ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κυβερνοασφάλεια στο Δημόσιο προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόφαση για οριστική ματαίωσή του.
Ο διαγωνισμός που αφορούσε υπηρεσίες ασφάλειας στις υποδομές του G-Cloud είχε ακυρωθεί με απόφαση του πρώην υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς δεν είχε εκφραστεί ενδιαφέρον από πιθανούς αναδόχους. Τώρα το υπουργείο υπό τον Δημήτρη Παπαστεργίου επαναπροκηρύσσει τον διαγωνισμό, με τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 17 εκατ. ευρώ.
Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που χάκερ προσπαθούν και τελικά καταφέρνουν να διεισδύσουν στα αρχεία τόσο του κράτους όσο και στο λογισμικό επιχειρήσεων, προκαλώντας ζημιές και απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών.
Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων στα τέλη Μαΐου, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από γονείς και μαθητές. Όπως είχαν ενημερώσει τότε οι Αρχές αλλά και τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που διαχειρίζεται την Τράπεζα Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες.
Έχοντας λοιπόν αυτό το περιστατικό αλλά και προτάσσοντας τη σπουδαιότητα της… οχύρωσης του Δημοσίου στην εποχή της ψηφιοποίησης και την τεχνολογίας από παρόμοιου τύπου επιθέσεις, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά η έκβαση θα είναι διαφορετική.
Σε τι αφορά το έργο
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υπηρεσία αδιάλειπτης και σε πραγματικό χρόνο επιτήρησης των συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ από εξειδικευμένο και σε διεθνώς αναγνωρισμένο πάροχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, καθώς και ανίχνευσης δικτυακών ανωμαλιών και αντιμετώπισης επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας (DDoS – Distributed Denial-of-Service) στα κέντρα δεδομένων που διαχειρίζεται η ΓΓΠΣΔΔ.
Η σύμβαση στοχεύει στην ενδυνάμωση του επιπέδου ασφάλειας για τις υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ και η πλήρης συμμόρφωση της με τις κανονιστικές απαιτήσεις ( όπως ο νόμος ν. 4577/2018 «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό επίπεδο ασφαλείας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών.
Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 17 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η σύμβαση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Το δικαίωμα προαίρεσης της σύμβασης, εφόσον ενεργοποιηθεί, χρηματοδοτείται μετά από την απαραίτητη έγκριση των πιστώσεων, από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό Εξόδων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Παπαστεργίου: Προτεραιότητα η κυβερνοασφάλεια
Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, είχε θέσει την κυβερνοασφάλεια ψηλά στην ατζέντα.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακή διακυβέρνηση εάν έχουμε προβλήματα ή εάν φοβόμαστε ότι τα συστήματα μας δεν είναι ασφαλή» είχε τονίσει πριν λίγους μήνες κατά τη διάρκεια του Digital Business 2023 . «Τα πρόσφατα ζητήματα που είχαμε -μικρά θεωρώ σε σχέση με τις πραγματικές απειλές- αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με το θέμα της κυβερνοασφάλειας».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό ιδρύεται ο Οργανισμός κυβερνοασφάλειας με σκοπό να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την χώρα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πρόληψη, προστασία, αποτροπή και ανάκαμψη από κυβερνοεπιθέσεις.
Διαβάστε επίσης:
Παπαστεργίου: Mε την υλοποίηση του CRM ξεκινά η επόμενη ημέρα του ελληνικού Δημοσίου
Παπαστεργίου: Οι προτεραιότητες του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα