Μικρή ενίσχυση της ΝΔ με εκλογικό αποτέλεσμα καλύτερο ακόμα και από τον θρίαμβο της 21ης Μαΐου, γεγονός το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, μικρή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος διαφαίνεται ότι θα δυσκολευτεί να φτάσει τα «χαμηλά» του Μαΐου) και «ταλάντωση» του ΠΑΣΟΚ γύρω από τα ποσοστά του (άλλοτε τα αυξάνει κατάτι και άλλοτε να τα μειώνει), αλλά και σημαντικές ανακατατάξεις στα λεγόμενα μικρά κόμματα, με συνεχιζόμενη αύξηση της εκλογικής επιρροής της «Πλεύσης Ελευθερίας», ανακατατάξεις που δημιουργούν την αίσθηση μιας Βουλής εκκολαπτηρίου για ευρύτερες αλλαγές στην αντιπολίτευση της χώρας, πιστοποιούν όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται από 21 μονάδες (στη δημοσκόπηση της Pulse/ ΣΚΑΪ -και στις 22,5 μονάδες με ισοκατανομή των αναποφάσιστων), 21,1 μονάδες (Metron Analysis/ Mega), έως και 21,7% (ALCO/ ALPHA, GPO/ «Τα Νέα»).

1

Αναφορικά με τις έδρες η ΝΔ φαίνεται να κατακτά από 157 (έναντι 51 του ΣΥΡΙΖΑ- Metron Analysis/Mega), έως 163 (έναντι 52 του ΣΥΡΙΖΑ -Pulse/ ΣΚΑΪ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση ακόμα και για οκτακομματική Βουλή, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis, η οποία δίνει ποσοστά εισόδου στο Κοινοβούλιο και στο ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, αλλά και αυτή της Pulse/ΣΚΑΪ, η οποία δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα:

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ (σύγκριση με βουλευτικές εκλογές)

Στα άλλα βασικά συμπεράσματα που σχετίζονται και με τη στάση των πολιτών στην κάλπη της 25ης Ιουνίου αποτυπώνεται επίσης ότι:

  • Με ένα 7% στα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής, η ΝΔ χρειάζεται 38,3% για να έχει αυτοδυναμία. Αν μειωθεί το ποσοστό στο 4%, το απαιτούμενο ποσοστό για την αυτοδυναμία ανεβαίνει στο 39%
  • Έχει αυξηθεί κατά δέκα μονάδες η βεβαιότητα ψήφου με το 86% των ερωτηθέντων να δηλώνουν απόλυτα ή μάλλον βέβαιοι για το κόμμα που θα ψηφίσουν (έναντι 78% στην προηγούμενη μέτρηση – της Metron Analysis/Mega)
  • Το 73% δηλώνει ότι σκέφτεται (μέσος όρος για πρόθεση όχι απόφαση) να ψηφίσει το ίδιο κόμμα, έναντι 14% που λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, με μόνο 6% αυτών που δηλώνουν ότι θα αλλάξουν στάση να προέρχεται από τη ΝΔ, έναντι 15% από τον ΣΥΡΙΖΑ και 18% από το ΠΑΣΟΚ (Pulse/ ΣΚΑΪ).
  • Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν αυξάνεται στο 92% (έναντι 91% στην προηγούμενη μέτρηση της Pulse/ ΣΚΑΪ).
  • Το αφήγημα ότι το πολύ υψηλό ποσοστό της ΝΔ οδηγεί σε μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία παντοδυναμία, δεν πέτυχε (ALCO/ALPHA)
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός (38% έναντι 15% του Αλέξη Τσίπρα-Metron Analysis)
  • Το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάγκη αυτοδυναμίας ή περιπετειών, απέδωσε και ισχυροποιείται περαιτέρω. Την ώρα που αυξάνονται και τα ποσοστά που πιστοποιούν την κοινωνική δυναμική της ΝΔ, έναντι αυτών του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η ΝΔ δεν απειλείται από τον «κίνδυνο της ξαπλώστρας», δηλαδή να μην προσέλθει στην κάλπη σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων, κυρίως των νέων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει από τον «κίνδυνο της απογοήτευσης»
  • Η συσπείρωση στη ΝΔ έχει πιάσει «ταβάνι» αγγίζοντας το 91%, έναντι 80% στον ΣΥΡΙΖΑ και 77% στο ΠΑΣΟΚ (Pulse/ΣΚΑΪ).
  • Ανιχνεύεται για πρώτη φορά το κόμμα «Σπαρτιάτες» (1,5% Pulse/ΣΚΑΪ) μετά από την δήλωση υποστήριξής του από τον Κασιδιάρη.

Διαβάστε επίσης

Δημοσκόπηση Marc: Στο 20,3 η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 21,1 μονάδες προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Πριν τον Αύγουστο το νομοσχέδιο για τη μείωση της φορολογίας

──────────────────

Εκλογές 2023