Τι είναι το mansplaining
Έναν όρο που συναντάται πλέον συχνά στην κοινωνία και στα social media, αλλά όχι στην πολιτική ζωή, χρησιμοποίησε χθες στην Βουλή η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για mansplaining, δηλαδή για υποτιμητική και συγκαταβατική στάση ενός άνδρα απέναντι σε μια γυναίκα, με διάθεση πατροναρίσματος, θεωρώντας ότι εξαιτίας του φύλου του κατέχει μια γνώση, την οποία η γυναίκα δεν κατανοεί.
Στην ομιλία της η κ. Γεννηματά είπε το εξής: «Ο κύριος Μητσοτάκης ενοχλείται πάρα πολύ από την τεκμηριωμένη κριτική. Γι’ αυτό αποφάσισε να αποχωρήσει και να μην ακούσει την δευτερολογία.
Υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει (…)
Είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Διότι γνωρίζω πολύ καλά και πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πώς γίνεται ο καθαρισμός των δασών».
Το mansplaining προέρχεται από τις λέξεις man και explaining. Το 2010, οι New York Times χαρακτήρισαν το mansplaining «Λέξη της Χρονιάς». Το 2012 η American Dialect Society την χαρακτήρισε ως την πιο δημιουργική λέξη της χρονιάς.
Αν και η λέξη είναι πρόσφατη, η συμπεριφορά είναι γνωστή εδώ και αιώνες…
Διαβάστε ακόμη:
Φώφη Γεννηματά για φωτιές: Αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ
- Στη Σόφια ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Sofia Economic Forum V