ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Η πλήρης και ταχεία διαλεύκανση των αιτιών, καθώς και η απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη, ώστε να δοθούν απαντήσεις στην οργή και τον θυμό της κοινωνίας, παράλληλα με την σταδιακή ασφαλή επανενεργοποίηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων και τις απαντήσεις στην αντιπολίτευση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ταυτοχρόνως, επιχειρείται η σταδιακή επαναφορά στην κυβερνητική κανονικότητα, με προτάγματα στην ημερήσια διάταξη το νομοθετικό έργο -με τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνονται εντός της εβδομάδας- και τα εθνικά θέματα-με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντά σήμερα τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην καθιερωμένη πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα, ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη των κλειστών κυβερνητικών συσκέψεων, είναι η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σε συνδυασμό και εν αναμονή των επικείμενων δημοσκοπήσεων που έχουν προγραμματιστεί, στόχος των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αντληθούν εκείνα τα συμπεράσματα που θα οδηγήσουν στις αναγκαίες επικαιροποιήσεις παραμέτρων της εκλογικής στρατηγικής, με στόχο, σε πρώτο χρόνο, την ανάκτηση της φθοράς που καταγράφηκε στις πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης, λίγες ώρες μετά την τραγωδία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητα των εν θερμώ αντιδράσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, παρά την αυτονόητη, σύμφωνα με το χρόνο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων, πτώση των ποσοστών της ΝΔ, δεν καταγράφονται τάσεις ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, ούτε «κατάρρευση» του κυβερνώντος κόμματος, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν.
Και αυτό, λένε, αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν «εισπράττουν» ούτε κατ’ ελάχιστο, την κοινωνική αντίδραση.
Την ώρα που ένα 62,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα της GPO δηλώνει πως το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα επηρεάσει την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές
Αποτυπώνεται επίσης, στην διψήφια διαφορά (παρά τη μείωση των ποσοστών του Προέδρου της ΝΔ) ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, που καταγράφεται ακόμα και στις δύο πρώτες μετά την τραγωδία μετρήσεις.
Αυτά τα δύο δεδομένα, όπως και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο οι διαρροές από τη ΝΔ (μέρος των οποίων αποτελείται από νέους ψηφοφόρους) κατευθύνονται πρωτίστως προς τη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων-αποχής- λευκού/ άκυρου, κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι το όποιο «κλείσιμο της ψαλίδας» μπορεί να αποκατασταθεί, εφόσον υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τάχιστη απόδοση ευθυνών, αλλά και έμπρακτη αποτύπωση του «Τώρα ή ποτέ», του νέου διλήμματος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε αναφορικά με την οριστική επίλυση των χρόνιων και διακομματικών παθογενειών στο πελατειακό σύστημα και του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Στο βασικό ερώτημα αν η διαφαινόμενη αντισυστημική ψήφος θα βρει πολιτική στέγη, στην κυβέρνηση απαντούν πως όχι. Παρατηρούν δε, ότι η αντισυστημική ψήφος ήταν παρούσα άμεσα ή έμμεσα σε όλες τις μετρήσεις της περιόδου πριν από την τραγωδία. Με σημαντικό τμήμα των αναποφάσιστων να δείχνει σαφείς τάσεις αντισυστημισμού.
Οι «κώδωνες του κινδύνου»
Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν προσπερνούν -το αντίθετο- και ευρήματα τα οποία ερμηνεύονται ως δυνατές δημοσκοπικές «καμπάνες»» για τους χειρισμούς των πρώτων ωρών και της τετραετίας εν γένει.
Αν και η πτώση της ΝΔ, η σταθεροποίηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η αύξηση της αδιευκρίνιστης ψήφου αποδίδονται στην δικαιολογημένη οργή, τόσο για την αντίδραση της κυβέρνησης όσο και του πολιτικού συστήματος συνολικά (στη δημοσκόπηση της MARC, το 87% απαντά ότι ευθύνες φέρει το σύνολο του πολιτικού φάσματος και όχι μόνο η κυβέρνηση), αυτό που κυρίως ανησυχεί είναι όχι μόνο η συναισθηματική φόρτιση, αλλά η καταγραφόμενη ταύτιση των πολιτών με τα θύματα του δυστυχήματος («θα μπορούσε να είμαι εγώ ή το παιδί μου»), η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν καταγράφονταν σε μετρήσεις μετά από τις προηγούμενες μεγάλες κρίσεις αυτής της κυβερνητικής περιόδου.
Σε περιπτώσεις όπως τα Τέμπη, λένε στελέχη που ασχολούνται χρόνια με τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει στη συνέχεια.
«Καμπάνα» αποτελεί και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο μόνο ένα 11% αναγνωρίζει ως βασικό υπεύθυνο τον σταθμάρχη Λάρισας, δεδομένο που αποδυναμώνει το αρχικό αφήγημα κυρίως περί ανθρωπίνου λάθους (ποσοστό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί μετά από τις αποκαλύψεις για το ρόλο συγκεκριμένων προσώπων και όχι μόνο του αρχικώς κατηγορουμένου, αλλά και τα ηχητικά ντοκουμέντα για τους απίστευτους διαλόγους στο σταθμαρχείο πριν και μετά την τραγωδία).
Στα «ραντάρ» των επιτελών της πλειοψηφίας έχουν μπει και τα αρνητικά ποσοστά για την έως τώρα κυβερνητική διαχείριση, την παρελκόμενη γενική αξιολόγηση της κυβέρνησης, τη στάση και τη δημοφιλία του Πρωθυπουργού (όπως, σε μικρότερα ποσοστά, και των αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), παρά την αυτονόητη συναισθηματική φόρτιση των πρώτων ωρών.
Ενδιαφέρον για την εκλογική στρατηγική της ΝΔ παρουσιάζει και η μείωση των ποσοστών αυτών οι οποίοι τάσσονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων γενικώς και μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ ειδικώς. Όπως και η ανάλογη πτώση στις θετικές γνώμες για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και στα ποσοστά για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα επιπλέον εύρημα που προβληματίζει αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων. Κι αυτό διότι η συσπείρωση στους κόλπους της ΝΔ, για πρώτη φορά, καταγράφεται κάτω από το 70%.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον κυβερνητικό προγραμματισμό καταγράφεται και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί πλέον οι εκλογές να μετατεθούν για αργότερα. Με τους μεγαλύτερους ηλικιακά να αποτελούν τον βασικό κορμό αυτής της δεξαμενής, τους ψηφοφόρους των λεγόμενων μεσαίων ηλικιών να εμφανίζονται μοιρασμένοι και τους κάτω των 45 ετών να θέλουν εκλογές τώρα.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση MARC: Πτώση 2,9 μονάδων για τη ΝΔ – Στο 4,6 η διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ
Το τέλος της ρήτρας διαφυγής και πληθωρισμός στο αυριανό Eurogroup – Η ατζέντα του Χρήστου Σταϊκούρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργία: Βουλευτής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο κοινοβούλιο της αποσχισθείσας Αμπχαζίας
- Ίσραελ Κατς: Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου τα αποτελέσματα των ερευνών για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
- Επίδειξη δύναμης ισχύος από Πούτιν: Πρότεινε «πυραυλική μονομαχία» με τις ΗΠΑ – Μίλησε για σταθερή ρωσική οικονομία
- Ιράκ: Άρχισε να στέλνει πίσω στη Συρία τους Σύρους στρατιώτες που είχαν καταφύγει στο έδαφός του