• Πολιτική

    Τι αποφάσισαν οι 6 διαπραγματευτές για τα πρόσωπα κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Περιεχόμενα

    Με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί στόχος είναι στη Σύνόδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο να επικυρωθούν οι αποφάσεις αυτές ενώ ακολουθούν και τα χαρτοφυλάκια που θα πάρουν οι χώρες.

    Στο μικροσκόπιο των διαβουλεύσεων μπήκαν η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική με τους βασικούς παίχτες να έχουν συμφωνήσει ήδη στα πρόσωπα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη πήρε μέρος στη διαπραγμάτευση των πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβουλιο και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Σε αυτή τη τηλεδιάσκεψη των «6», όπου συμμετείχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ από το ΕΛΚ, Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ από τους Σοσιαλιστές και Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε από τους Φιλελεύθερους συμφώνησαν να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάίεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

    Στις Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα και στόχος να καταλήξει σε αποφάσεις, κάτι που δεν κατέστη εφικτό στην πρώτη άτυπη συζήτηση των ηγετών πριν λίγες μέρες, στις 17 Ιουνίου.

    Επίτροπος

    Φυσικά αν όλα κυλήσουν ομαλά όπως φαίνεται η επόμενη συζήτηση θα αφορά τα χαρτοφυλάκια που πάρουν οι χώρες μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης για την επόμενη πενταετία. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με την χώρα μας μεταξύ άλλων να φαίνεται πως συζητά το χαρτοφυλάκιο του Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας ενώ κάποιοι βάζουν στη συζήτηση και το Διεύρυνσης χωρίς όμως να αποκλείεται και κάποια έκπληξη όπως με το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας.

    Πάντως από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως πρώτα θα κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας.

    Σε κάθε περίπτωση στόχος της Αθήνας είναι η διασφάλιση αναβαθμισμένου ρόλου στο ευρωπαϊκό σκηνικό για την επόμενη πενταετία.

    Ατζέντα

    Όσον αφορά την ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. για το 2024-2029, η οποία θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία και στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος και η ανταγωνιστικότητα.

    Στην ευρωπαϊκή άμυνα και στην αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν. Δηλαδή την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή  αλλά και για την Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης της Κ.Ο. της ΝΔ – Οι τσακωμοί, η σκληρή κριτική και οι απαντήσεις Μητσοτάκη

    Γιατί θα καούν τα χέρια των υποτιμητών στην Πειραιώς – Τι θα γίνει σε ΕΛΠΕ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο: Οι πέντε λόγοι που «γκρεμίστηκε» η αγορά 



    ΣΧΟΛΙΑ