες πιθανότητες. Με προσφερόμενη  απόδοση στο 1,75. Ενώ το να πάει πάνω από το 3% έχει απόδοση 2.

    Για την Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, τα στοιχήματα δίνουν πλεονέκτημα στο ενδεχόμενο να λάβει ποσοστό άνω του 2,75%. Στην προκειμένη περίπτωση η απόδοση είναι στο 1,50. Ενώ εάν πάει κάτω από ποσοστό αυτό, η απόδοση ανεβαίνει στο 2,4 καθώς θεωρείται ότι συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

    Από την άλλη πλευρά το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη συγκεντρώνει στοιχηματικά τις περισσότερες πιθανότητες να λάβει ποσοστό κάτω του 2,65%, με την απόδοση να είναι στο 1,62. Και στο 2,15 αν πάει πάνω από αυτό το ποσοστό.

    Φαβορί ενδεχόμενο των στοιχημάτων για τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου είναι να κινηθούν κάτω από το 2% ( με απόδοση στο 1,62) και όχι πάνω από αυτό, που αποδίδει 2,15 φορές το ποσό του πονταρίσματος.

    Πόσα δίνουν οι πρωτιές στους υποψήφιους

    Στοιχηματικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν επίσης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των κομμάτων, που θα πάρουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Εδώ, το ενδεχόμενο των εκπλήξεων πληρώνει πολύ καλά.

    Από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ η πρωτιά του Γιώργου Αυτιά λογίζεται ως το μεγάλο φαβορί, και ως τούτου η απόδοση είναι πολύ χαμηλή ( στο 1,38). Αν όμως έρθουν πρώτοι , είτε ο Πύρρος Δήμας, είτε ο Βαγγέλης  Μεϊμαράκης, τότε η απόδοση εκτινάσσεται σε 15 φορές το ποσό του πονταρίσματος.

    Αν μάλιστα πάρει την πρωτιά η Ελεωνόρα Μελέτη, τότε θα πληρώσει 100 φορές το στοιχηματισμένο ποσό. Με τα 100 ευρώ να γίνονται…10.000

    Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ το στοιχηματικό φαβορί είναι ο Κώστας Αρβανίτης, με απόδοση στο 1,60. Αν όμως πάρει την πρωτιά η Σοφία Μπεκατώρου πληρώνει 16 φορές την αξία του στοιχήματος. Αν πάλι στην πρώτη θέση βρεθεί ο Βασίλης Κασσελάκης, ξάδελφος του Προέδρου, είτε ο Μάριος Αθανασίου, τότε η απόδοση εκτινάσσεται στο 35.

    Στο ΠΑΣΟΚ μεγάλο φαβορί λογίζεται στοιχηματικά ο Νίκος Παπανδρέου, με απόδοση μόλις στο 1,16. Αν παρά ταύτα έρθει πρώτος ο Σάκης Αρναούτογλου, τότε θα πληρώσει 30 φορές το στοιχηματισμένο ποσό. Ενώ στο 15 είναι η απόδοση για την πρωτιά του εκ πολιτικής μεταγραφής Θόδωρου Ζαγοράκη.

    Διαβάστε επισης:

    Κυριαρχία ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν της ευρωεκλογές – Τι δείχνουν Alco, MRB, Metron Analysis, Pulse

    Δημοσκόπηση Alco: Προηγείται η ΝΔ με εκτίμηση ψήφου έως 33,6%-Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό έως 17,2%

    Δημοσκόπηση MRB: Από 7 έως 8 ευρωβουλευτές βγάζει η ΝΔ, 3 έως 4 ο ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