ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μια αυτονομημένη ομάδα εντός της ΕΥΠ να εξυπηρετούσε προσωπικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τη βεβαιότητα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει συγκρουσιακή πορεία με την Ελλάδα και την εκτίμηση ότι η προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου πως η ισχύς των όπλων επιβάλλεται στην ισχύ του Δικαίου είναι η πιο ανησυχητική, εκφράζει ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο πρώην Υπουργός, με τη συνέντευξή του στο mononews, ταυτοχρόνως τονίζει ότι οι δηλώσεις υποστήριξης φίλων και συμμάχων της Ελλάδας δείχνουν μια κατεύθυνση αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως για να μετατραπεί η λεκτική στήριξη σε έμπρακτη πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δίκαιο των θέσεών μας. Και διαμηνύει ότι ο ταχύτατος επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και το αμυντικό δόγμα της πατρίδας μας είναι ικανά να αποτρέψουν κάθε απειλή με ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση.
Ο Βουλευτής της Ν.Δ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, στην ίδια συνέντευξη, απαντώντας σε ερώτηση για τις υποκλοπές σε πολιτικά πρόσωπα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μια αυτονομημένη ομάδα εντός της ΕΥΠ να εξυπηρετούσε προσωπικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα, υπογραμμίζει ωστόσο, ότι αυτό μένει να αποδειχθεί από την διενεργούμενη έρευνα της Δικαιοσύνης. Διατυπώνει δε, εκ νέου, την πρότασή του να αναλάβει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την διερεύνηση της υπόθεσης και να ασχοληθεί με την ουσία της και όχι με το πως επισυνέβησαν οι διαρροές εγγράφων που αποδείκνυαν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Θ. Ρουσόπουλος παίρνει θέση για την πολιτική διάσταση του «Qatar Gate» και της εμπλοκής της Εύας Καϊλή, και απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με έμφαση στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη
–Από την πολύχρονη ευρωπαϊκή εμπειρία σας αλλά και τη θεσμική θέση σας ως Προέδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ποια είναι η πληροφόρηση αλλά και η εκτίμησή σας για την υπόθεση του λεγόμενου Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή; Αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση διαφθοράς ή την κορυφή του παγόβουνου; Τι σημαίνουν όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αυτά που πιθανότατα θα ακολουθήσουν, για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τους θεσμούς και κυρίως την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς, στη δεδομένη συγκυρία;
Μόνο δυσάρεστες εντυπώσεις μπορούν να γεννήσουν υποθέσεις διαφθοράς. Πλήττουν την πολιτική και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς.
Δεν πιστεύω πως είναι διάχυτες τέτοιες συμπεριφορές στην Ευρωβουλή ή και γενικότερα στην πολιτική. Δυστυχώς η μειοψηφία σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζει την εικόνα στο σύνολό της. Άδικο μεν, αληθές δε. Η πλειονότητα όσων ασχολούνται με τα κοινά έχουν την έγνοια να βοηθήσουν τον τόπο και τους συμπολίτες τους και όχι την αποκόμιση ιδίου οφέλους.
–Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, ως προς το πολιτικό σκέλος. Πόσο βέβαιος μπορεί να είναι κανείς, ότι ευρωβουλευτές, ίσως ακόμα και Έλληνες, δεν προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα υφιστάμενα κενά, ακόμα και για ίδιον όφελος; Είναι αρκετές οι δικλείδες ασφαλείας και διαφάνειας, ας πούμε αναφορικά με τις συναντήσεις τους με λομπίστες που εκπροσωπούν, νομίμως ή παρανόμως, τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα;
Η ΕΕ έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας και διατηρεί ΄΄Μητρώο Διαφάνειας΄΄ όπου είναι εγγεγραμμένες ομάδες και οργανισμοί που προσπαθούν να επηρεάσουν με νόμιμα μέσα τις διαδικασίες δια των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις της Ένωσης. Ακόμη και εάν ορίσουμε το πλαίσιο ως επαρκές, παραβατικές συμπεριφορές θα υπάρχουν παντού και πάντα. Στην καθημερινή ζωή οι νόμοι παραβιάζονται από μειοψηφίες. Δεν πρέπει μια κοινωνία να στιγματίζεται εν τω συνόλω. Ωστόσο είναι θετικό ότι ανακοινώθηκε πως θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του αθέμιτου επηρεασμού των ευρωβουλευτών.
–Σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή σας, αναφερθείς στην υπό διερεύνηση υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μεταξύ άλλων, τονίσατε ότι ενδέχεται να προκύψουν στοιχεία που να οδηγούν σε άλλες οδούς από αυτές που φανταζόμαστε. Τι εννοείτε;
Αυτό που είπα και στην συνέχεια της πρότασης την οποίαν επικαλείστε. Πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μια αυτονομημένη ομάδα εντός της ΕΥΠ να εξυπηρετούσε προσωπικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.
— Έχετε χαρακτηρίσει την υπόθεση αυτή «πληγή της δημοκρατίας». Έχει ευθύνες η Νέα Δημοκρατία; Κι αν «ναι», ποιες και σε ποιο επίπεδο;
Είμαι ο πρώτος που από τον Αύγουστο του 2022 είχα προτείνει να αναλάβει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την διερεύνηση της υπόθεσης και να ασχοληθεί με την ουσία της και όχι με το πως επισυνέβησαν οι διαρροές εγγράφων που αποδείκνυαν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αντιπολίτευση ισοπεδωτικά σε μια υπόθεση που ακόμη δεν έχουμε δει τα ακριβή της στοιχεία επιρρίπτει μοναδική ευθύνη στην κυβέρνηση. Αυτό το κάνει για την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες όμως πέφτουν στο κενό καθώς τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
— Ποια είναι η πολιτική εκτίμηση του Θ. Ρουσόπουλου για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να λειτούργησε – και να λειτουργεί- ένα κατ’ ουσίαν ανεξέλεγκτο «υποσύστημα»- παρακρατικός μηχανισμός- εντός της ΕΥΠ; Ποιος, εν τέλει, ελέγχει, στην πράξη, αυτούς τους μηχανισμούς; Καλύπτει ο νέος νόμος πιθανά κενά σε αυτό το επίπεδο; Μπορεί μια τέτοια πιθανότητα να αποκαλυφθεί μέσω της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας ή απαιτούνται πρόσθετες πρωτοβουλίες;
Θεωρώ αδιανόητο Έλληνας πρωθυπουργός να παρακολουθεί αρχηγούς άλλων κομμάτων και δημοσιογράφους. Φυσικά, και δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός είναι ένας πανταχού παρών «θεός» γιατί κάτι τέτοιο θα μας παρέσυρε σε υπερβατικές προσεγγίσεις της πολιτικής. Το εάν υπήρχαν κάποιοι κύκλοι εντός της ΕΥΠ που αυτονομήθηκαν και διενεργούσαν παρακολουθήσεις μένει να αποδειχθεί από την διενεργούμενη έρευνα της Δικαιοσύνης. Έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και θα περιμένουμε την ετυμηγορία της. Ας μας πει και ο Σύριζα εάν εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη διότι κάθε τόσο αλλάζει άποψη.
Ως προς το θεσμικό πλαίσιο ισχύει ότι σας είπα και νωρίτερα για την παραβατικότητα εν γένει. Κανένα θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως επαρκές ιδίως σε τέτοια θέματα που η τεχνολογία καλπάζει και ο νομοθέτης οφείλει να προσαρμόζει τους ελέγχους. Γι’ αυτό κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΥΠ ώστε να αυξήσουμε την διαφάνεια και την λογοδοσία μειώνοντας τις ενδεχόμενες αυθαιρεσίες. Να υπενθυμίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατήργησε την ύπαρξη δεύτερου εισαγγελέα το 2018 και με τον νέο νόμο επανήλθε σε μια προσπάθεια μεγαλύτερου ελέγχου. Ακόμα, η υπογραφή του προέδρου της Βουλής για την άρση του απορρήτου πολιτικών προσώπων θέτει μια ακόμα ισχυρή δικλείδα ασφαλείας.
–Εκτιμάτε ότι στο τέλος του δρόμου και για τις δύο περιπτώσεις -και για το λεγόμενο Qatar Gate και για τις υποκλοπές- θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, θα ξεριζωθούν οι ρίζες του κακού ή θα «κουκουλωθούν» οι πραγματικές ευθύνες, χωρίς να αλλάξει κάτι επί της ουσίας; Με τους πολίτες να μένουν, και πάλι, με την αίσθηση του «μια από τα ίδια», «του όλοι ίδιοι είναι», και με την πολιτική να απαξιώνεται περισσότερο, μάλιστα ενόψει εκλογών;
Είμαι στην πολιτική για να προσπαθώ για το καλύτερο. Άρα οφείλω να πιστεύω πως τα πράγματα μπορούν να βελτιώνονται και πως οι απιστίες και παραβάσεις του συστήματος μπορούν να αποκαλύπτονται και να ελέγχονται.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας και είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία τους για να μην διολισθήσουμε σε άλλες εποχές.
–Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την πολιτική στήριξης των πολιτών από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Τι απαντάτε για παράδειγμα, στο «Η κυβέρνηση απλώς αναπαράγει την αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών, δεν κάνει τίποτα για να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών»; Και, σε κάθε περίπτωση, γιατί συνεχίζονται οι ανατιμήσεις με την επίκληση του ενεργειακού κόστους από τη στιγμή που οι τιμές σε καύσιμα και φυσικό αέριο πέφτουν;
Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν από τις πρώτες πανευρωπαϊκά που εφάρμοσαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας και ήταν η πρώτη που φορολόγησε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και έπειτα υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά, για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 περίπου 400 εκατ. φορολογήθηκαν με 90% και επίσης, από τον Ιούλιο του 2022 υπάρχει ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου 2,5 δις. Όλα αυτά τα έσοδα διοχετεύθηκαν προς την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Συνολικά παρατηρείται μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – 8,5% για τον Νοέμβριο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και για το 2023 προβλέπεται μείωση στο 5%.
Παρ’ όλο που ο πληθωρισμός είναι εξωγενές φαινόμενο έχουμε λάβει μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεών του στους πολίτες με τελευταίο αυτό της «Κάρτας Αγορών» που θα απορροφά από τον ερχόμενο Φεβρουάριο το 10% των αυξήσεων στα τρόφιμα – όσο δηλαδή είναι περίπου ο πληθωρισμός. Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από τα διυλιστήρια.
–Η Τουρκία εμμένει στη διατύπωση απειλών εναντίον της χώρας μας σε καθημερινή βάση. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα επόμενα βήματα του Ερντογάν, ενόψει και των εκλογών στη γείτονα; Ποιος, είναι τελικά, ο απώτατος στόχος του; Η διαπραγμάτευση από θέση ισχύος και για τα ενεργειακά; Ή η αλλαγή των συνόρων; Σας αρκούν οι δημόσιες λεκτικές τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων εναντίον του τουρκικού αναθεωρητισμού; Ή πρέπει ο Ελληνισμός να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και μόνο, παρά τη διπλωματική χρησιμότητα τέτοιων δηλώσεων;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επιλέξει συγκρουσιακή πορεία με την Ελλάδα και αυτό για λόγους που στοχεύουν στην συσπείρωση του εκλογικού του ακροατηρίου αλλά κυρίως γιατί προωθεί το νεοοθωμανικό του όραμα. Όμως, είναι η προσέγγισή του πως η ισχύς των όπλων επιβάλλεται στην ισχύ του Δικαίου που είναι και η πιο ανησυχητική.
Οι δηλώσεις υποστήριξης φίλων και συμμάχων της Ελλάδας δείχνουν μια κατεύθυνση αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως για να μετατραπεί η λεκτική στήριξη σε έμπρακτη πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δίκαιο των θέσεών μας. Και σας διαβεβαιώ ότι είμαστε. Ο ταχύτατος επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και το αμυντικό δόγμα της πατρίδας μας είναι ικανά να αποτρέψουν κάθε απειλή με ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση.
–Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας με τη Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώσατε ότι συστρατεύεστε στην πολιτική αλλαγή με οδηγό μια νέα νοοτροπία παντού, για το σεβασμό στην αξιοπρέπεια όσων πάλεψαν μια ολόκληρη ζωή και έφτασαν να νοιώθουν ξένοι στο ίδιο τους το σπίτι. Πόσο εκπληρώθηκε, στην πράξη, αυτή η πρόταση; Ποιο είναι το διακύβευμα της επόμενης μέρας για τους πολίτες της χώρας και για τους ψηφοφόρους του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα;
Μέσα στον κυκεώνα των κρίσεων που βιώσαμε και συνεχίζουμε, δυστυχώς, να βιώνουμε η κυβέρνηση στήριξε την κοινωνία, προέβη σε διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και μετασχημάτισε πολλούς φορείς του κράτους.
Ήταν μια πράξη που δικαιώθηκε. Φυσικά και πολλά έχουν ακόμα να γίνουν. Γι’ αυτό πιστεύω ότι μια ακόμα εντολή προς την κυβέρνηση της ΝΔ θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το έργο μας.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί