ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μεγάλη συζήτηση άνοιξε η τελευταία ημέρα του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ( ή αλλιώς των χωρικών υδάτων, δηλαδή την προέκταση του χερσαίου εδάφους στη θάλασσα, χώρο στον οποίο τα κράτη ασκούν πλήρη κυριαρχία). Όπως είπε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, το ΠΔ για την επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο είναι έτοιμο και μένει στο διάδοχό του, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα, να προωθήσει την εφαρμογή του.
Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης πάνω στην εξαγγελία του κ. Κοτζιά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σφοδρή κριτική λέγοντας πως με την τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου, η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις εσωτερικές διαφωνίες. «Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί 45 χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ’ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» τόνισε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του skai.gr τουρκικοί κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν θετικά την προαναγγελία Κοτζιά, παρ’ ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα επίσημο σχόλιο για το θέμα, ενώ και ο τουρκικός Τύπος δεν έκανε κάποια ουσιαστική αναφορά.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η Άγκυρα δεν απαντά σε δηλώσεις ενός τέως υπουργού, περιμένοντας τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης για να τοποθετηθεί. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Τουρκία αναφέρει ότι η ίδια έχει επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στον Εύξεινο Πόντο, αλλά δεν έπραξε κάτι τέτοιο στο Αιγαίο, ακριβώς επειδή το θεωρεί «ειδική περίπτωση».
Σήμερα, η Τουρκία δέχεται ότι το 40% του Αιγαίου είναι ελληνικό, ενώ με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια θα γίνει ελληνικό το 70% του Αιγαίου, κάτι που η Άγκυρα δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί, γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει και το casus belli.
Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη
«Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι ένας χώρος στον οποίο τα κράτη ασκούν πλήρη κυριαρχία» εξηγεί στο i-efimerida ο καθηγητής Κων. Φίλης και συμπληρώνει: «Αποτελεί προέκταση του χερσαίου εδάφους στη θάλασσα, ορίζεται μονομερώς (χωρίς την ανάγκη συναίνεσης των όμορων κρατών) και βάση της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας (Μοντέγκο Μπέι, 1982), επεκτείνεται στα 12 ναυτικά μίλια.
» Εντός αυτής, εφόσον ασκείται πλήρης κυριαρχία, επιβάλλονται κανόνες αλλά και δασμοί ανάλογα τον τύπο και τη δραστηριότητα του πλοίου διέλευσης.
» Παράλληλα, ο προσδιορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι προϋπόθεση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, από τη στιγμή που ο υπολογισμός για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ εκκινεί από το σημείο που τελειώνει η αιγιαλίτιδα ζώνη.
» Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ασκείται επιμέρους το δικαίωμα της κυριαρχίας για την εκμετάλλευση κυρίως των φυσικών πόρων αλλά και της αλιείας, κτλ.».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επέκταση αιγιαλίτιδας ανακοίνωσε ο Κοτζιάς – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρά Βενιζέλου: H κυβέρνηση αποδέχεται την τουρκική θέση περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Κοτζιάς σε Τσίπρα: Φεύγω, αλλά είμαι ευτυχής – Αθλιότητες τα περί μυστικών κονδυλίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Γλυπτική της Αγγέλικας Κοροβέση σε μια πολυτελή έκδοση με τη στήριξη της ΓΣΕΒΕΕ
- FIFA: Aπό το Netflix η μετάδοση των Μουντιάλ γυναικών του 2027 και του 2031
- Orilina: Συμφωνητικό προκαταβολής για την πώληση κατοικίας στο «Marina Residences by Kengo Kuma»
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς