ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ωστόσο, η “σκόνη” που σηκώθηκε από την απόφαση του κ. Καραμανλή να μιλήσει δημοσίως και για το θέμα που κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα, εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει πράξει το ίδιο για ανάλογης ή και μικρότερης σπουδαιότητας ζητήματα, όλα αυτά τα χρόνια. Δημιουργεί δε για πολλούς αναπάντητα ερωτήματα, με διαφορετικές προελεύσεις και ερμηνευτικές αφετηρίες, ως προς τις πραγματικές προθέσεις του, αλλά και ενδεχόμενες στοχεύσεις στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον.
Αντικρουόμενα “πυρά” και … γροθιές ενότητας
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διαρροή “κύκλων” του κ. Καραμανλή περί “καμιάς αιχμής κατά της κυβέρνησης” και το κάλεσμα συνεργατών του να διαβάσουν προσεκτικά την ομιλία του, συνοδεύτηκε από το “είπε τα αυτονόητα”. Κυρίως όμως, ότι είδε το φως της δημοσιότητας ελάχιστα λεπτά αφότου κυκλοφόρησαν μύδροι εναντίον του, προερχόμενοι μάλιστα, από εγκυρότατες πηγές του ρεπορτάζ, οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, έθεταν δημοσίως το ερώτημα γιατί ο “άφωνος” Καραμανλής για Novartis και παραδικαστικό, έγινε “λαλίστατος”; Σημειώνοντας ταυτόχρονα, τους “ξέφρενους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ”.
Οι πληροφορίες έφεραν κρίσιμους κρίκους των πολιτικών γραφείων Καραμανλή και Μητσοτάκη να βρίσκονται σε ανοιχτή ακρόαση, με στόχο να δοθούν εξηγήσεις.
Λίγο αργότερα, είχαμε τις δημόσιες τοποθετήσεις των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού κ. Σκέρτσου και Οικονόμου, με τον πρώτο να δηλώνει πως η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα δήλωσε ο κ. Καραμανλής για τις παρακολουθήσεις και τον δεύτερο να διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξε κανένα άδειασμα του Πρωθυπουργού και καμιά αιχμή προς την κυβέρνηση, μαζί με το ταυτόσημο κάλεσμα να διαβαστεί προσεκτικά η ομιλία Καραμανλή.
Τη λήξη του “συναγερμού” σήμαναν από κοινού Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα κατά την προγραμματισμένη περιοδεία του Πρωθυπουργού στις Σέρρες, όταν αφενός εμφανίστηκαν να βγαίνουν από το ίδιο αυτοκίνητο, αφετέρου όταν, από μικροφώνου και σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, παρουσία δεκάδων νέων, ο Υπουργός Μεταφορών καλωσόριζε τον Πρόεδρο της ΝΔ “στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή”, υπογραμμίζοντας: “Θέλω να γνωρίζετε ότι όλοι οι νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε, με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και όλοι οι Έλληνες”.
Το “παζλ” συμπληρώθηκε με την φωτογραφία που δώρισε ο Δήμαρχος Σερρών στον Πρωθυπουργό και στην οποία εικονίζεται ο οκτάχρονος Κυριάκος Μητσοτάκης να χαιρετά τον ιδρυτή της Παράταξης. Τα ελάχιστα “σύννεφα” που είχαν απομείνει διαλύθηκαν όταν ο σημερινός Πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε πως “η φωτογραφία αυτή θα βρει τη θέση της στο γραφείο μου για να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο έναν σπουδαίο, έναν μεγάλο πολιτικό, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της πατρίδας μας, του οποίου οι μεγάλες εθνικές επιλογές, με σημαντικότερη την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σήμερα δικαιώνονται περισσότερο παρά ποτέ”
Ερωτήματα με … προοπτική
Παρόλα αυτά, έγκυροι αναλυτές εξακολουθούν να εκτιμούν πως “ο Καραμανλής, στην κρισιμότερη στιγμή για την κυβέρνηση, με δεδομένη την εμπειρία του, πολιτική και προσωπική, εξαιτίας και της υπόθεσης του Βατοπεδίου, με την παρέμβασή του, διακινδύνευσε τη δημιουργία ρήγματος στην εικόνα του Κ. Μητσοτάκη, έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση (και στα κάθε λογής …τρολ), και τροφή για αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού από τους ίδιους τους απλούς πολίτες”
Οι κακεντρεχείς, ακόμα και εντός της παραταξιακής … Ιερουσαλήμ, παρά τις “διαρροές ενότητας”, εξακολουθούν να μνημονεύουν τις ευθύνες Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας, τη “σύμπλευση” με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Παπαγγελόπουλο, τη σιωπή στη υπόθεση της Novartis, ακόμα και την υπόθεση της Vodafone και “ων ουκ έστιν αριθμός”. Και αναρωτιούνται μήπως, πρέπει τώρα να τοποθετηθεί και για όλα αυτά.
Σημειώνουν επίσης, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός γνωρίζει πως κάθε του ομιλία “σκανάρεται”, άρα, τουλάχιστον η αναφορά στην υποταγή του απόρρητου στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου, είχε συγκεκριμένους πολιτικούς αποδέκτες, καθώς, στην περίπτωση των υποκλοπών, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές.
Άλλοι, δεν δίστασαν να “ξαναζεστάνουν” τα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ακόμα και για “πριμοδότηση συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ στην κούρσα της διαδοχής Μητσοτάκη”.
Όμως, όλα αυτά βρίσκουν σε έναν ανυπέρβλητο σκόπελο:
Ο Κ. Καραμανλής, όποια πολιτικά λάθη και να του προσάπτονται, ουδέποτε έβαλε το προσωπικό συμφέρον πάνω από αυτό της Παράταξης. Κι αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις δημόσιες δηλώσεις ενότητας -παρά την επιλογή του να μην τοποθετηθεί για τα μείζονα προβλήματα του τόπου- τόσο προσερχόμενος στα Συνέδρια του κόμματος, μετά από την πρωθυπουργία του, όσο και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πριν από τις κρίσιμες εκλογικές μάχες, όπως αυτή του Ιουλίου του 2019.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του Βελιδείου κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το ερχόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ.
Διαβάστε επίσης
Διευκρινήσεις από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή: Καμία αιχμή κατά της κυβέρνησης
Καραμανλής για παρακολουθήσεις: «Πρέπει να ριχτεί άπλετο φως, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κασσελάκης: Δίνει περιθώριο μιας μέρας στους υποστηρικτές του για να προτείνουν το όνομα του κόμματός του
- Ο Πάνος Ξενοκώστας από το Greener ShippingSummit: «Στόχος μας να επιστρέψει η Βιομηχανία πίσω στην Ελλάδα και την Ευρώπη»
- Live-Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση του Bloomberg
- Κασσελάκης: Μέχρι αύριο οι προτάσεις για το όνομα του νέου κινήματος