ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ντοκουμέντα για την τουρκική απειλή, τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και την ευθεία, δημόσια αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος επέδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του, και συναντήθηκε με τον Λ. Όστιν.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, πριν από την κρίσιμη συνάντηση στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, είχε συνεργασία με τον επικεφαλής του προγράμματος των F-35, ενώ, μετά τον Κ. Φλώρο, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το εργοστάσιο κατασκευής των αόρατων μαχητικών στο Τέξας. Συνομίλησε επίσης, τόσο με την ηγεσία της πολύ σημαντικής δεξαμενής σκέψης «Heritrage Institute», όσο και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ, αντάλλαξε απόψεις και με τον Πρόεδρο ενός από τα ισχυρότερα κέντρα επιρροής αποφάσεων, τον ελληνικής καταγωγής Ν. Λαρυγγάκη, που ηγείται του American- Hellenic Institute (ΑΗΙ).
Η Τουρκία έχει αλλάξει … τροπάριο
Στην συνάντηση με τον Λ. Όστιν ο Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ενώ επανέφερε και την πρόταση για συμπερίληψη στις πιθανές μελλοντικές περιοχές εγκατάστασης αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα μας και ελληνικού νησιού.
Υπογράμμισε στον συνομιλητή του ότι η Άγκυρα παραβιάζει ευθέως την συμμαχική αλληλεγγύη, στην κρισιμότερη συγκυρία για το ΝΑΤΟ, με δεδομένο και το Νέο Δόγμα που υιοθετήθηκε προσφάτως στη Μαδρίτη και αναδεικνύει την Νοτιοανατολική Πτέρυγα ως πυλώνα της αντιμετώπισης της ρωσικής απειλής. Στόχος που παραμένει έωλος, εφόσον η Τουρκία γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων της, όχι μόνο την επιζητούμενη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την ίδια την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων του και με στόχο να αποδείξει την ραγδαία επί τα χείρω αλλαγή στάσης της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να παρουσίασε και ποσοτικά στοιχεία για την έξαρση των τουρκικών παραβιάσεων, ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά και την Αλεξανδρούπολη. Ενώ, «ξεδίπλωσε» και τον περίφημο χάρτη των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί με το μισό Αιγαίο και την Κρήτη βαμμένα κόκκινα.
Ο Λ. Όστιν, βεβαίως, ήταν ήδη, πολύ καλά ενημερωμένος, αλλά ο στόχος της ελληνικής πλευράς επετεύχθη. Το ερώτημα που δέσποζε και παραμένει αναπάντητο, παρά τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των ΗΠΑ υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας, ήταν ποια θα είναι η έμπρακτη απάντηση της Υπερδύναμης σε περίπτωση που η Άγκυρα περάσει από την ρητορική στο …πεδίο. Αλλά και πως τοποθετείται η Ουάσινγκτον απέναντι στην ευθεία αμφισβήτηση της ίδιας της παρουσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, μιας και η βάση στη Σούδα, σύμφωνα με την «λογική» των Τούρκων ακροδεξιών, ανήκει … στην Τουρκία.
Ελληνοαμερικανική «απόβαση» στη Σούδα
Ως απάντησης σε όλα αυτά, σήμερα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας, ο Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Ν. Χαρδαλιά, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά αλλά και και τον Αμερικανό Πρέσβη κ. Τζ. Τσούνη, επισκέπτονται την 115 Πτέρυγα Μάχης, στο πλαίσιο της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22».
Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πέρα από την ίδια τη σύνθεση των επισκεπτών, θα δοθεί από την παραμονή στο χώρο που βρίσκονται F-35, αλλά και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το πολυεθνικό και διακλαδικό αυτό όργανο του ΝΑΤΟ με έδρα τη βάση της Σούδας και επικεφαλής Έλληνα Αρχιπλοίαρχο. Αξίζει να σημειωθεί πως στο θυρεό του ΚΕΝΑΠ εικονίζεται το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, η σπάθα και η άγκυρα, συμβολισμός της «Θαλάσσιας Ισχύος», με τους χαρακτήρες του Αγγλικού αλφαβήτου να συμβολίζουν και την διεθνή χρήση και στελέχωση του Κέντρου.
