Τη συναίνεση δικαστών και εισαγγελέων επιδιώκει το υπουργείο Δικαιοσύνης για το «κούρεμα» των δικαστικών διακοπών, προκειμένου να επανακτηθεί λίγος από τον πολύ χαμένο χρόνο της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας.

Δύο σενάρια και πολλές ενδιάμεσες προτάσεις τέθηκαν υπό συζήτηση και η λύση που πλέον φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η έναρξη της δικαστικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, 15 ημέρες νωρίτερα από την καθιερωμένη.

Αν και στην πρόσφατη ανακοίνωση που συνυπέγραφε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόταν με σαφήνεια πως «έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους», τελικώς το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποφασιστεί η πρόωρη έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς κι όχι η παράταση της τρέχουσας.

Θέλει συμφωνία δικαστών-εισαγγελλέων

Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας έχει ως σύμμαχό του το ξεκάθαρο «ναι» των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας («επιβεβλημένη» χαρακτηρίζει η Ένωση τους τη μείωση των δικαστικών διακοπών), φαίνεται, ωστόσο, πως επιθυμεί να μην ανοίξει μέτωπο με όσες δικαστικές ενώσεις εκφράζουν σφοδρές αντιρρήσεις.

Η Ένωση των Εισαγγελέων τον είχε καλέσει να αναθεωρήσει την απόφασή του για παράταση του δικαστικού έτους και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τον κατηγόρησε ότι έλαβε την απόφαση χωρίς προηγούμενο διάλογο, ουσιαστικά στοχοποιώντας τους στην κοινωνία ότι οι δικαστικοί λειτουργοί κάνουν διακοπές 2,5 μήνες.

Συνεργάτες του κ. Τσιάρα λένε ότι, πριν από την τελική απόφαση, μέλημα του υπουργού είναι να έχει τη συγκατάθεση των δικαστικών λειτουργών, αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων για τη μικρή παράταση της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων.

Ίσως να είναι αυτός ένας από τους λόγους που φαίνεται να μην προκρίνεται το σενάριο να παραταθεί το δικαστικό έτος μέχρι τις 15 Ιουλίου.

«Οι περισσότερες των υποθέσεων, που τυχόν εισαχθούν ασκόπως στα ήδη βεβαρημένα πινάκια εν μέσω θέρους, πιθανότατα θα αναβληθούν», τόνιζαν στην ανακοίνωση τους οι εισαγγελείς και, μάλλον, το επιχείρημα τους κρίθηκε ως βάσιμο.

«Το ζητούμενο είναι η επιμήκυνση της λειτουργίας των δικαστηρίων να έχει αποτέλεσμα», λένε πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, βλέποντας πως δεν βγαίνουν οι… ημερομηνίες για να εισαχθούν υποθέσεις προς εκδίκαση. Πότε θα ξανανοίξουν τα δικαστήρια, που ουσιαστικά είναι κλειστά λόγω πανδημίας, πότε θα εισαχθούν οι υποθέσεις, πότε θα οριστούν δικαστές, πότε θα επιδοθούν οι κλήσεις σε διαδίκους και μάρτυρες.

Έκτακτα πινάκια στα θερινά τμήματα

Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων ήταν να υπάρξουν έκτακτα πινάκια στα θερινά τμήματα.

Χωρίς, δηλαδή, να υπάρξει παράταση του δικαστικού έτους, στα δικαστήρια που ήδη θα δίκαζαν εν μέσω θέρους, να προσδιορίζονταν εμβόλιμα κάποιες επιπλέον δικάσιμοι.

Μία μικρή, έστω, αποσυμφόρηση από τις δεκάδες υποθέσεις που αναβλήθηκαν αυτή την περίοδο των έκτακτων μέτρων και προστέθηκαν στην πληθώρα των υπολοίπων που εκκρεμούν προς εκδίκαση, αναμένεται να δώσει η παραγραφή όλων των αδικημάτων που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη και το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να την εντάξει στο πρώτο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στο Μάιο.

Η παραγραφή αυτών των αδικημάτων ήταν μία πρόταση που είχε υποβληθεί πριν από μήνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Καιρό, δηλαδή, πριν «χτυπήσει» η πανδημία και τη λειτουργία των δικαστηρίων. Η δικαστηριακή «συμφόρηση», άλλωστε, δεν είναι νόσος που γεννήθηκε με τον ιό.