ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό EuroWorking Group στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος με την γερμανική πλευρά να εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της για το συγκεκριμένο θέμα. Οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταβάλουν ύστατη προσπάθεια για να προετοιμάσουν την «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα ενώ η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι τουλάχιστον θα ξεκαθαρίσει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 4.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) η τοποθέτηση τους εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τις δηλώσεις του, το τι θα πράξει τελικά το Ταμείο για την Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EWG, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Ενημέρωση θα κάνουν για το θέμα αυτό και οι θεσμοί.
Σήμερα αυτά που αναμένεται να συζητηθούν είναι οι εκθέσεις βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και υποδόση 1 δισ. Ευρώ, για την οποία όπως όλα δείχνουν ο ESM θα ανάψει αύριο το πράσινο φως για την εκταμίευση της.
Οι πρώτες αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά της Κομισιόν και του ESM, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς του ιδιώτες αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι του EuroWorking Group. Το θρίλερ για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Ιουνίου αφού σε πολιτικό επίπεδο οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν ακόμα αρκετά από την τελική συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και, με δεδομένο από χθες πλέον ότι έκδοση ελληνικού ομολόγου πριν το φθινόπωρο δεν θα υπάρξει, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα που θα βρεθεί εκτός Μνημονίου, αλλά και εκτός αγορών ταυτόχρονα.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση για την ελάφρυνση που έχει προτείνει, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει μια νέα περίοδο χάριτος (επιμήκυνση) για τα δάνεια των 130 δισ. από το δεύτερο πρόγραμμα του EFSF. Ο χρόνος αποπληρωμής αυτών των δανείων ξεκινά το 2023 και ολοκληρώνεται το 2056 και σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, θα μπορούσε να υπάρξει μια παράταση έως και 5 έτη, αντί 10 που ζητά το ΔΝΤ. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμφωνούν σε επιμήκυνση 8 ετών που θα διαμορφώσει σε 2031-2064 το διάστημα αποπληρωμής τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες , παρά την πίεση της Κομισιόν και την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει η συμφωνία για όλα (αξιολόγηση, μεταμνημονιακή εποπτεία, χρέος) στις 21 Ιουνίου, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ροκανίζει το χρόνο, στρέφοντας τους προβολείς των αποφάσεων για αργότερα.
Ο επικεφαλής του Εurogroup Μάριο Σεντένο με την καθιερωμένη επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών διαμήνυσε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοσθούν μόνο αν κριθεί ότι είναι αναγκαία, και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο μνημόνιο.
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, περιγράφει τα βήματα που αναμένεται να γίνουν στο EWG που συνέρχεται σήμερα, έχοντας στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και την υποδόση 1 δισ. ευρώ.
Το θέμα δεν θα συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωομάδας και μόνο αλλά θα εξεταστεί και σε δεύτερη συνάντηση που θα γίνει επίσης στο Παρίσι και είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε Washington Group για να μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
«Πραγματοποιήσαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα υλοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary), υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος», σημειώνεται στην επιστολή.