Ο κ. Δένδιας, χθες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, και στο πλαίσιο της απόλυτα συντονισμένης και εντεινόμενης επιχείρησης διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενίσχυσε τα επιχειρήματά του και τα λοιπά στοιχεία που παρέθεσε, με την επίδειξη σε ομολόγους του και του λεγόμενου χάρτη Μπαχτσελί, θέτοντας ταυτόχρονα επί τάπητος τις ευρύτερες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και της αναθεωρητικής πρακτικής στην περιοχή από τη Λιβύη ως τον Καύκασο.
Το νέο «ανατολίτικο παζάρι» Ερντογάν
Πάντως, την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, πέρα από τα…ανοίγματα προς τον Εμ. Μακρόν, με στόχο την απόκτηση, όχι μόνο σύγχρονου στρατιωτικού υλικού και ειδικά αντιαεροπορικών συστημάτων, αλλά και της σχετικής τεχνογνωσίας, αφήνει να διαρρεύσει πως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί την «ανταλλαγή» της αγοράς F-16 με την ρητή εκ μέρους του δέσμευση της μη παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου, άρα και της αναγνώρισής του.
«Κάτι τέτοιο παραπέμπει ευθέως στην υποθήκη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι αδιανόητο όχι μόνο ο Πρόεδρος. αλλά και οποιοσδήποτε Τούρκος πολιτικός να δεχτεί ένα τέτοιο προηγούμενο ή να δώσει αυτή την υπόσχεση», λένε στενοί του συνεργάτες και γραφίδες πολύ κοντά στο «Λευκό Παλάτι», οι οποίοι, προδικάζοντας τις προθέσεις και τις επικείμενες κινήσεις της Τουρκίας, δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «πολιτική και στρατιωτική συνθηκολόγηση». Για να προσθέσουν το φαινομενικά ρητορικό ερώτημα: Σε αυτή την περίπτωση, θα έκανε το βήμα η Τουρκία να μην επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;
Οι εκβιασμοί από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου δεν υπάρχει διάθεση να κρυφτούν: Εάν ο Μπάιντεν δεν κρατήσει τον λόγο του και μπλοκαριστεί η πώληση των F-16, δεν θα βοηθήσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ ούτε θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, αλλά θα ωφελήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, ίσως θα πρέπει , λένε, ο Πρόεδρός μας, ο Υπουργός Άμυνας Ακαρ και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να αναρωτηθούν: «Μήπως έχουμε κάνει κι εμείς κάπου λάθος;».
Στην κατεύθυνση αυτή, το τουρκικό καθεστώς θα «παίξει τα ρέστα» του. Στο τραπέζι ρίχνει ακόμα και την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία αναφορικά με την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, καθώς και τις επιπτώσεις από την επικείμενη συνάντηση Άγκυρας- Τεχεράνης- Μόσχας. Στο «παζάρι» τις τελευταίες ώρες, φαίνεται να μπαίνει και η παρουσία- απουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο του Αττίλα.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν-Αζερμπαϊτζάν: Ενισχύεται ο Νότιος Διάδρομος και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας
Κίνδυνος διάλυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη αν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανατροπή στη Γλυφάδα: Καμία απόπειρα αρπαγής ανηλίκου, το παιδί παραδέχθηκε πως επινόησε την ιστορία
- Σουδάν: Τουλάχιστον 67 νεκροί από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου
- ΗΠΑ: Αίρεται η απαγόρευση διάθεσης βομβών 1.000 κιλών στο Ισραήλ
- Ο Μασκ παρενέβη σε προεκλογική συγκέντρωση της AfD: «Να είστε περήφανοι που είστε Γερμανοί»