ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πολεμική κρίση που προκάλεσε ο Πούτιν στην Ουκρανία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια, ούτε η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, δεδομένης της συμπαράταξης μας με το ΝΑΤΟ.
Είναι και η ξαφνική ένταση της κινητικότητας στα ελληνοτουρκικά, αφού υπό το βάρος των εξελίξεων θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δύο άντρες, για πρώτη φορά, θα γευματίσουν με θέα τον Βόσπορο – τις προηγούμενες τρεις φορές η συνάντηση είχε άκρως θεσμικό χαρακτήρα – σε μία εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία, όπου σε πρώτο πλάνο είναι οι δραματικές εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι συνέπειές τους στη διεθνή, την ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά και την τουρκική οικονομία.
Το γεύμα, το οποίο διέρρευσαν τη Δευτέρα τα τουρκικά ΜΜΕ, με την Αθήνα να παραμένει επιφυλακτική μέχρι να λάβει την επίσημη πρόσκληση από την τουρκική προεδρία, θα πραγματοποιηθεί δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε , την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά και λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν προσφερθεί να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ο μόνος που δεν συμφώνησε με τις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διαφυλάσσοντας έτσι τη σχέση του με τη Μόσχα.
Επιπρόσθετα, η Τουρκία, είναι ενδιάμεση χώρα και για το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, από τον οποίον, υπό τις νέες ενεργειακές συνθήκες, είναι πιθανό να επιδιώξει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν γίνεται σε μία στιγμή που η χώρα μας διεκδικεί πιο ενεργό ρόλο στα Νατοϊκά δρώμενα, αλλά και που η Άγκυρα δεν σταματά να προκαλεί, σε ρητορικό επίπεδο αλλά και από αέρος, με συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για τη συνάντηση, συνυπολογίζοντας όλους τους νέους παράγοντες που έχουν προστεθεί στην εξίσωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το τετ- α – τετ το οποίο προέκυψε μετά από διπλή ανοικτή πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προετοίμασαν στο διπλωματικό παρασκήνιο η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.
Η Αθήνα προσέρχεται αποφασισμένη να παραμένει στα πλαίσια των πάγιων και διαχρονικών θέσεών της έναντι των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, ενώ επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στη δημόσια παρέμβαση του εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιχείρησε να προκαταλάβει την ατζέντα των συνομιλιών.
Είναι θεσμικά αναρμόδιος, σχολιάζουν κυβερνητικές πλευρές, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι η διεθνής καταδίκη του αναθεωρητισμού στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνει σαφές μήνυμα και στην Άγκυρα.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πάντα είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσω μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει «με θετική διάθεση, επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στην ρητορική. Τις διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο».
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της συνάντησης, αφού πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα διεκδικήσει πολλά και σε πολλά ταμπλό, με αφορμή την πολεμική κρίση και δεδομένης της θέσης και του ρόλου της Τουρκίας.
Υπό μία έννοια, οφείλει κανείς να αναρωτηθεί σε τι θα μπορούσε να ωφελήσει μία τέτοια συνάντηση στην συγκεκριμένη συγκυρία, ειδικώς αν πρόκειται να συζητηθούν διμερή ζητήματα και όχι η κρίση στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγίστη προσοχή, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου…
Διαβάστε επίσης
Τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ανακοίνωσε ο Οικονόμου